Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice si o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de Mediafax.

El a subliniat si ca au mai existat planuri de acest fel si ca este greu de spus cat de serioase erau in contextul politic "furtunos": "Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica".

Vicepremierul ungar sustine si ca planul aminteste de masurile antimaghiare din vreamea regimului Ceausescu, cand regiunea autonoma Mures a fost desfiintata. Pozitia Ungariei este ca, indiferent daca vor fi operate aceste modificari, "realitatea" Tinutului Secuiesc trebuie respectata, adauga vicepremierul ungar.

Zsolt Semjen a mai spus ca, in cazul in care planul PDL de fuzionare a actualelor judete va fi implementat, proportia etnicilor maghiari in noile unitati administrative ar scadea dramatic.