Reprezentantii Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca auditul realizat in Romania pe Programul Operational Regional a dezvaluit nereguli la procedurile de achizitie a mai multor contracte. Oficialii Comisiei Europene au explicat ca auditul este in analiza, iar in cazul in care neregulile se adeveresc ar putea fi impusa o intrerupere a platilor pentru sase luni cu posibilitatea de a reduce perioada la trei luni sau extinderea ei cu inca sase luni. Potrivit explicatiilor reprezentantilor Comisiei, dupa ce raportul este finalizat constatarile vor fi transmise organelor de ancheta din Romania.

  • Vezi in text cazul Dragnea si un scurt interviu cu un reprezentant al Comisiei Europene

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat pentru HotNews.ro ca in acest moment auditul realizat in Romania este analizat, dar ca raportul si constatarile nu pot fi facute inca publice. Karolina Kottova, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a explicat pentru HotNews.ro care sunt procedurile si in ce conditii ar putea fi suspendate platile pentru Romania in cadrul Programului Operational Regional.

Listen!

HotNews.ro: Comisia Europeana a realizat un audit pe Programul Operational Regional din Romania, audit care a descoperit probleme grave la procedurile de achizitie. Ce ne puteti spune despre acest audit?

Karolina Kottova:Intr-adevar, Comisia Europeana a realizat un audit de rutina si a descoperit cateva nereguli, mai exact in privinta procedurilor de achizitie publica. In acest moment, Comisia analizeaza constatarile din raport si ne vom adresa autoritatilor din Romania in cel mai scurt timp.

HN: Intelegem ca exista posibilitatea ca 800 milioane euro fonduri sa fie blocate din cauza problemelor grave constatate la procedurile de achizitie. Care este procedura in acest caz si pentru cat timp ar putea fi blocate fondurile?

Karolina K.: In principiu, daca neregulile sunt confirmate si as vrea sa subliniez daca deoarece analiza este in desfasurare, dar daca neregulile se confirma atunci ar putea fi impusa o intrerupere a platilor. Aceasta actiune preventiva poate avea o durata de maximum trei luni. Poate fi scurtata daca sunt realizate actiuni de remediere a situatiei. Exista insa si posibilitatea prelungirii perioadei de intrerupere a platilor cu inca sase luni daca observatiile noastre nu sunt remediate.

HN: Cum pot fi remediate neregulile pentru a debloca platile?

Karolina K.: Depinde de Romania pentru ca daca am descoperit nereguli in sistemul de management atunci vom arata exact care sunt problemele. Cum am spus, in acest moment analizam rezultatul auditului. Dar depinde de Romania cum va remedia neregulile constatate.

HN: Dupa finalizarea raportului si a analizei veti sesiza organele de cercetare din Romania sau veti sesiza Oficiul European de Lupta Antifrauda?

Karolina K.:In pricipiu dupa ce raportul este finalizat ne vom adresa autoritatilor din Romania cu constatarile noastre.

Cazul Dragnea. Ziarul Adevarul a publicat o serie de articole referitoare la modul de atribuire a contractelor finantate din bani europeni in judetul Teleorman. Publicatia a acreditat informatiile raportului intocmit de Comisia Europeana. Reprezentantii Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca raportul nu este inca public si ca nu pot da detalii despre constatarile auditului.

Potrivit unei anchete efectuate de ziarul Adevarul, Liviu Dragnea s-ar face vinovat de conflict de interese si de folosirea unor criterii de calificare restrictive, in momentul in care s-a ales firma care sa se ocupe de reabilitarea celor doua drumuri. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanti cu preturi mai mici si ar fi favorizat doua firme, care i-ar apartine prin interpusi chiar lui Dragnea.

Jurnalistii de la Adevarul au relatat ca actionarii celor doua firme sunt fosti colegi de facultate si buni prieteni ai sefului Consiliul Judetean Teleorman si ca una din firme, Tel Drum, ar fi avut contract cu firma sotiei sefului CJ Telorman, Bombonica Dragnea. Liviu Dragnea s-a intalnit cu Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a se interesa de auditul efectuat de Comisia Europeana.

Intr-o conferinta publica din data de 9 iunie, presedintele CJ Teleorman a declarat ca nu a incalcat legislatia. Vezi mai jos cele mai importante declaratii facute de Liviu Dragnea:

  • Daca cei de la CE intentioneaza sa intrerupa temporar platile pe axa 2 din programul operational regional iar cineva din Romania, vreun oficial roman crede ca poate sa scoata tap ispasitor CJ Teleorman sau pe mine personal pentru acest lucru, se inseala.
  • Pentru a arata ca la Consiliul Judetean Teleorman nu s-a comis nicio ilegalitate in derularea acestor doua proiecte solicit public Oficiului pentru lupta antifrauda sau DNA sa controleze cele doua achizitii publice, solicit, de asemenea, ANI sa controleze daca exista vreun conflict de interese la CJ Teleorman, solicit Parchetului General sa cerceteze temeinic cine se afla in spatele acestor actiuni de influentare a raportului unitatii de audit a Comisiei Europene.
  • Exista sase institutii independente care au facut verificari si au constatat corectitudinea si legalitatea atribuirii si derularii celor doua contracte la care se face referire. Nu s-a constatat nicio neregula si, in consecinta, Ministerul Dezvoltarii a virat plata pentru fiecare cerere.
  • In luna martie au venit in Teleorman trei reprezentanti de audit intern de la CE. Au facut si o vizita in teren si au vazut ca lucrarile sunt in grafic si unele chiar au fost finalizate inainte de termenul stabilit. La final au lasat de inteles ca nu sunt probleme si, citez, "ne vedem peste trei ani".
  • Am primit mai multe informatii ca unul din oficialii romani care se afla in spatele acestor actiuni de influentare a raportului respectiv ar fi domnul Vatafu Catalin. (...) Se pare ca a facut acest lucru din dorinta de a acoperi un grav conflict de interese in care se gaseste, avem un caz Botis 2.
  • Astfel, mama acestui domn care coordoneaza toate fondurile din Romania, Vatafu Maria, prin firma SC Sanva Construct SRL din Teleorman, unde este administrator, a incheiat un contract de finantare cu fonduri europene in valoare de 1,2 milioane euro, contract semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
  • S-a incercat sa se acrediteze ideea ca intre mine si societatea Tel Drum din Teleorman este dovedita legatura prin faptul ca doi dintre actionarii firmei au fost colegi de facultate cu mine. Afirm din nou ca nu-i cunosc pe actionarii firmei Tel Drum. Discutam de colegi de facultate de acum 25-30 de ani de zile, am avut sute de colegi in liceu, in facultate.

Si presedintele Traian Basescu a vorbit despre fondurile europene in sedinta de miercuri 8 iunie:

  • Ma intereseaza utilizarea banilor europeni si implicit realizarea obiectivelor de investitii pe trimestrul I (banii de investitii se aloca in trimestrul I si II, potrivit acordului cu FMI si CE).
  • Ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene sa se gandeasca daca mai raman in Guvern dupa 30 iunie.
  • Mai este si coruptia de la nivelul judetelor - s-au creat niste familii puternice vesnice - se schimba, se rotesc, clientii raman aceiasi. In raportul care va aparea zilele urmatoare vom vedea ce s-a intamplat cu banii europeni la nivel judetean. Perspectiva este sa avem o suspendare temporara a banilor europeni pana vom gasi solutii.