Cum a raportat in martie o institutie de control ca 96% dintre neregulile la licitatiile pe bani europeni au fost remediate. Trei luni mai tarziu Comisia Europeana a suspendat platile

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2011, 14:55 Actualitate | Esenţial


Institutia responsabila cu controlul licitatiilor publice pe fonduri europene a raportat, pe 8 martie, ca 96% dintre neregulile constatate in urma verificarii a 1.328 de proceduri de achizitie au fost remediate. Dupa 20 de zile, Comisia Europeana a demarat un audit in Romania in urma caruia a anuntat, pe 20 iunie, suspendarea temporara a platilor in cadrul Programului Operational Regional,  constatand nereguli la procedurile de achiztii publice. Aceeasi institutie de control aflata in subordinea Ministerului de Finante a mentionat in raportul de activitate pe anul 2010 ca in judetele Teleorman, Buzau si Ilfov (judete cap de afis in scandalul fondurilor UE, n.red.) neregulile constate au fost remediate in proportie de 100%.
 • UPDATE Ministerul Dezvoltarii: AMPOR/MDRT nu poate interveni în relatia contractuala pe care o au beneficiarii cu constructorii si/sau alti furnizori de bunuri si servicii. Conform legislatiei nationale în vigoare, responsabilitatea privind atriburea contractelor de servicii/lucrari revine exclusiv autoritatilor contractante (în cazul de fata Consiliilor Judetene).
 • Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea sustine ca vina apartine exclusiv consiliilor judetene. Comisia Europeana o contrazice si spune ca responsabila este si autoritatea de management.
 • Vezi in text cine are atributii in controlul fondurilor europene in cadrul Programului Operational Regional
Potrivit legislatiei, de verificarea procedurilor de achizitie care au ca sursa de finantare fondurile europene se ocupa Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), institutie care se afla in subordinea Ministerului Finantelor. Directorul UCVAP, Constanta Coman, a publicat pe 8 martie raportul de activitate pe anul 2010. In acest raport, un capitol este destinat controalelor efectuate la achizitiile publice pe fonduri europene.

Potrivit documentului, institutia de control a verificat 1.328 proceduri de achizitii publice (valoare totala 7,4 miliarde euro) la care au fost intocmite 847 note intermediare, adica au fost descoperite nereguli. "Pentru o procedura de atribuire se emit note intermediare oricand pe parcursul derularii procedurii de atribuire si ori de cate ori se constata neconformitati în aplicarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice", se mentioneaza in raport.

In acelasi raport se arata ca gradul de remediere a neregulilor a fost de 96%. Adica, din cele 847 de nereguli constatate, 96% au fost remediate.

Controalele romanesti, contrazise de verificarile UE

Evaluarile Comisiei Europene spun insa cu totul altceva. Potrivit Ministerului Dezvoltarii, Comisia Europeana a descoperit nereguli la patru proiecte din cadrul POR si ca vor fi verifcate 124 de contracte licitate in cadrul Programului Operational Regional Axa prioritara 2-Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport. Tot Ministerul Dezvoltarii sustine ca nereguli au fost descoperite la contractele licitate de consiliile judetene Teleorman, Ilfov si Buzau.

Raportul Unitatii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice include si o statistica pe ficare judet, in care se prezinta numarul de contracte verificate, numarul de nereguli sesizate si procentul de remediere, adica in cate cazuri neregulile au fost indreptate.

In Teleorman, presedintele Consiliului Judetean Liviu Dragnea a fost acuzat de nereguli in atribuirea unor licitatii pe fonduri europene, iar autoritatea de control a verificat in 2010 20 de contracte cu o valoare totala de 145.321.948 euro (fara TVA). La aceste 20 de contracte, Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice a constatat 30 de nereguli. In final in raport se mentioneaza ca toate cele 30 de nereguli au fost remediate. In tabel se mentioneaza ca doar 4 proceduri de achizitie au fost anulate.

Citeste mai jos raportul vezi pagina 15In Ilfov au fost verificate 14 proceduri de achizitie, in valoare totala de 49.265.317 euro. La cele 14 proceduri de achizitie au fost gasite doua nereguli care ulterior au fost remediate, dupa cum reiese din raport.

In Buzau au fost verificate de institutia de control 15 proceduri de achizitie, in valoare totala de 26.516.975 euro si au fost constatate 17 nereguli iar in final procentul de remediere a fost de 100%.

In raport se mai mentioneaza si ca 300 de proceduri de achizitie au fost anulate, dar nu se mentioneaza daca acestea au fost anulate dupa controalele Unitatii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice sau au fost anulate din alte motive de autoritatile publice.

HotNews.ro a incercat sa lamureasca discrepanta dintre constatarile raportului si constatarile Comisiei Europene cu Constanta Coman, directorul Unitatii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice.
 • Reprezentantii institutiei ne-au transmis ca doamna director este in concediu, cu urmatoarea mentiune: "Intrucat raspunsurile la intrebarile dumneavoastra presupun o analiza prealabila a situatiei existente la nivelul anului 2010 in raport cu obiectul celor solicitate, precum si volumul documentar si prelucrarea unor date informatice necesare unei informari corecte, va vom transmite raspunsurile solicitate cu celeritate, imediat dupa efectuarea respectivei analize".

Auditul Comisiei Europene care s-a desfasurat in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, adica dupa ce Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice a publicat raportul pe 2010, a constatat nereguli in procedurile de achizitie in cadrul POR, Axa 2- Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport. "Comisia Europeana a realizat un audit de rutina si a descoperit cateva nereguli, mai exact in privinta procedurilor de achizitie publica", a declarat Karolina Kottova, reprezentanta a Comisiei Europene. Vezi aici

Elena Udrea, presedintele Comitetului de Monitorizare a POR

Auditul Comisiei Europene nu s-a oprit doar la procedurile de licitatie, ci a vizat si activitatea autoritatilor de management a Programului Operational Regional. In Romania, institutia care manageriaza fondurile europene din acest program este Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AM POR), institutie condusa de Gabriel Friptu.

Acesta institutie are sub management si Axa 2 prioritara - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport pentru care Comisia Europeana a blocat temporar plata a 800 milioane euro. Contactat de HotNews.ro, directorul AM POR a declarat urmatoarele: "S-au dat comunicate de presa. Nu mai e nimic de adaugat. Va rog sa va adresati biroului de presa".

Citeste si
Potrivit propriului site, inforregio.ro. AM POR este "responsabila pentru implementarea programului operational in conformitate cu prevederile Regulamentelor Fondurilor Structurale". AM POR are si atributii privind verificarea proiectelor care sunt finantate din acest program european. Iata ce se mentioneaza la capitolul atributii ale AM POR:
 • Sa verifice la fata locului proiectele finantate prin POR;
 • Sa primeasca de la Organismele Intermediare si sa verifice rapoartele de progres care insotesc cererile de plata de la beneficiari, pentru a autoriza cheltuielile eligibile.
Faptul ca Autoritatea de Management este responsabila de cheltuirea banilor din Programul Operational Regional a fost confirmat si de reprezentantii Comisiei Europene. "Cert este ca intotdeauna autoritatea de management are obligatia sa se asigure ca toate regulile sunt respectate, inclusiv cele privind procedurile de achizitie. Iar cofinantarile din fondurile europene sunt platite numai daca regulile sunt respectate",  a declarat pentru HotNews.ro Ton van Lierop, comunicator in cadrul Comisiei Europene.

O alta institutie care are in atributii monitorizarea modului in care sunt cheltuite fondurile europene este Comitetul de Monitorizare a POR. Potrivit legislatiei, presedintele acestui organism este ministrul Dezvoltarii, adica Elena Udrea. Acest organism monitorizeaza activitatea autoritatii de management si realizeaza politica POR.

Chiar in definitia Comitetul de Monitorizare a POR din regulamentul de functionare se mentioneaza ca "are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului". Regulamentul de functionare nu mentioneaza in detaliu ca acest comitet de monitorizare trebuie sa supravegheze procedurile de achizitie publica dar nici nu se mentioneza ca este interzis sa realizeze o analiza pe acest aspect.

Elena Udrea: Responsabilitatea revine in totalitate judetelor

In opinia ministrului Elena Udrea, rapunderea in acest caz revine exclusiv Consiliilor Judetene, adica autoritatile care au realizat licitatiile pe fonduri europene. Pe de alta parte, Comisia Europeana a declarat pentru Hotnews.ro ca "atunci and apar probleme la procedurile de achizitie, analizam activitatea autoritatii de management". Adica, in cazul nostru, AM POR, institutie din subordineea Ministerului Dezvoltarii.  

Intr-un interviu pentru TVR, Elena Udrea a declarat ca ministerul cunostea faptul ca unele licitatii erau viciate. Udrea a aratat ca principalele nereguli erau la caietele de sarcini, care au continut criterii ce avantajau o anumita firma. Vezi mai jos declaratiile ministrului:
 • Exista nereguli in contractarea lucrarilor de drumuri. Cei care au semnat contractele, beneficiari si care au derulat procedurile de achizitie sunt Consiliile de Judetene. Ele au fost cele controlate si s-au gasit nereguli la procedurile de achizitie. Noi nu semnam contracte si nu facem achizitiile. In general procedurile de achizitie sunt viciate de cei care organizeaza licitatiile.
 • Au fost stabilite criterii din caietele de sarcini astefel ca aceste contracte sa fie directionate catre o firma. Au mai fost si situatii in care pe timpul derularii s-au suplimentat finantarile pentru lucrari similare.
 • Noi, constienti fiind ca la nivelul licitatiilor pe fonduri europene era ceva in neregula... Au venit la noi participanti la licitatii si ne spuneau ca la o anumita licitatie s-au pus criterii care favorizau numai o anumita firma. Au fost verificate licitatii mai vechi inainte sa vin eu ministru. Responsabilitatea revine in totalitate judetelor.
Ministerul Dezvoltarii a transmis pe adresa HotNews.ro cateva precizari. Vezi mai jos precizarile ministerului:
 • Auditul Comisiei Europene nu a vizat activitatea Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, ci implementarea proiectelor la fata locului si verificarea procedurilor de achizitie publica.
 • Programul Operational Regional este gestionat pe baza unor mecanisme si proceduri complexe în care sunt implicate mai multe institutii si organisme, fiecare cu propriile responsabilitati, care împreuna formeaza Sistemul de Management si Control al POR, acreditat de Comisia Europeana si auditat de Autoritatea de Audit.
 • „Atributiile de control” ale AM POR mentionate de dl. Attila Biro nu au legatura cu obiectiile prezentate de auditul CE si fac parte din cu totul alta categorie de activitati.
 • Responsabilitatea AM POR/MDRT în perioada de implementare a proiectelor este aceea de a urmari direct si /sau prin intermediul Organismelor Intermediare, constituite în cadru Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, respectarea realizarii obiectivelor din cererea de finantare, respectarea legislatiei nationale si comunitare în executarea contractului de finantare încheiat în cadrul POR.
 • AMPOR/MDRT nu poate interveni în relatia contractuala pe care o au beneficiarii cu constructorii si/sau alti furnizori de bunuri si servicii. Conform legislatiei nationale în vigoare, responsabilitatea privind atriburea contractelor de servicii/lucrari revine exclusiv autoritatilor contractante (în cazul de fata Consiliilor Judetene).
Vezi mai jos punctul de vedere al ministerului
iun 23 2011 Drept la replica Hotnews

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4588 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  incompetenta peste tot..... (Joi, 23 iunie 2011, 15:00)

  costica [anonim]

  fondurile europene = o himera.... degeaba reorganizare, cu incompetentii astia din Ministere si din agentiile de control tot asa va fi....
  • +2 (2 voturi)    
   datele spun totul!!! (Joi, 23 iunie 2011, 17:47)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui costica

   daca (DACA) proiectul de la Teleorman s-a terminat, verificarea UE se refera la ceva deja intamplat. Daca (DACA) ulterior procedurile au fost corectate, oricum sare pe coada pt. Teleorman si nu contrazice raportul UE. Asa ca fara date (data la care s-a INTAMPLAT, data la care s-a corectat procedura, data la care s-a controlat si ce s-a controlat) facem doar speculatii. Daca (DACA) s-a corectat superficial si la momentul controlului procedurile erau INCA incorecte, 20 la spate agentiei in cauza. Oricum, cand un proiectant primeste "sugestia" (morala, lichida, solida sau cash) ca sa prevada in proiect cuie patrate si astfel castiga o firma "prietena si atenta" abia asta vrea UE sa starpeasca.
  • +3 (3 voturi)    
   dar cum o rezolvam? (Joi, 23 iunie 2011, 17:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui costica

   vorbim de sute de contracte. asta implica o gramada de oameni, de la ministrii (dezvoltare&finante) la autoritatile de management, auditori, consilii judetene si nu in ultimul rand companiile care incaseaza acesti bani.

   nu poti sa fii intreg la minte si sa crezi ca schimbi doar ministrul sau presedintele de consiliu judetean si toti ceilalti devin dintr-o data corecti!!!

   sa dea toti banii inapoi si toate persoanele implicate sa plateasca inca pe atat daune statului roman care pierde fonduri structurale din cauza incompetentei si/sau lacomiei lor. dar pt asta avem nevoie de judecatori corecti... deci?...
   • +1 (1 vot)    
    ai dreptate perfecta !!! (Joi, 23 iunie 2011, 22:01)

    costica [anonim] i-a raspuns lui pehash

    incompetenta si coruptie generalizata... de sus pana jos..... cancer generalizat si nu cred ca vom scapa de el curand.... generatii ne trebuie, trebuie sa scapam de astia care asa s-au obisnuit, sa fure, sa fie corupti.... pana nu scapam de astia si nu vin altii noi, scoliti... uita-te cine intra in politica, pai si sa vrei sa mergi la vot pe cine naiba sa votezi ca ce pun partidele pe liste te pun pe fuga.... cine e nebun sa intre azi in politica romaneasca?! Oamenii competenti si onesti NU. D-aia avem aceste specimene si atatea probleme cu ei.... Cam prin 2070 mai vorbim despre ceva schimbare in Romania.....
  • +1 (1 vot)    
   Singura speranta (Vineri, 24 iunie 2011, 9:28)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui costica

   este ca fondurile europene sa fie distribuite de agentii straine detasate in Romania, cu angajati straini, de preferat din tarile care care critica cel mai mult Romania pt coruptie.

   Doar asa o sa se mai miste ceva in directia buna.
 • +3 (3 voturi)    
  Diversiunea nationalista si furaciunea (Joi, 23 iunie 2011, 15:26)

  Nostradamus [anonim]

  De cate ori se aduce in discutie tema Harcov, o megafuraciune iese la iveala. Baietii dajtepti nu doarme!
 • +6 (6 voturi)    
  Logica actualilor conducatori (Joi, 23 iunie 2011, 15:27)

  Alex [anonim]

  Avem o firma condusa de un director (minister). Directorul are subalterni (consilii judetene, primarii) care executa ceea ce le-a trasat. Directorul ii verifica pe subalterni si constata ca totul este in regula. Raporteaza "succesuri" si-si lauda performantele sale de mare director.

  Vine un control in urma caruia reiese ca subalternii, desi au executat sarcinile trasate si au fost verificati de director au gresit.
  Cum nu e vorba de performanta (directorul doar cand e performanta isi atribuie meritele) de vina sunt subalternii.

  Vesnica problema a actualilor guvernanti, de vina sunt altii de parca nu ei ar conduce de 3 ani.

  In privat cand se angajeaza un director care are rezultate proaste oare la sedinta spune ca de vina sunt aia care au infiintat compania?
  • -1 (3 voturi)    
   Analogie eronata (Joi, 23 iunie 2011, 16:12)

   klz [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Consiliile locale sunt alese in mod direct si nu sunt subordonate ministerului.
   Principala functie pe care o are ministerul este de cea de audit.

   Deci ministerul trebuie tras la raspundere pentru incompetenta insa pentru fraude trebuie sa raspunda consiliile. Putem vorbi de participarea ministerului la fraude numai daca se doveste ca incompetenta s-a datorat coruptiei

   Vesnica problema a romanilor este ca isi dau cu parerea fara a fi informati.
   • +3 (5 voturi)    
    Analogie deloc eronata (Joi, 23 iunie 2011, 16:45)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui klz

    Ce e gresit in analogie?
    Ministerul a controlat ceea ce au facut consiliile judetene si primariile si a zis ca e ok?
    Cine aproba banii din fondurile europene, nu ministerul?

    Astept sa-mi explici unde e gresita analogia.
    • -1 (3 voturi)    
     da, dar NU! (Joi, 23 iunie 2011, 17:51)

     bula [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Ministerul da bani pe proiect. Daca proiectul a fost facut cu dedicatie Ministerul nu poate stii APRIORI (auditul este oricum post-factum). Daca in executie, beneficiarul -care nu e Ministerul- creste costurile, schimba solutia si dedica si mai mult, Ministerul nu poate sti, si mai rau, NU POATE INTERVENI. O minciuna la care ambele parti sunt de acord (proiectantul si beneficiarul) devine un adevar.
     • +1 (1 vot)    
      Hmm (Vineri, 24 iunie 2011, 11:22)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui bula

      Daca isi creste costurile inseamna ca are alta sursa si nu bani europeni si atunci nu mai e frauda pe banii europeni ci e frauda pe alti bani.
      Daca-si creste costurile cu bani europeni (cazul nostru), ministerul stie ca doar el aloca banii nu?
      Saracul minister nevinovat. :)
    • +1 (3 voturi)    
     Fa un efort.. (Joi, 23 iunie 2011, 18:02)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Alex

     Omul ti-a explicat foarte clar: consiliile judetene nu sunt in subordinea ministerului. In analogia ta scrii "un director (minister). Directorul are subalterni (consilii judetene, primarii)".
     Cum e posibil sa nu stii care e diferenta intre minister, cj si primarie, asta nu pot sa-mi explic. Poate crezi si ca base conduce parlamentul?

     Dar e ceva comun sa nu-ti recunosti greseala chiar si atunci cand este evident. Spor!
     • +2 (2 voturi)    
      Mestere (Vineri, 24 iunie 2011, 11:20)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Pe foduri europene consiliile judetene si primariile sunt "subalterni" ai ministerului pentru ca prin minister vin banii. pricepi de ce am facut aceasta analogie?

      Nu e nevoie de niciun efort, e foarte simplu, de vina e ala de sus, adica ministerul pentru ca nu urmareste gestionarea fondurilor care se aloca prin el.

      Deci consiliile si primariile sunt de capul lor, nu au ministerul dezvoltarii si administratiei peste ele nu? :)

      Succesuri
 • +2 (2 voturi)    
  nu incompetenta... (Joi, 23 iunie 2011, 15:32)

  arsene [anonim]

  hotie se cheama.
  • +1 (1 vot)    
   Ba tradare se cheama.... (Vineri, 24 iunie 2011, 9:29)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui arsene

   si in unele tari inca se mai pedepseste, uneori chiar cu pedeapsa capitala.
 • +1 (1 vot)    
  simplu (Joi, 23 iunie 2011, 15:47)

  MirceaA [utilizator]

  cei care au remediat-o au luat si ei o parte
 • +2 (2 voturi)    
  eeee (Joi, 23 iunie 2011, 15:49)

  me [anonim]

  probabil au remediat alea 96% care insemnau 3% din banii furati din fonduri ue si au "uitat" sa remedieze cele care furau 97% din bani ;)
 • +2 (2 voturi)    
  Mda (Joi, 23 iunie 2011, 16:03)

  ion [anonim]

  Toti demisi pe loc, fara sa mai stam la povesti.


  Stai asa ca suntem in Romania :(
 • +2 (2 voturi)    
  nesimtire fara margini pt orice persoana care ajun (Joi, 23 iunie 2011, 16:15)

  eu [anonim]

  Sa le fie rusine.
  In ultima perioada nu am auzit de nicio initiativa de a invata de la polonezi cum sa folosesti eficient fondurile europene. Doamna Udrea se multumeste sa arate cu degetul (nu incurajez frauda, incurajez initiativa si responsabilitatea rezolvarii problemelor) Nu vine cu o initiativa concreta pentru a remnedia situatia. De fapt, nu stie. Ce ne mai miram? Rusine. Timpul trece, leafa merge, functia ramane .... Puterea actuala chiar nu gaseste un om potrivit pentru acest portofoliu? Este o solutie sa schimbam puterea prin votul nostru? Nu cred, pentru ca atunci cand vor veni altii (sau mai bine zis, ceilalti), vor avea grija mai intai sa fure, reluandu-se ciclul. S.a.m.d.
  Silviul Brucan s-a inselat amarnic cand a spus ca ne trebuie 20 ani ca sa devenim o societate civilizata, dezvoltata. In ritmul acesta,probabil ne trebuiesc secole .... Sunt dezamagit de nesimtirea manifestata de omul care ajunge la putere in Romania.
  • +3 (3 voturi)    
   atentie! (Joi, 23 iunie 2011, 16:30)

   Alexa [anonim] i-a raspuns lui eu

   ajung la putere ce-i pe care ii votam; daca stam acasa linistiti, vor vota doar pirlitzii tzarii, aia ruptzi in cur si cu capetele pline de bautura! mai ajung la putere si cei care se implica: daca noi nu vrem sa ne implicam, sa ne maturam singuri ograda, atunci mizeria tot acolo va fi si gainile sus pe gramada cu nisip! NIMENI nu ne va face curat la noi in ograda!
   Deci implicati-va oameni buni, si la urmatoarele alegeri aveti mare grija cu cine votati! dar mai ales: votati!
 • +2 (2 voturi)    
  saptamana trecuta Basescu avertiza despre asta... (Joi, 23 iunie 2011, 16:48)

  vio [anonim]

  si spunea ca vor plati toti !!!! Cine plateste, dle Presedinte ??!!! Papa de la Roma....
  • 0 (0 voturi)    
   Vor plati toti (Luni, 27 iunie 2011, 6:44)

   El Condor [anonim] i-a raspuns lui vio

   Romanii; electoratul ( cei care i-au ales sau nu i-au ales); fraierii urmasi ai dacilor, romanilor, slavilor, maghiarilor, germanilor si toti cei care sunt bine impozitati pe pamantul ROMANESC.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by