Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca nu va renunta la eliminarea caracterului prezumtiv licit al averii in proiectul de modificare a Constitutiei si s-a declarat dezamagit de faptul ca aceasta propunere a venit nu de la Curtea Constitutionala, ci de la Consiliul Superior al Magistraturii, o institutie care "s-a imbolnavit repede de racilele vechiului CSM".

"Averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia", a spus Traian Basescu, dupa consultarile care au avut loc la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare, pe marginea revizuirii Constitutiei si a reorganizarii administrativ-teritoriale.

"Ce mi se pare jenant - am avut mari sperante legate de noul CSM. Pozitia cu privire la caracterul licit al dobandirii ca fiind licit vine exact de la CSM, nu de la Curtea Constitutionala. Ma tem ca noul CSM s-a imbolnavit repede de racilele vechiului CSM", a comentat seful statului.

El a sustinut ca inainte de formularea 'caracterul licit al dobandirii se prezuma' exista precizat, in actuala Constitutie, ca "averea dobandita licit nu poate fi confiscata".

"Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a argumentat Basescu.

In plus, decizia cadru a Consiliului European JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si bunurilor avand legatura cu infractiunea este obligatorie pentru toate statele membre si trebuia implementata pana in martie 2007.

"Singurul stat membru care contravine deciziei Consiliului e Romania. De aceea, nu voi revizui textul proiectului propus si voi insista ca Parlamentul sa ia in consideratie propunerea" de eliminare a caracterului prezumtiv licit al averii.

Traian Basescu a mentionat ca decizia Consiliului JAI e obligatorie pentru toate statele membre si vizeaza si confiscarea extinsa a averilor, "adica cei care isi muta imediat proprietatile pe rude sau pe prieteni nu ar mai putea sa faca acest lucru".