Presedintele Traian Basescu le-a spus, vineri, primarului Sorin Oprescu si primarilor de sectoare, ca referendumul pentru Legea Capitalei "nu mai este de actualitate" si ca despre schimbarile administrative din Capitala trebuie discutat in sensul unei reorganizari administrativ-teritoriale mai mari. Seful statului s-a intalnit vineri, pentru o ora, la sediul Primariei Capitalei, cu primarul general si cu primarii celor 6 sectoare, pentru discutii privind referendumul pentru Legea Capitalei, ce ar trebui sa aiba loc pe 26 iunie. Intalnirea a fost una informala.

"Presedintele n-a facut altceva decat sa atraga atentia ca e vorba de o schimbare administrativa mult mai mare si ca referendumul nu-si atinge scopul. In conditiile astea, am ramas cu primarii de sector si cu liderii politici din consiliu si am vorbit ca este mai bine sa nu mai aruncam banii publici. In acelasi timp, avand in vedere asigurarile presedintelui ca legile capitalei nu vor intra in dezbatere generala decat atunci cand se va dezbate o organizare administrativa generala, am hotarat sa convocam o sedinta a consiliului si sper ca se va hotari anularea referendumului si intr-un timp rezonabil sa discutam despre ceea ce inseamna regiune, despre ce inseamna Bucuresti-Ilfov", a declarat Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Presedintele ne-a sugerat ca in contextul unei dezbateri pe regionalizare la nivel national declansarea unui referendum pe legea Capitalei ar putea duce in derizoriu si decredibiliza un astfel de demers. Exista riscul sa decredibilizam procedura in sine de referendum si ne-a rugat sa ne gandim mai bine daca este oportuna declansarea acesteia", a declarat pentru HotNews.ro, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

"S-a ajuns la un consens din partea tuturor organizatiilor politice din Bucuresti, cat si a primarilor de sector ca in aceasta seara sa fie convocata o sedinta de Consiliu General prin care sa se anuleze referendumul care a fost convocat pana acum. S-a apreciat ca referendumul s-a dus datorita disputelor politice in derizoriu. Oamenii nici ei nu mai stiu ce anume sa raspunda la referendum si in aceste conditii s-a apreciat ca este bine sa se renunte la el, mai ales ca in Parlamentul Romaniei se va discuta in perioada urmatoare despre reorganizarea administrativa a tarii", a declarat primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, citat de Agerpres.

"Consider ca presedintele a fost de acord cu ce am spus noi ca referendumul este o bataie de joc. Presedintele este un om viu si a inteles. Nu are rost sa ne batem joc si sa cheltuim banii bucurestenilor. Bucurestenii trebuie sa-si aleaga primarii, nu sa fie numiti", a declarat Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, la iesirea din Primaria Capitalei.

"Vreau sa vad care e finalitatea lui. Nu trebuie discreditata ideea de referendum", a declarat Traian Basescu la sosirea la intalnire, potrivit Antena 3.

In timpul intalnirii, Basescu le-ar fi spus primarilor ca nu doreste referendum in capitala, in conditiile reformei administrativ-teritoriale pe care o promoveaza in prezent.

Primarii de sectoare vor propune CGMB anularea referendumului propus pentru 26 iunie. CGMB va avea o sedinta vineri, la ora 18.

Prefectura Capitalei: Referendumul va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti - Ilfov

Prefectura Capitalei a anuntat printr-un comunicat ca "factorii politici decidenti de la nivelul Capitalei au hotarat, in unanimitate, abrogarea Hotararii Consiliului General prin care s-au stabilit data si temele referendumului de la sfarsitul lunii iunie". "In urma opiniilor exprimate de Presedintele Romaniei, factorii politici decidenti de la nivelul Capitalei au hotarat, in unanimitate, abrogarea Hotararii Consiliului General prin care s-au stabilit data si temele referendumului de la sfarsitul lunii iunie. Acesta va fi organizat la o data ulterioara si va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti - Ilfov, iar opinia exprimata de bucuresteni in acest sens va fi obligatorie pentru legislativ", se afirma in comunicatul citat de Agerpres.

Prefectul Mihai Cristian Atanasoaei a participat la intalnirea convocata de seful statului cu primarul general si primarii de sector pe tema referendumului local din 26 iunie, care s-a desfasurat la sediul Primariei Capitalei. Prefectul precizeaza ca "presedintele Traian Basescu a explicat primarilor prezenti lipsa de finalitate juridica a referendumului local ce urma sa aiba loc in data de 26 iunie, precum si riscul ca prin organizarea unor astfel de consultari publice fara consecinte juridice, institutia referendumului sa se decredibilizeze in fata populatiei. Exista, de asemenea, riscul ca in momentul in care se va dori consultarea bucurestenilor, iar rezultatul sa aiba in mod real consecinte juridice, populatia sa nu se mai prezinte la urne".

Cum au decurs discutiile despre referendum si despre Legea Capitalei

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, pe 13 aprilie, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:

  • 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
  • 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
  • 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
  • 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
  • 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
  • 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
  • 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Cele sapte intrebari pentru referendumul privind Legea Capitalei stabilite miercuri de catre Consilierii Generali ai Bucurestiului au generat o adevarata dezbatere. In timp ce liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, considera ca "Intrebarile sunt clare si simple" si ca ar fi fost "o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare", pozitia sociologilor este diametral opusa.

Vasile Dancu, presedintele IRES, declara pentru HotNews.ro ca intrebarile sunt "prost formulate", "penibile" si "sugereaza un raspuns". De aceeasi parere este si directorul CCSB, Mirel Palada, care preciza ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva".

Pe 23 mai, CGMB a decis, sa schimbe situatia. Referendumul pentru legea Capitalei urma sa aiba loc pe 26 iunie. De asemenea, au fost votate doua intrebari care vor fi puse la referendum, in locul celor sapte initiale. Acestea sint:

  • 1. Va doriti o Capitala cu 7 administratii controlate de 217 consilieri alesi pe liste de partid?
  • 2.Va doriti ca si consilierii generali sa fie alesi uninominal, asemeni primarilor de sector?

Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.

Citeste si: