Primarul Capitalei a declarat sambata, in legatura cu afirmatiile reprezentantilor Inspectoratului de Stat in Constructii potrivit carora Pasajul Basarab nu poate fi pus in functiune din cauza ca nu s-a facut receptia finala, ca acestia ar trebui sa citeasca mai bine legea si ca "toata viata au pus piciorul pe frana sa nu se termine nimic": "Sa ma mai lase. Sa ma mai lase, sa citeasca bine legea. Sa ma mai lase cu prostii. Toata viata au pus piciorul pe frana sa nu se termine absolut nimic. Era cineva inconstient sa dea drumul la astea", a afirmat Oprescu, citat de Mediafax.

Primaria Capitalei a precizat, sambata, intr-un comunicat de presa, ca Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevazute de legislatia in vigoare, rezultatele acestora confirmand siguranta si stabilitatea acestuia in cele mai dificile conditii de exploatare. Toate aceste teste ar fi fost confirmate de catre proiectanti, consultanti si specialisti de renume in domeniu din Romania si Spania si consemnate in rapoartele pe care acestia le-au inaintat catre Comisie. "In acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea in exploatare", arata Primaria Capitalei.

Municipalitatea sustine ca in Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructie aprobat prin HG 273/1994, cu modificarile ulterioare, la articolul 3 se arata ca receptia lucrarilor de constructii de orice categorie se realizeaza in doua etape: receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala, la expirarea perioadei de garantie.

Potrivit articolul 8, alineatul 2, "reprezentantii proiectantului si ai Inspectoratului de Stat in Constructii nu pot face parte din Comisia de receptie, acestia avand calitatea de invitat, numai la cele doua faze de receptie", precizeaza Primaria Capitalei: "Receptia finala este convocata de investitor in cel mult 15 zile dupa expirarea perioadei de garantie. Perioada de garantie este cea prevazuta in contract".

Procesul verbal de punere in folosinta si dare in exploatare a Pasajului Basarab s-a facut in baza articolului 31 din acelasi Regulament, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentantii ISC. In acest articol se precizeaza ca "procesul verbal de predare-primire incheiat in aceste conditii nu este un proces-verbal de receptie pentru partea de lucrare in cauza, dar investitorul poate cere inscrierea in procesul verbal de receptie, intocmit la terminarea lucrarii in intregime a tuturor viciilor ascunse si a celor decurgand din executarea necorespunzatoare", a precizat Primaria Capitalei.

"In consecinta, reprezentantii ISC demonstreaza inca o data ca nu cunosc legislatia, regulamentele si normativele care stau la baza activitatii lor de zi cu zi", se mai arata in comunicat.

Municipalitatea mai arata ca, potrivit legislatiei in domeniul constructiilor din Romania, "una din cele mai restrictive din Europa", ISC participa, pe parcursul lucrarii, la toate fazele determinante pe care acestia le aleg din programul de asigurare a calitatii.

"Desi reprezentantii ISC au participat, in aceste conditii, la peste 80 de faze alese de ei insisi, pentru aceasta faza acestia nu si-au exprimat dorinta de a participa. La toate fazele determinante din program la care au participat, alaturi de ceilalti specialisti, inspectorii ISC au constatat in totalitate calitatea corespunzatoare a lucrarilor, neexistand nicio observatie in legatura cu cele verificate", se mai arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Totodata, municipalitatea precizeaza ca documentele in integralitatea lor pot fi oricand verificate de catre toate institutiile abilitate.

"Apreciem ca afirmatiile acestor functionari demonstreaza ca nu sunt altceva decat niste umile si jalnice marionete ale jocurilor murdare prin dezinformarile lor. Acesti oameni nu constientizeaza ca arunca in derizoriu efortul imens facut de autoritatea locala si de sute de oameni pentru realizarea unui obiectiv de o asemenea anvergura. Din pacate, ei dezonoreaza si afecteaza prestigiul unei institutii ca Inspectoratul de Stat in Constructii si a Ministerului care il coordoneaza", a conchis municipalitatea.

  • Inspectoratul de Stat in Constructii poate sesiza Prefectura pentru a actiona in instanta Primaria Capitalei

Primaria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat in Constructii incheierea lucrarilor la Pasajul Basarab, deschis pentru vizitare sambata, iar receptia investitiei este conditionata de un raport de evaluare tehnica solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenta a pasajului.

"Pana la aceasta data Primaria Municipiului Bucuresti nu a comunicat Inspectoratului de Stat in Constructii incheierea lucrarilor la obiectivului de investitii", a declarat, pentru Mediafax, Iulia Gheorghe, purtator de cuvant al ISC, institutie aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ea a adaugat ca ISC nu a fost informat despre intentia efectuarii receptiei lucrarilor.

Pe de alta parte, Iulia Gheorghe spune ca ISC a cerut joi proiectantului structurii de rezistenta un raport de evaluare tehnica a lucrarii, care sa fie transmis ISC si PMB pana la 30 iunie, concluziile documentului urmand sa conditioneze efectuarea receptiei.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au declarat pentru Mediafax ca in cazul in care nu sunt respectate prevederile legale referitoare la disciplina in constructii, ISC poate sesiza Prefectura, care poate decide actionarea Primariei Capitalei in instanta.

Pasajul Basarab a fost deschis pentru pietoni sâmbătă la ora 10:00, iar duminica la ora 6:00 va fi deschis si pentru traficul auto.