Primaria Capitalei va sustine anul acesta cu 10 milioane de lei constructia Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat marti edilul-sef Sorin Oprescu. "O sa ne ducem la zece milioane de lei, aprobat de Consiliul general, pentru ca am sprijinit cu bani si alte lacase de cult (90)", a precizat Oprescu, potrivit Agerpres.

Macheta Catedrala mantuirii neamuluiFoto: Agerpres

Primarul general a spus ca va incerca la o rectificare de buget sa mai participe cu ceva bani, daca e nevoie, la acest proiect al Catedralei.

"In orice caz, o facem dupa promisiuni si cu sufletul linistit. L-am rugat pe Preafericitul sa ne faca si noua o strana unde sa scrie 'Primaria Municipiului Bucuresti', iar Preafericitul ne-a binecuvantat", a mai precizat primarul general.

Guvernul a acordat in februarie Patriarhiei Romane un sprijin financiar in valoare de 10 milioane de lei pentru lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului pe anul 2011.

"Aceasta suma reprezinta doar 5% din suma de 200.000.000 de lei aferenta lucrarilor de executie pe anul 2011", a spus episcopul.

El a precizat ca "banii din acest sprijin guvernamental provin si din impozitele platite statului roman de credinciosii romani ortodocsi, care reprezinta majoritatea poporului roman (87%) si ca impozitul si contributiile aferente salariilor, TVA-ul etc. care vor fi platite de Patriarhia Romana Statului Roman din suma de 200.000.000 lei se estimeaza a fi de aproximativ 60.000.000 de lei, in anul 2011".

Santierul Catedralei (aprilie 2011)

Santierul Catedralei (aprilie 2011)

Foto: Agerpres

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a aprobat, tot in februarie, procedura de colecta nationala pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului.

"Potrivit hotararii sinodale, pentru informarea credinciosilor asupra colectei nationale, in fiecare lacas de cult ortodox din cadrul parohiilor si manastirilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane va fi afisat un anunt care va cuprinde imaginea Catedralei Mantuirii Neamului, anuntul emiterii unei chitante indiferent de suma, modelul de chitanta si conturile bancare in care se pot face direct donatii de virament de catre persoanele fizice sau juridice", a spus episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul, secretar al Sfantului Sinod, citat de Agerpres.

El a precizat ca donatiile vor putea fi facute la parohii, manastiri si schituri doar clericilor angajati la respectivele unitati de cult, iar donatorii vor primi o chitanta personalizata. Chitantierele vor fi puse la dispozitie de Patriarhia Romana prin intermediul centrelor eparhiale, corespunzator numarului unitatilor de cult din subordine.

"Vreau sa subliniez ca donatiile nu se vor face in spatiile publice", a declarat Ciprian Campineanul.

In fiecare luna, protopopiatele vor centraliza electronic, in baza unor procese verbale, chitantele eliberate de unitatile de cult din teritoriu pe care le vor trimite, impreuna cu sumele aferente, catre centrele eparhiale.

La randul lor, eparhiile vor centraliza electronic procesele verbale cu chitantele de la toate unitatile de cult aflate in jurisdictie, iar sumele aferente vor fi transferate prin virament direct in conturile bancare ale Patriarhiei Romane, aferente Catedralei Mantuirii Neamului. Predarea centralizarii catre Patriarhia Romana se va face impreuna cu ordinul de plata bancar.

Verificarea fiecarei chitante de catre persoanele donatoare se poate face prin apelarea la numarul de telefon 021 406 71 82 sau la adresa de e-mail: contabilitate@patriarhia.ro.

In pomelnicul ctitorilor Catedralei de pe site-ul www.catedralaneamului.ro vor fi mentionate numele donatorilor, dar numai cu acordul acestora.

Pentru evitarea fraudelor, Patriarhia Romana nu imputerniceste pe nimeni sa colecteze bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului in spatiile publice, la casele credinciosilor sau sediile institutiilor publice de stat ori ale firmelor private.