Europarlamentarul maghiar Szegedi Csanad, din partea partidului de extrema dreapta Jobbik, a declarat ca formatiunea sa poate accepta o reorganizare a Romaniei in 8+2 regiuni, cu conditia ca cele doua sa fie regiunile Tinutul Secuiesc - format din Mures, Harghita si Covasna, si Partium - format din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj, transmite Agerpres.

Europarlamentarul Szegedi Csanad, JobbikFoto: AGERPRES

Europarlamentarul a spus vineri intr-o conferinta de presa la Targu Mures ca Jobbik nu va accepta propunere formulata de Traian Basescu, care prevede impartirea tarii in opt regiuni plus doua judete - Harghita si Covasna, deoarece Muresul are un rol strategic important pentru Secuime.

Szegedi Csanad a subliniat ca, in conditiile in care UDMR va accepta aceasta propunere de 8+2, se va crea o situatie noua, insa punctul de vedere al Jobbik nu se va modifica.

Acesta a precizat ca formatiunea sa va decide, dupa consultarile care vor avea loc in urmatoarele doua zile, ce pozitie va adopta, in cazul in care Guvernul de la Bucuresti va decide o reorganizare a tarii in formula de opt regiuni plus doua judete.

Szegedi Csanad a mentionat ca scopul vizitei sale in judetele Mures, Harghita si Covasna, iar mai apoi la Satu Mare este tocmai pentru a purta discutii cu organizatiile civile de aici, fiind invitat de Organizatia 64 de comitate, Cercul prietenilor Jobbik si altele.

'Daca majoritatea societatii va sprijini organizarea de actiuni de protest, atunci si Jobbik va sprijini. Daca Secuimea alege optiunea de a iesi in strada, Jobbik va sustine actiunea, dar va insista pentru o rezolvare pasnica', a accentuat Szegedi.