Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la postul public de radio, ca denumirea viitoarelor judete, in cazul in care se promoveaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, ar putea fi stabilita la nivel local.

El a afirmat ca denumirea viitoarelor judete nu trebuie stabilita la Bucuresti, desi "putem sa o facem".

"Anul viitor in iulie vor fi alegeri pentru Consiliul Judetean nou creat. Dupa alegerea CJ, el se aduna si stabileste denumirea judetului respectiv", a declarat Boc, adaugand insa ca aceasta este doar una dintre solutiile posibile.

Primul ministru a pledat din nou in favoarea reorganizarii, sustinand ca un singur judet 'mare' ar putea atrage fonduri europene de pana la doua miliarde de euro, fara a avea nevoie de Bucuresti.

"Judetele au dimensiuni mici nu pot contracta bani direct de la UE. Aceste regiuni care fac parte din regulamentul european pot direct sa contracteze bani de la UE", a explicat acesta, adaugand ca Romania este printre putinele tari din UE care nu are astfel de structuri.

"UE se uita si spune 'Sunteti fraieri ca nu fructificati avantajul pe care vi-l dam sa aveti judete mai mari si sa atrageti bani europeni", a comentat Emil Boc.

El a reafirmat ca procesul de reorganizare "nu presupune ca cetateanul sa faca un kilometru in plus pentru serviciile de baza" iar actele "nu se schimba a doua zi, acestea merg pana cand le expira valabilitatea".

Emil Boc a criticat din nou contra-propunerea avansata de USL, care presupune, in opinia sa, majorarea costurilor de functionare a statului. In opinia sa, criza economica mondiala "nu si-a dat inca obstescul sfarsit" si sunt tot mai multe semne de revenire in SUA.

In acest context, Romania trebui sa fie pregatita "si asta nu se poate face cu promisiuni de marire a drepturilor salariale".