Noile propuneri de reglementari privind Spatiul Schengen (care prevad ca, in conditii exceptionale si "critice", controalele la frontiera unei tari sa fie reintroduse temporar, in cazul in care tara respectiva nu isi mai poate indeplini obligatiile) nu se aplica Romaniei si Bulgariei, care au incheiat deja procedura de evaluare, ci doar tarilor care vor solicita in viitor accesul la spatiul Schengen, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, dupa participarea la lucrarile Consiliului European de vara de la Bruxelles.

"Discutiile au fost legate preponderent de faptul ca putem accepta articolele 20, 21 si 22 daca acestea vizeaza evaluarile viitoarelor state care solicita acces in spatiul Schengen si nu Romania si Bulgaria, al caror proces de evaluare s-a incheiat, lucru consfintit chiar acum la JAI-ul din iunie, cand Consiliul JAI a concluzionat incheierea proceselor de evaluare. Primind asigurari ca Romania si Bulgaria nu fac obiectul propunerilor din 20, 21 si 22, am devenit un sustinator al lor din interiorul Schengen si nu din afara. Sens in care s-a facut si o minuta a concluziilor, care nu se da de regula publicitatii, din care rezulta clar ca nu sunt aplicabile Romaniei si Bulgariei. Cu perspectiva ca in luna septembrie sa se stabileasca un calendar de intrare, cu ocazia Consiliului JAI", a declarat seful statului, potrivit Agerpres.

Traian Basescu a precizat ca sefii de stat si de Guvern din Uniunea Europeana au stabilit, printe altele, posibilitatea introducerii unor controale la granita in unele state, in cazuri exceptionale, in conditiile in care presiunea migrationista la frontierele Spatiului Schengen este foarte mare, dar fara a afecta drepturile cetatenilor UE.

Presedintele roman a mai spus ca la Consiliu a fost adoptata o minuta la concluzii, care de obicei nu este facuta publica, in care se arata ca noile reglementari privind intarirea guvernantei Schengen nu se aplica in cazul aderarii Romaniei si Bulgariei, potrivit Mediafax: "Oricum, nici practic, nu erau aplicabile Romaniei si datorita faptului ca si acele masuri care vor fi prezentate Consiliului in septembrie vor trebui aprobate tot de Consiliu, in care suntem si noi si bulgarii", a explicat Traian Basescu.

Intrebat daca exista vreo garantie ca viitoarele criterii nu se vor aplica si Romaniei si Bulgariei, seful statului a afirmat ca exista o minuta in acest sens: "Dar aici este, in acelasi timp, si o chestiune de incredere. Aici au discutat sefi de stat si de guvern, trebuie sa respectam ce-am stabilit", a incheiat Traian Basescu.

Citeste si: