Avionul de mici dimensiuni disparut, luni seara, in timpul unui zbor, a fost localizat, marti, in zona localitatii hunedorene Baru, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta plecand spre zona respectiva, au anuntat reprezentantii Prefecturii Hunedoara, potrivit Mediafax. Reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgenta in frunte cu prefectul Attila Dezsi, urmeaza sa stabileasca daca avionul s-a prabusit sau a aterizat fortat.

La randul sau, prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, a declarat ca avionul a fost reperat din aer de catre autoritatile hunedorene intr-o zona muntoasa, greu accesibila, la circa 20 de kilometri de comuna Baru, pe Valea Streiului. Prefectul a precizat ca reprezentantii comandamentului instituit pentru cautarea avionului se indreapta spre zona indicata, pentru a stabili care este starea aparatului de zbor: "Nu putem sa spunem daca este vorba despre o prabusire sau doar despre o aterizare fortata. In momentul in care ajungem la locul indicat de catre fortele noastre terestre vom putea avea mai multe informatii".

Avionul de mici dimensiuni disparut luni seara se afla in proprietatea omului de afaceri din Alba Iulia Mircea Chira si era dat in comodat unui pilot care, la randul sau, l-a imprumutat unui om de afaceri din Deva, pentru un zbor de agrement intre Deva si localitatea Sibot, din apropierea municipiului Alba Iulia, unde exista o mica pista de aterizare si decolare pentru avioane usoare.

Proprietarul avionului, Mircea Chira, a declarat pentru Mediafax ca luni, in jurul orei 20:00, pilotul care avea in grija avionul l-a anuntat ca nu mai are nicio informatie despre aparatul de zbor si despre omul de afaceri caruia i l-a imprumutat. El mai mentiona ca despre omul de afaceri care a imprumutat avionul nu se mai stie nimic din jurul orei 17.30, cand ar fi ajuns la Sibot si a plecat inapoi spre Deva.

In noaptea de luni spre marti, mai multe echipe de politisti si jandarmi au cautat avionul in jurul localitatii Sibot, insa fara niciun rezultat. Marti dimineata, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Hunedoara au solicitat un elicopter de la Centrul Operational National al IGSU pentru a survola zona Sibisel-Orastie in vederea gasirii avionului disparut.

Ancheta in judetul Hunedoara s-a derulat pe mai multe segmente - ISU a solicitat ajutorul unui elicopter, politistii fac cautari terestre in zona indicata, reprezentantii Politiei Transporturi au verificat aspectele de legalitate privind incredintarea aparatului de zbor, iar jandarmii montani de la Postul Costesti desfasoara actiuni de cautare a avionului pe traseele montane din nordul muntilor Sureanu. De asemenea, proprietarul avionului disparut a cerut ajutorul unor prieteni care detin aparate de zbor pentru a-l ajuta intr-o actiune de cautare.

Surse din cadrul anchetei au declarat, marti, ca oamenii legii iau in calcul si ipoteza unei sinucideri in acest caz deoarece omul de afaceri din Deva care a imprumutat avionul disparut ar fi lasat iubitei sale un mesaj pe internet care poate fi interpretat ca un bilet de adio. Biletul este in limba germana, iar continutul acestuia este analizat de anchetatori. Avionul era pilotat de un om de afaceri german, Mathias G., in varsta de 47 de ani, care era inregistrat la Biroul pentru straini din judetul Hunedoara, cu domiciliul in localitatea Orastie, insa ar locui mai mult in comuna Cigmau, impreuna cu prietena sa.

Seful Politiei Transporturi, Vasile Hritac, a declarat, marti, ca omul de afaceri german avea peste 200 de ore de zbor, iar ultima convorbire dintre el si cel care i-a inchiriat avionul a fost luni, in jurul orei 13.00, cand cetateanul german l-a intrebat de unde ar putea alimenta aparatul de zbor. Sursa citata a precizat ca omul de afaceri a solicitat acord de zbor pe distanta Deva-Sibot.