Ministrii de interne roman si bulgar au discutat marti la Sofia, in cadrul unei conferinte organizate de Open Society Institute, despre amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Spre deosebire de tonul precaut al omologului sau bulgar, ministrul roman Traian Igas a declarat cu optimism ca „in octombrie 2011 Romania si Bulgaria vor adera la spatiul Schengen”.

„Romania a indeplinit toate conditionalitatile impuse de catre statele membre in spatiul in Schengen. Urmeaza ca in luna septembrie sa se discute in cadrul Consiliului JAI data exacta la care Romania si Bulgaria vor adera la spatiul Schengen. Nu cred ca alte clauze suplimentare trebuie acceptate.”

Tsvetan Tsvetanov, ministrul bulgar de Interne, a mentionat ingrijorarile membrilor Schengen in privinta Romaniei si Bulgariei: „Subiectul Schengen a devenit sensibil si dificil pentru factorii de decizie din UE datorita situatiei din nordul Africii si dificultatilor provocate de fluxul migrational spre zona mediteraneana. Multe tari europene au fost ingrijorate de sistemul judiciar nereformat, de lipsa combaterii criminalitatii organizate si a coruptiei”.

Aderarea celor doua tari ramane a fi o decizie politica, cele doua state fiind deja practic conectate la sistemele de securitate specifice Schengen. Pana in mai 2011, Romania si Bulgaria au identificat fiecare peste 4000 de persoane care nu pot fi admise in spatiul Schengen. „Aceste persoane nu vor putea intra in Schengen atunci cand Bulgaria (si Romania, n.r.) va fi in Schengen, dar in acest moment nu putem face asta”, a spus ministrul bulgar.

Confruntate cu reactiile indecise ale politicienilor romani si bulgari in privinta reformelor in justitie, guvernele europene au decis sa stranga surubul, folosind chiar mecanismul aderarii la Schengen. Aceasta abordare le este cu atat mai la indemana cu cat opiniile anti-imigrationiste revin cu aplomb in electoratul occidental.

Injustetea conectarii subiectului intrarii Romaniei in spatiul Schengen cu cel al Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie (MCV) este evidenta, dar evidenta a fost si incompleta nepregatire a României in momentul acceptarii sale în Uniunea Europeana. Aceasta este logica vechilor membri europeni, una formulata fara retineri de ministrul olandez al Integrarii, Gerd Leers: ”Intr-adevăr, Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice de aderare, dar pentru noi nu este suficient”.

Desi conectarea dintre MCV si Schengen este acuzata de autoritatile romane, deocamdata acestea sunt silite sa respecte criteriile statelor occidentale, ministrul Igas declarand la Sofia ca: “Nu cred ca alte clauze suplimentare trebuie acceptate, cu toate ca suntem foarte preocupati si de ceea ce se va intampla cu raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie din aceasta vara.”

Franta, Germania si Olanda cer progrese efective si ireversibile in reforma justitiei si combaterea coruptiei, Romania fiind recompensata cu acceptarea in spatiul Schengen doar daca aceste progrese vor deveni realitate.