Medicii de familie au decis vineri dimineata, dupa o noua intalnire cu ministrul Sanatatii, sa semneze contractul-cadru pentru 2011 cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Anuntul a fost facut cu putin timp in urma de Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, potrivit Agerpres. In cazul in care medicii de familie si CNAS nu ar fi ajuns la un acord, consultatiile la medicul de familie ar fi urmat sa fie platite de pacienti incepand de marti, 14 iunie. In urma acordului la care s-a ajuns vineri, toti medicii de familie vor elibera incepand de marti, 14 iunie, retete pentru medicamentele compensate si gratuite si vor semna trimiteri catre cabinetele medicilor de specialitate, a anuntat Ministerul Sanatatii.

"Am avut o noua intalnire cu ministrul Sanatatii si am cazut de comun acord, spre binele pacientilor, sa semnam contractul-cadru pentru furnizarea de servicii medicale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a declarat Doina Mihaila. Ea le-a recomandat medicilor de familie din teritoriu sa isi depuna mapele de contractare.

Obiectivele pe care medicii de familie le-au cerut, respectiv consultarea bolnavilor cronici ori de cate ori acestia au nevoie, valoarea garantata a punctului de 3 lei per capita si 1,8 per serviciu, informatizarea sa constituie obiectul unui alt contract separat au fost indeplinite si fac obiectul unui protocol semnat cu Ministerul Sanatatii, a mai precizat presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie din Romania.

Reprezentantii medicilor de familie si-au exprimat speranta ca dialogul cu ministerul Sanatatii va continua si in perioada urmatoare.

"Medicii de familie renunta la protest. La inceputul saptamanii viitoare acestia vor semna contractele cu casele de asigurari de sanatate", a precizat Ministerul Sanatatii.

"Salut decizia medicilor de familie si le multumesc pentru dialogul pe care l-am purtat in aceste saptamani si pentru faptul ca au ales sa se gandeasca in primul rand la pacientii lor, asa cum le-am solicitat in toate intalnirile noastre. Sunt constient ca asistenta medicala primara reprezinta un capitol important in sistemul de sanatate si vom sprijini mai mult acest sector", arata ministrul Sanatatii, Cseke Attila, intr-un comunicat.