VIDEO UPDATE Coalitia de guvernare: Reforma administrativa se amana, institutiile deconcentrate se reorganizeaza pe forma actualelor regiuni de dezvoltare

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 27 iunie 2011, 11:23 Actualitate | Esenţial


Discutiile privind reforma administrativa a Romaniei se amana pentru toamna acestui an, au anuntat luni mai multi lideri PDL dupa sedinta coalitiei de guvernare. Pana la termenul stabilit, coalitia de guvernare se va axa pe descentralizare si reorganizarea institutiilor deconcentrate pe forma actualelor regiuni de dezvoltare economica, au mai spus sursele citate.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat luni ca "nu mai este timp pana la 1 iulie sa cadem de acord asupra modului in care se face reorganizarea administrativa".

"Vom continua discutiile urmand ca pana atunci sa facem reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor de dezvoltare economica", a precizat Udrea.

Ea a precizat ca la ministerul pe care il conduce s-a facut deja o analiza a reorganizarii Inspectoratului de Stat in Constructii, unde va ramane un inspectorat la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare, iar la nivel de judete vor ramane doar inspectorii.

Astfel, din 865 de angajati vor ramane doar 740, realizandu-se o reducere de personal de 18% si economii de 15% la cheltuieli. In plus, in urma reorganizarii, o multime de sedii se vor elibera, a argumentat ea.

"Cele mai multe posturi care se reduc sunt de soferi, secretare si sefi", urmand ca aparatul de conducere sa existe doar la nivel de regiune, a adaugat Elena Udrea.

"La un prim calcul, se realizeaza economii de cateva zeci de milioane de euro numai din cheltuieli salariale si cu functionarea diverselor institutii la nivelul judetelor", a sustinut ministrul Dezvoltarii, care a recunoscut ca "oricat de mult ne-am dori noi sa facem aceasta reorganizare (administrativa, n.r.), daca nu ai vot in Parlament sigur ca nu poti".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat si ea, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare, ca deocamdata actiunea guvernamentala se va concentra pe descentralizarea la nivel local.

La nivelul coalitiei se va forma o comisie care sa analizeze "formula de gandire" a reorganizarii administrative a Romaniei.UPDATE - Kelemen Hunor: UDMR a respins toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Mediafax, ca formatiunea pe care o conduce a respins, in sedinta coalitiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala, astfel incat s-a decis amanarea acestui proces.

Sever Voinescu: Se va constitui o comisie care sa ajunga, pana in toamna, la o formula care sa multumeasca pe toata lumea

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca, in Coalitie, exista un acord ca trebuie facuta reorganizarea, dar difera metoda. "Exista pareri diferite in legatura cu felul in care se deseneaza harta acestui proiect", a spus Voinescu.

Reprezentantul PDl a anuntat ca "s-a decis sa se constituie o comisie, formata din cate trei membri din partidele de guvernamant, care sa ajunga, pana in toamna, la o formula care mutumeste pe toata lumea si care va avea sprijinul intregii Coalitii".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8126 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  pariu (Luni, 27 iunie 2011, 11:31)

  Mazeta [utilizator]

  pariem ca in secuime nu se va reorganiza (= desfiinta) nimic?
  • -1 (3 voturi)    
   Ungurii au desfiintat autonomia, nu romanii (Luni, 27 iunie 2011, 11:45)

   Secuii, romani maghiarizati? [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Sunt secuii unguri?

   O mare parte a istoricilor spun că nu, însă originea lor a stârnit o serie de teorii. “Nici măcar ungurii cei mai naţionalişti nu au căzut de acord cu privire la originea secuilor”, afirmă istoricul Marius Diaconescu într-un interviu.

   În secolele XII – XIII, cronicile maghiare vorbeau despre secui ca fiind urmaşi ai hunilor.
   Treptat, din dorinţa de a se crea o legătură între secui şi unguri, au fost create o serie de teorii.

   Marius Diaconescu, lector universitar şi doctor în istorie la Facultatea de istorie din Bucureşti, afirmă că toate aceste teorii sunt poveşti frumoase “de adormit copiii seara, care însă influenţează opinia publică”.

   “Probabil că a fost un nucleu cândva de urmaşi ai hunilor, cazarilor, cabarilor sau alte populaţii migratoare care s-au adunat pe lângă unguri. Ăla a fost nucleul, dar în permanenţă au venit şi alţii care s-au aşezat împreună cu ei”.

   În urmă cu 500 de ani, secuii aveau conştiinţa originii lor, acum mulţi îşi spun maghiari.

   Ce s-a schimbat în conştiinţa lor? Secuii au început să se considere maghiari în epoca modernă. Transformările în conştiinţa lor au apărut ca urmare a evoluţiei instituţiilor, pe măsură ce s-a dezvoltat, în Transilvania, şcoala în limba maghiară, s-au publicat mai multe cărţi. “În secolul XVIII apar ziarele, iar în secolul al XIX-lea deja este o adevărată explozie a presei în limba maghiară. Toate au contribuit la schimbarea mentalităţii”.

   Secuii încep să piardă din privilegii pe la jumătatea secolului al XV-lea, dar mai ales după dispariţia Regatului medieval al Ungariei prin bătălia de la Mohacs (1526 ).
   De atunci nu au mai existat aşa multe războaie la care să fie solicitaţi.

   “Principii din familia Bathory, care au condus Transilvania în secolul al XVI-lea, au devenit duşmanii de moarte ai secuilor pentru că i-au supus la impozite egale cu ungurii, saşii sau cu ceilalţi locuitori.
   Chiar în Dieta Transilvaniei, ungurii spuneau: ’De ce secuii să nu plătească impozite?'
   • 0 (0 voturi)    
    Romanii, impaciuitori si toleranti. E rau,bine ? (Luni, 27 iunie 2011, 13:43)

    Micherechi si Seghedin [anonim] i-a raspuns lui Secuii, romani maghiarizati?

    Autoconducerea Românilor, Asociaţia Culturală a Românilor şi Consulatul General al României la Seghedin organizează în după-masa zilei de 16 iulie rememorarea evenimentului desfăşurat la 14 iulie 1849, la Seghedin, semnarea actului de împăciuire româno-ungară de către Kossuth Lajos şi Nicolae Bălcescu.

    În programul manifestării sunt incluse: depunere de coroane la placa memorială Kossuth-Bălcescu din Piaţa Klauzál, intervenţii pe tema „Românii din Imperiul Habsburgic şi Balcani, în timpul evenimentelor din 1848–49”, dar şi iniţierea constituirii Forumului Civic European pentru Limba, Cultura şi Civilizaţia Românească.

    La eveniment vor fi rostite şi alocuţiuni de rămas-bun pentru doamna ambasador al României în Ungaria, Ireny Comaroschi şi pentru consulul gerant interimar la Seghedin, Radu Florea, care îşi vor încheia săptămânile următoare misiunea diplomatică în Ungaria.

    In Ungaria, minoritatea romaneasca se confrunta cu mai multe probleme: asimilarea lingvistica si culturala (nr. celor care se declara romani ar fi trebuit sa fie azi, dupa evolutia demografica a ultimului secol, de cel putin 120.000, insa doar circa 9.000 s-au declarat romani la recensamantul de acum 10 ani), etno-businessul (apar organizatii romanesti care de fapt sunt fondate de secui din Romania sau tigani unguri), lipsa de reprezentare in Parlament (nu e ca in Romania, Ungaria nu da voie minoritatilor in parlament), lipsa de finantare a scolilor publice in limba materna (recent, o scoala a trebuit preluat de biserica reformata, primaria localitatii nu mai vroia sa dea bani pt ea).

    Aveti aici un link catre ziarul minoritatii romanesti din Ungaria:
    http://foaiaromaneasca.blogspot.com/

    Satul Micherechi e aproape in intregime format din romani, sunt cei mai mari si mai cunoscuti cultivatori de castraveti din Ungaria, exista si un festival acolo.
    • 0 (2 voturi)    
     Secuimea = Stat in Stat ! (Luni, 27 iunie 2011, 14:25)

     vamaiot [anonim] i-a raspuns lui Micherechi si Seghedin

     Cred raportarea Romaniei si a populatiei majoritare fata de o regiune care nu accepta parerea majoritatii , ma face sa inteleg ca ne raportam deja la forma Stat in Stat !

     Eu cred ca Reorganizarea trebuie facuta intr-o singura modalitate, un singur principiu si fara variante in functie de solicitarile oricaror asociatii de iubitori de pamant romanesc !
     • 0 (2 voturi)    
      vai de mine si de mine (Luni, 27 iunie 2011, 17:54)

      aha [anonim] i-a raspuns lui vamaiot

      Daca ar fi cum zici matale, judetele insusi ar stat in stat. Sa nu vorbim de regiunile de dezvoltare. Vai, ce dezastru! Auzi, judete autonome! Orase cu administratie autonoma!
      Orasele au primari care pot lua decizii de capul lor, fara sa consulte bucurestenii!

      Vai, vai, dezastru, dezastru!
      • +1 (1 vot)    
       Da ? (Luni, 27 iunie 2011, 19:11)

       Observatore [utilizator] i-a raspuns lui aha

       ... si pina acum ce-i ?
   • 0 (2 voturi)    
    Istorie... (Luni, 27 iunie 2011, 14:48)

    STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui Secuii, romani maghiarizati?

    Fiecare are nationalitatea pe care si-o declara. Eu daca ma declar secui aia sunt. Asa este in democratie. Invatati ! S-au dus vremurile cand trebuia sa vii cu dovada ca esti "bun roman". Unii viseaza la steaua galbena ?
   • 0 (0 voturi)    
    Sorbona (Marţi, 28 iunie 2011, 18:06)

    psihologul de serviciu [utilizator] i-a raspuns lui Secuii, romani maghiarizati?

    Daca esti asa de bine informat locul tau nu este pe forum.Incearca un doctorat undeva in starinatate.Nu iti irosii talentul incercand sa ne convertesti cu ideile tale.Daca este asa cum zici tu vei firasplatit.Lasa gargara de propaganda si treci la treaba !!
  • +1 (9 voturi)    
   Pariem ca da? (Luni, 27 iunie 2011, 11:54)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Eu pun pariu ca se va schimba pana in 2012 atat de mult, ca nu o sa iti vina sa crezi.... Tinutul secuiesc o sa devina istorie...
   Sustinerea fata de aceasta reorganizare si implicit incheierea odata pentru totdeauna cu Tinutul secuiesc este imensa si mai ales independenta de apartenenta politica.

   Deci, punem pariu? :)
   • +2 (2 voturi)    
    Actiuni concrete romano-ungare (Luni, 27 iunie 2011, 13:48)

    Si noi si ei suntem europeni [anonim] i-a raspuns lui Daniel

    Guvernul de la Budapesta propune ca Cimitirul Central din Cluj-Napoca, denumit şi Hajongard, unde sunt înmormântate numeroase personalităţi maghiare, să fie inclus pe lista Patrimoniului Mondial a UNESCO.

    Partea maghiară a cerut acelaşi lucru şi la şedinţa comisiei mixte interguvernamentale româno-maghiară de la 1 iunie.

    Propunerea oficială către UNESCO trebuie însă făcută de ţara în care se află monumentul, deci de către România, şi nu de către Ungaria.

    Ca un proiect-oglindă, România ar putea propune Ungariei să ceară includerea pe lista UNESCO a cimitirului Kerepesi din Budapesta, unde îşi dorm somnul de veci numeroşi români şi macedoromâni, personalităţi marcante ale culturii şi istoriei româneşti.

    Scrieti lui Baconschi despre aceasta idee, e putin probabil ca Hunor Kelemen, ministru secui, va dori sa puna presiune pe Ungaria in felul asta.

    Mormintele ar fi astfel protejate prin lege internationala, obligatorie pt ambele tari si treptat s-ar recunoaste si contributia unor romani si aromani la dezvoltarea capitalei Ungariei. Din pacate, in Unga
    • -2 (2 voturi)    
     Hazsongard (Luni, 27 iunie 2011, 16:42)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Si noi si ei suntem europeni

     in primul rand e Hazsongárd nu Hajongard, in ai doilea rand fa un plimbare acolo si fii mai atent la mormintele de acolo. Este un cimitir in care de secole se odihnesc persoane importante, cei mai multi maghiari. Dar indiferent de etnie, ar trebui oprit vandalismul din cimitir de care dau dovada tinerii "cu carte", care nu pot aprecia ceva ce sta de secole acolo si care este locul de veci a cuiva...
  • +1 (7 voturi)    
   Asta e valabil (Luni, 27 iunie 2011, 12:09)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   numai pentru cat timp UDMR se afla la guvernare. De aceea as spune ca singurul lucru bun la acele 9 luni de guvernare PDL-PSD a fost ca UDMR a fost pe tusa.
   • 0 (10 voturi)    
    Si de ce nu continui? (Luni, 27 iunie 2011, 12:46)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Pepi

    Daca PSD sau PNL erau la guvernare in coalitie cu PDL(asta era algoritmul politic rezultat din vointa populara)UDMR nu mai exista ca partid politic(ca formatiune de orice fel se va denumi ea).Si atunci cine tradeaza interesele nationale?De ce ne lasam fraieriti de derbedeii politici din PNL si PSD?Nu sunt PDL niste sfinti,dar totusi sunt mai demni si responsabili decat PSD si PNL.
    • +1 (3 voturi)    
     E si un lucru bun (Luni, 27 iunie 2011, 13:22)

     Pepi [utilizator] i-a raspuns lui mircea

     in toata tevatura asta cu reorganizarea teritoriala. E clar, acum nu s-ar fi putut face de nici o culoare, cu toate ca ar fi un alt pas inainte, pentru ca la noi politica se joaca pe contre si polarizarea e extrema (asta ca sa nu folosesc termeni mai duri).
     Deci ce este bun din tot scandalul asta? Acum PDL poate sa spuna fain-frumos UMR-istilor ca avand in vedere ca nu au vrut reorganizare administrativa, nu sunt nici ei de acord cu legea minoritaqtilor, cel putin nu in forma dorita de maghiari.
    • +1 (1 vot)    
     GHIMPELE (Luni, 27 iunie 2011, 14:51)

     STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui mircea

     udmr nu este partid politic ! afla ! dar nu conteaza. in sua nu trebuie sa fii partid politic ca sa poti participa la alegeri. orice asociatie intre cetateni poate participa la alegeri. chiar si sindicatele.
 • +5 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 27 iunie 2011, 11:37)

  polonyca [anonim]

  • +1 (7 voturi)    
   _ (Luni, 27 iunie 2011, 12:17)

   v [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   Stai F. f. f linistit: un lucru nu i se poate reprosa lui Base, si anume ca ar fi prost. Daca vroia cu adevarat sa treaca legea asta acum, iti dai seama ca mai intai ar fi vorbit ei in coalitie intre ei, ar fi cazut la pace si abia apoi ar fi anuntat publicul.
   Sincer nush care e scopul final inca, dar daca tot dai exemple din sah, probabil stii ca acolo gandesti nu o miscare, ci 10, asa ca ce ai vazut pana acum e daor un pas spre scopul final. Apoi nu uita ca de multe ori trebuie sa sacrifici un pion sau chiar si un turn pentru a lua regina.
   • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Luni, 27 iunie 2011, 14:08)

    polonyca [anonim] i-a raspuns lui v

   • -2 (2 voturi)    
    NIMIC ... (Luni, 27 iunie 2011, 14:55)

    STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui v

    Lui Basescu nu i-a reusit nimic ! Vorbesc de reusite pentru binele public. Toate "reusitele" lui se refera la "soricul" propriu si atat. In rest nimic ! Tara este mai saraca ca niciodata. Tara a preluat-o in crestere si acum este in cadere. Iluzia ca am fi iesit din recesiune se dovedeste iluzie si atat. Armata este la pamant. Agricultura este la pamant, scoala este la pamant, politia este la pamant. Tara este supraindatorata. Praf si pulbere.
  • 0 (4 voturi)    
   ok, te critic/contrazic. (Luni, 27 iunie 2011, 12:27)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   "Si daca lor nu le convine.....noi restul de ....22 de Milioane.....tre sa stam ......sa asteptam pana o sa le ....convina lor"
   udmr se opune reorganizarii. pai la fel se opune si mojoritatea populatie. despre ce rest de 22 milioane vorbesti?
   "Sah unguresc la coalitie.....la base.....la Romania"
   iar gresesti, la romania nu, la coalitie si base. ei si? foarte bine!
   "Aveti macar idee despre ce urmeaza..??? Nici nu va fulgera prin minte !! O sa aveti mari (si neplacute) surprize...!!! "
   aici oare ce vrei sa zici? hmmm, sa fie despre integritate teritoriala? oricum, actualii conducatori, pot sa puna la nevoie interesul national mai sus decat cel de partid, si la nevoie sa renunte la coalitia cu udmr, cu riscul pierderii puterii. aaa, sau nu pot?
   • +2 (2 voturi)    
    mai incet (Luni, 27 iunie 2011, 14:34)

    constantin [anonim] i-a raspuns lui ioan

    Te rog mai incet cu majoritatea populatiei care se opune. Permite-mi o explicatie, si vei intelege: am fost intr-un grup mare de oameni, si se mai discuta. Oamenii nu prea stiau despre reorganizarea asta, si cineva le-a explicat ca vor dispare toti stabii( nu a spus baroni , pentru ca sincer nu cred ca stiau despre acest lucru) care acum storc si fura. Stii care a fost reactia? si vorbesc nu de majoritate ci unanimitate: a ,pai da , sa o faca , dar crezi ca or vrea? Asadar, chestia aia a ta cu majoritatea ca scirtire.De fapt depinde cine o explica mai bine la ''grivei''. Daca o explica ponta nu are alte argumente decit ca oamenii vor plati 700 de lei mai mult sa-si schimbe actele si sa ajunga la prefectura.(nu ti se pare amuzant?) Daca o explica ceilalti de la pdl in sensul in care ti-am povestit, oamenii vor lua aceasta parte. Totul este relativ dragul meu, mai ales ca poporul este mai iute la gindeala, si la nervi, si judeca de cela mai multe ori sub impulsul momentului.Personal imi pastrez ideea ca economic ar fi buna, mai ales dupa prospectele care se anticipeaza in economia mondiala.Desigur, ideea de reimpartire poate fi imbunatatita, si pina la toamna este timp berechet. Intre timp nu este exclus ca numarul parlamentarilor pentru sa creasca, dat fiind ca 100 din ei vor dispare oricum si ar putea fi inclinati sa priveasca mai obiectiv situatia.
    • +2 (2 voturi)    
     argumente? (Luni, 27 iunie 2011, 16:07)

     ioan [anonim] i-a raspuns lui constantin

     am atins 3 puncte.
     mi-ai combatut unul. cat de cat. cel in care zic ca formularea "...restul de 22 milioane..." e deplasata. si este. daca nu intelegi direct, asta e.
     apoi vorbesti de explicarea avantajelor/dezavantajelor. asta ma duce cu gandul la o dezbatere publica. aici ne apropiem. apoi la un referendum la care sa participe oameni informati. mai suntem impreuna?
     apropo, sper ca sustii regionalizarea cu argumente, nu cu "astfel dispar toti stabii" - ca nu dispar. la fel pot spune "astfel depasim economic japonia" (si fara sa gandeasca oamenii vor striga "daaa", insa cum?/de ce?/ etc .. vom depasi astfel japonia e mai greu de zis - imposibil)
 • +1 (19 voturi)    
  :)) (Luni, 27 iunie 2011, 11:38)

  jiji [anonim]

  nasol sa fii postac pt actuala guvernare...vad ca au intors armele proprii vostri comandanti, rezistenta lor a durat o saptamana, ce zic baietii din "transee"?
 • +3 (7 voturi)    
  Reorganizarea Prefecturilor (Luni, 27 iunie 2011, 11:41)

  gelu [anonim]

  Marea Reorganizare ar trebui sa inceapa cu Prefecturile care nu-si justifica numarul asa de mare ar fi suficient cate o institutie a Prefectului la nivel de fiecare regiune actuala de dezvoltare econonica.
 • 0 (16 voturi)    
  Marele fãs. (Luni, 27 iunie 2011, 11:52)

  haiducul [anonim]

  Marele fãs sa incheiat,domnul presedinte a salvat din nou Romania de la o imparteala pe care tot dumnealui a propus-o,Astept cu nerabdare ce temã va da astazi in parlament pentru sãptamãna aceasta,astãzi este luni dupa duminicã si mahmureala isi va spune cuvãntul.
  • -2 (2 voturi)    
   esti sigur? (Luni, 27 iunie 2011, 13:25)

   bula [anonim] i-a raspuns lui haiducul

   eu zic ca planul A a fost o fenta, numai planul B conta de fapt. Daca lui Oprisan ii iei inspectorul sef de politie din mana, pe directorul judetean de la fisc din mana etc, cu ce ramane??? Indiferent ce culoare are guvernul, culoarea la deconcentrate nu mai dfepinde de Oprisan, Dragnea, Flutur etc
 • +5 (7 voturi)    
  ce revelatie! (Luni, 27 iunie 2011, 11:58)

  costache [anonim]

  "...daca nu ai vot in Parlament sigur ca nu poti""

  Si v-au trebuit 10 zile de circ ca sa va dati seama?
 • +13 (15 voturi)    
  Descentralizarea va fi negociere pt Reorganizare (Luni, 27 iunie 2011, 11:58)

  Ce compromis sa facem cu minoritatea de 6%? [anonim]

  Se pare ca 6% dintre electori vor fi decisivi in felul in care se va organiza intreaga Romanie a celorlalti 94% dintre electori!
  O situatie ridicola, patetica, la care s-a ajuns dupa ani de cedari permanente in fata pretentiilor separatiste maghiare si secuiesti.

  O mare vina pt acest santaj impotriva Romaniei o poarta liderii politici romani, meschini si orgoliosi, incapabili sa stea macar 30 de minute sa se asculte unul pe celalalt.

  Societatea ungara e profund divizata, lovita de coruptie si campanii negativiste, rata sinuciderilor plaseaza Ungaria intre primele 3 tari din Europa, economia merge lent, datoria publica a statului e imensa, exista tensiuni cu mai toti vecinii, minoritatea tiganeasca e atat de importanta si dinamica incat a fost creat un partid special pt aceasta problema, Jobik, a luat 15% cu un discurs fascistoid.

  Insa in Romania, fiind minoritari, maghiarii si secuii sunt fortati sa ramana uniti si in permanent dialog. In Slovacia si Serbia sunt dezbinati (pt ca nu au secui acolo) si nici macar nu viseaza drepturile pe care le au in Romania.

  Secuiii vor o regiune autonoma, acum si maghiarii vor una in vestul tarii (Satu Mare, Bihor, Salaj), iar UDMR, care e organizatie culturala a acestei coalitii etnice maghiaro-secuiasca, si-a mutat sediul recent la Cluj, in zona majoritar romaneasca dintre cele 2 teritorii revendicate de separatisti si autonomisti.

  Evident, la descentralizarea deconcentratelor maghiaro-secuiii vor cere ca de obicei, maximum si chiar mai mult. Vor incerca sa-si pastreze absolut toti oamenii in functii, pe posturi cat mai influente si banoase, indiferent de scopul economic al descentralizarii.

  UDMR a aratat deja ca e indiferenta la reusita economica a reformei, vrea reforma etnica, vrea tinut, nu conteaza ce vor si romanii, UDMR nu face nici un fel de compromis, nu discuta, cum spune medicul veterinar Hunor, ''respingem toate propunerile PDL'', atat.
  • +9 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 27 iunie 2011, 12:10)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Ce compromis sa facem cu minoritatea de 6%?

  • +4 (6 voturi)    
   _ (Luni, 27 iunie 2011, 12:51)

   v [anonim] i-a raspuns lui Ce compromis sa facem cu minoritatea de 6%?

   Yup, asa e. Totusi, desi nu ne convine deloc pentru ca suntem in cealalta tabara, nu poti sa nu-i admiri pe cei de la udmr. In fond, care e singurul scop al pentru care o persoana voteaza un partid? ca sa-i reprezinte interesele. Si aici nu poti nega ca vreaun partid trage mai mult pt votantii lor decat udmr-ul. Acum doar sa nu pateasca ungurii o chestie ironica, dupa ce ar castiga toate drepturile posibile ce se acorda minoritatilor sa se trezeasca, ca le-ar fi fost mai bine sa spuna "am burta plina" in romana decat "mor de foame" in maghiara.

   Mi-a placut cum gandesti la "Insa in Romania, fiind minoritari, maghiarii si secuii sunt fortati sa ramana uniti si in permanent dialog." Exact asa au ajuns evreii de ex sa fie cea mai influenta natiune din lume, desi atat de restransi ca numar. Tocmai pt ca au fost tot timpul asupriti, au fost nevoiti sa se ajute reciproc. De asta vezi cum si cate un grup de tigani impune frica la romanii mai multi ca numar: daca ii dai la unu in cap, sar zece tigani pe tine, daca-ti iei tu una in cap, fug 10 romani din jur.
  • -1 (3 voturi)    
   Despre dictatura majorității (Luni, 27 iunie 2011, 12:59)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Ce compromis sa facem cu minoritatea de 6%?

   Voința majorității nu este absolută. Ea nu poate impune aberații indivizilor, minorității. De aia există drepturile fundamentale ale omului. Din aceste drepturi rezultă dreptul fiecărui secui să i se explice de ce dorința lui de-a avea o regiune după criterii cultural-lingvistice, ce se aplică peste tot în Europa, nu se poate realiza.
 • 0 (6 voturi)    
  deci, ungurii blocheaza reorganizarea... (Luni, 27 iunie 2011, 12:06)

  Daniel [anonim]

  pentru ca au ei piticul asta cu autonomia lor...

  nu doar ca blocheaza pentru covasna si harghita, dar cu Clujul, Constanta, Moldova, ce au avut?
 • +3 (5 voturi)    
  slovacii au reusit! (Luni, 27 iunie 2011, 12:43)

  c.h [anonim]

  in privinta transarii chestiunii maghiare,si pt a se inceta santajele de 20 de ani practicate de catre udmr,romania trebuie sa urmeze modelul slovaciei!
 • +3 (5 voturi)    
  slovacii au reusit! (Luni, 27 iunie 2011, 12:45)

  c.h [anonim]

  in privinta transarii chestiunii maghiare,si pt a se inceta santajele de 20 de ani practicate de catre udmr,romania trebuie sa urmeze modelul slovaciei!
 • -2 (4 voturi)    
  Reforma administrativa (Luni, 27 iunie 2011, 13:05)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  se face .

  Numai ca in alta ordine.

  Voi nu cititi si nu ascultati ?

  Va orbeste nationalismul sau prostia?
 • 0 (4 voturi)    
  Precizari ! (Luni, 27 iunie 2011, 13:08)

  Valentin [anonim]

  Cum sa accepte maghiarii reorganizarea tarii ? La alegerile parlamentare din 2000,in judetul Calarasi,maghiarii au obtinut- prin redistribuire-, un loc de parlamentar maghiar ! Ce tangenta ori fi avut maghiarii cu judetul Calarasi ,numai Adrian Nastase stia ! Tocmai de aceea era sustinuta guvernarea Nastase ,neconditionat de catre maghiari ! Va intrebati ce legatura au toate acestea,tocmai asta, ca PSD a facut intodeauna jocurile la alegerile parlamentare !
 • 0 (4 voturi)    
  reorganizarea Romaniei, la calendele grecesti !!!! (Luni, 27 iunie 2011, 13:09)

  vio [anonim]

  "Nu îi suspectez pe cei din UDMR de o îndrăgosteală de vară pentru cei de la PDL însă refuzul maghiarilor de a se ralia pornirilor hei-rupiste de reorganizare administrative-teritorială lansate de preşedintele Traian Băsescu şi la care s-au încolonat fireşte imediat democrat-liberalii reprezintă o mână de ajutor dată celor din urmă.
  Cu subiectul reorganizării îngropat, amânat la calendele greceşti, PDL sigur plăteşte un preţ de imagine. Democrat-liberalii s-au trezit aruncaţi într-o bătălie care nu prea era a lor, iar zângănitul de arme se termină uşor penibil, într-un fâsâit stins.
  Numai că nota de plată pentru PDL ar fi fost mult mai mare dacă circul ar fi continuat, iar sinuciderea asistată cu neglijenţă de la Cotroceni.
  Cu reorganizarea trântită prin sertare, pedeliştii nu vor mai fi puşi în postura dubioasă de a explica pe la televiziuni ceea ce de fapt habar n-au. Nu au văzut un plan coerent, o analiză a impactului, o strategie, ci în cele mai multe cazuri, doar o sinteză cu mesaje cheie pe care au fost obligaţi să le maimuţărească pe unde erau chemaţi. Bâlbe mai puţine, o poezie cu versuri scurte şi tâmpe ce nu mai trebuie repetată.
  Cea mai ingrată postură ar fi fost nu aceea de a explica ceea ce nu ştiu, ci de a da socoteală pentru compromisul interpretabil în multe feluri al “cedării” Harghitei şi Covasnei către UDMR. Subiectul naţionalist a revenit la modă zilele astea ( PDL are partea sa de vină pentru dezgroparea monstrului), iar pierderile pot fi copleşitoare. Un 15-20% se poate face rapid ţăndări, iar sociologii de casă ai PDL ar putea fi puşi în postura de a mări considerabil marjele de eroare pentru a mai arăta formaţiunea în sondaje.Un ultim aspect deloc de neglijat ar fi că prin amânarea sine die a reorganizării, democrat-liberalii mai scapă de două pietre de moară: haosul născut din această reorganizare ar fi perna pusă pe faţa portocaliilor. Sute de situaţii penibile, gafe, greşeli (suntem în România, nimic nu funcţionează ce naiba!)"....
 • +5 (9 voturi)    
  blocheaza? (Luni, 27 iunie 2011, 13:11)

  numai [anonim]

  nu numai UDMR-ul blocheaza reorganizarea, dar si USL-ul. nu uitati de ei....ca si ei sunt impotriva reorganizari. poate asta e si miscarea pe care o urmareste Basescu. Nici ca romani nu suntem uniti, atunci ce pretenti avem? o mana de oameni, nu poate muta un munte, un conservatorism, o organizatie imense.
  • 0 (0 voturi)    
   blocheaza? (Luni, 27 iunie 2011, 13:38)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui numai

   In orice societate civilizata proiectele de asa amploare sunt puse in discutia factorului politic, a societatii civile... Ai vazut tu dialog?.. A intrebat Basescu pe cineva daca este asta solutia cea mai buna?... ai vazut un raport macar din care sa reiasa asa ceva?.. A venit basescu si a declarat:: "Romania este fantastica in 8 regiuni.. este fantastica si in 8+2!".. si ceilalti trebuie sa faca sluji si sa ridice in slavi marea inteligenta cotrocenista.. ei uite ca nu mai vrem! Daca vreti asta mergeti frate cu tot cu basescu in Koreea de Nord.. acolo este ce va place voua!.. Aici mai exista ceva democratie si va mai exista caci nu ne vom bate joc de valorile acesteia doar pt a se simti bine un nauc asezat la Cotroceni.. mai invatati sa ascultati si de altii nu sa va credeti buricul pamantului.. nu sunteti.. daca ati fi ati avea curaj pt alegeri.. dar va ascundeti..
   • 0 (0 voturi)    
    Culmea (Luni, 27 iunie 2011, 14:46)

    costa [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

    Pai si cine este de vina de lipsa de dialog? Basescu a facut o propunere , nu a dat o lege, in rest e treaba parlamentului. Dara daca uslistii sunt pusi numai pe fuga din parlament cind nu le convine ceva, cu cine sa mai tratezi? Raspuns: tratezi cu cine ramine, si daca e cvorum se aproba.E atit de simplu. Chestia asta cu dialogul a tinut la inceput, griveii s-au mai deschis la minte
    Oricum, pentru inceput e bine si atit
    • 0 (0 voturi)    
     blocheaza? (Luni, 27 iunie 2011, 17:28)

     numai [anonim] i-a raspuns lui costa

     ce democratie poate sa existe intr-o haita de lupi care vor ciolanul? mai bine te-ai gandi la ce benefici aduce si nu la ce avantaje ai personal daca se schimba partidul. la rece, Basescu a prezentat beneficiile: mai putin cheltuiala administrativa. USL ce aduce, amanare, instabilitate, mai multi functionari, mai multi lupii la ros? asta numesti tu democratie? :)
     • 0 (0 voturi)    
      Basescu a prezentat beneficiile (Luni, 27 iunie 2011, 22:59)

      Liviu Stoian [anonim] i-a raspuns lui numai

      Cheltuiala cu administrarea tarii are mai multe variabile la nivel central: numarul de palate de intretinut : trei cu personal cu tot : Guvern, parlament si presedintie. In fiecare din ele exista un numar de oameni care "lucreaza" un anumit timp pe an(timpul este si el o variabila banoasa).
      Vrem economii? Reducem din palate de la 3 la doua si ii dam presedintelui un birou intr-unul din celelealte dou. Astfel presedintele va putea folosi si personalul din respectivul palat, masinile, dactilografele, etc Pe parlamentari, in loc sa-i reducem ca numar, mai bine i-am chema la parlament doar cateva zile pe an si in rest sa traiasca din ce muncesc(asa faceau Ceausescu si Dej) De ce sa nu faca si ei munca patriotica in timpul lor liber prin judete cum faceau la PCR? Constitutia ne permite sa reducem sesiunile. Dar vrem cu adevarat ?
 • 0 (0 voturi)    
  PAPAGALI (Luni, 27 iunie 2011, 14:44)

  STAN PATITU [anonim]

  O sa aranjeze "duduia" sa multumeasca pana la toamna pe toata lumea ! Cam greu...
 • 0 (0 voturi)    
  Oameni Hotarati (Luni, 27 iunie 2011, 14:49)

  FARA [anonim]

  Oameni hotarati PDL-isti astia NU gluma !
  Au zis ca trebuie regionalizare ei bine NU se mai face; au zis ca am iesit din Criza, ei bine NU am iesit pentru ca oricum NU ne-am propus sa luptam cu ea.
  Respect pentru acesti oameni hotarati.
 • 0 (0 voturi)    
  aceeasi problema (Luni, 27 iunie 2011, 14:59)

  Bogdan [anonim]

  Pai n-au rezolvat nimic. Adik de ce sa-i reorganizeze pe toti, mai putin zonele unde sunt si cetateni maghiari !?!? Acolo nu se reformeaza ca incepe circul !! Ungurilor n-o sa le convina sa fie izolati si cele 4-5 regiuni unde sunt mai multi vor ramane neschimbate. Deci or sa faca &^%&^% praf !!!
 • +2 (2 voturi)    
  solutia slovaca (Luni, 27 iunie 2011, 17:06)

  c.h [anonim]

  in privinta transarii chestiunii maghiare,si pt a se inceta santajul de 20 de ani practicat de catre udmr,romania trebuie sa urmeze modelul slovaciei!
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma administrativa se amana (Luni, 27 iunie 2011, 22:41)

  Liviu Stoian [anonim]

  De cate ori ati auzit ca s-au reimparte administrativ SUA sau Marea Britanie in toata istoria lor ?. Mai degraba poveastea cu reformele e buna pentru tari africane si insule din Pacific. Orban in Ungaria le-a cerut parlamentarilor din tara lui sa renunte la gogorita cu reformele si sa se apuce de treburi serioase. Se pare ca au reusit fara FMI. Noi nu..
  Daca ma gandesc bine care ar fi numarul de euro sau pseudo regiuni de (sub)dezvoltare optim pentru Romania ? Eu cred ca dupa actuala Constitutie ar fi vorba de 1 si nu de 8. La art. 1 din Constitutie se spune ca "Romania este stat....unitar si INDIVIZIBIL". Pai daca este indivizibil, cum sa-l divizam in 8 regiuni ? Sau nu mai stim ce inseamna divizare.
  In legatura cu Parlamentul, in SUA reprezentativitatea este de 1 elector la 30.000 de alegatori pentru camera reprezentantilor (art.1 paragr.2). Daca am aplica proportia la noi ar iesi cifra dracului: 20.000.000 : 30.000 = 666. A dracului potriveala ! Noi vrem sa fim mai cu mot, adica 20.000.000 : 300 = 66666 locuitori pe cap de parlamentar. Ce cap trebuie sa aibe oamenii astia ! La senat e si mai simplu, cate doi reprezentanti pentru fiecare stat. Credeti ca americanii nu au avut si ei in istorie reformisti vizionari ? I-au cumintit la timp, fie cu vorba, fie cu alte mijloace....
 • 0 (0 voturi)    
  ...care se intimpla deja... (Marţi, 28 iunie 2011, 14:08)

  io [anonim]

  ce nu va este clar?
  descentralizarea se va face in timpul 'somnului' monstrilor, adica a vacantei parlamentare...iar in septembrie, cind se intorc mai-marii vor fi pusi in fatza faptului implinit....adica regionalizarea infaptuita!!
  n-au vrut sa accepte proiectul - nici USl, nici UDMR - acuma il vor vedea infaptuit ...iar UMDR va alege in continuare daca doreste'enclava' HAR-COv sa depinda in continuare de Bucuresti.....doar ca le vor sari alegatorii in cap....sau le va fi mai usor sa 'apartina' de Tg Mures...deci integrati frumos in reguinea centrala....
  Si uite-asa i-a facut sah-mat Base......toata stima!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by