Teodor Baconschi l-a convocat, joi, pe ambasadorul Olandei la Bucuresti, Maria Wilhelmina Josepha Antonia van Gool, ministrul roman de externe exprimandu-si dezacordul cu privire la declaratiile recente formulate de reprezentantii olandezi in legatura cu indeplinirea de catre Romania a criteriilor statului de drept, informeaza un comunicat al MAE.

"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a invitat-o astazi, 9 iunie 2011, la sediul ministerului pe Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, doamna Maria Wilhelmina Josepha Antonia van Gool. In cadrul intrevederii, partea romana si-a exprimat dezacordul cu privire la declaratiile recente formulate de reprezentantii olandezi in legatura cu indeplinirea de catre Romania a criteriilor statului de drept. S-a reiterat in context faptul ca Romania respecta in totalitate aceste criterii, fapt certificat constant de institutiile europene, aceasta fiind, de altfel, si o conditie prealabila pentru dobandirea statutului de membru al Uniunii Europene, odata cu indeplinirea criteriilor politice de aderare", se arata in comunicatul MAE.

"De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a aratat ca eforturile Romaniei in consolidarea statutului de membru UE, inclusiv prin continuarea reformelor in domeniul justitiei, nu trebuie echivalate, in niciun fel, cu o punere in discutie a respectarii statului de drept.

Ministrul Baconschi a reiterat ca Romania a facut progrese incontestabile si ireversibile in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, aspecte certificate de mai multe evaluari ale Comisiei Europene.

Partea romana a indicat cu claritate ca va actiona in continuare in vederea indeplinirii angajamentelor asumate la nivelul UE, fara a accepta, in acelasi timp, conditionari sau etichetari care nu au legatura cu performantele reale ale Romaniei", mentioneaza sursa citata.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ministrul roman de externe a solicitat ca "abordarea acestui dosar sa se faca respectand regulile si cadrul actual, intr-un spirit deschis si constructiv, pentru atingerea obiectivului aderarii Romaniei".

Ministrul Baconschi a mai precizat ca "in relatiile dintre Romania si Olanda trebuie sa primeze un spirit de incredere si parteneriat specifice cooperarii in cadrul UE, dar si relatiilor bilaterale dintre cele doua tari, si a asigurat de intreaga deschidere a partii romane pentru un dialog consistent si onest".