Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, fata de aproape 15 litri in UE, iar la nivel national sunt aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces, arata Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, relateaza Mediafax.

"La noi, adultii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se afla in jurul a 15 litri. In Romania, sunt aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces", a precizat sursa citata.

De asemenea, potrivit ALIAT, pana la 20 la suta dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40 la suta dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, fara diferente semnificative intre specialitati, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala".

"Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt in Irlanda, 44 la suta, urmand Romania cu 39 la suta, Germania si Austria cu 36 la suta). Binge drinking-ul este o forma episodica de consum excesiv de alcool si reprezinta un factor de risc pentru suicid, se asociaza cu deteriorarea relatiilor sociale, accidente, incalcarea legii (in special, vandalism si violenta). De asemenea, se asociaza cu sexul neplanificat, neprotejat si cu risc ridicat de sarcini nedorite si infectii cu HIV", arata comunicatul Aliantei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor.

"Dintre persoanele care ocupa functii manageriale, 28 la suta consuma alcool peste limita admisa. Limita legala a concentratiei de alcool in sange, permisa de codul rutier, nu este stiuta de 76 la suta dintre romani", mai arata ALIAT.