Parlamentul European a dat, miercuri, unda verde Romaniei si Bulgariei sa se alature Spatiului Schengen, apreciind ca cele doua tari indeplinesc toate conditiile necesare pentru aderare, conform rapoartelor de evaluare, arata un comunicat al Legislativului european, remis HotNews.ro. PE cere insa "masuri suplimentare in zona Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie", se mai arata in document.

Avizul PE, adoptat cu o larga majoritate (487 de europarlamentari au votat pentru, 77 impotriva, iar 29 s-au abtinut) urmeaza sa fie transmis Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, care se reuneste joi la Luxemburg.

"Desi unele probleme ramase vor necesita o raportare periodica si o atentie sporita in viitor, nu constituie un obstacol in calea aderarii depline la Schengen a Romaniei si Bulgariei", este concluzia la care au ajuns europarlamentarii.

"Suntem in pozitia de a primi Bulgaria si Romania in Schengen si sper ca Consiliul va adopta aceeasi pozitie odata ce a primit avizul nostru pozitiv (...) Cetatenii ambelor tari trebuie considerati cetateni europeni cu drepturi depline si nu trebuie sa devina ostaticii discursurilor populiste", a declarat in cadrul dezbaterii raportorul Carlos Coelho (PPE).

  • Bulgaria trebuie sa ia masuri suplimentare

Carlos Coelho a tinut, insa, sa sublinieze faptul ca "migratia ilegala transforma Bulgaria, Turcia si Grecia in zonele cele mai sensibile ale UE in ceea ce priveste frontierele externe. Acest lucru inseamna ca Bulgaria trebuie sa ia masuri suplimentare, inclusiv sa implementeze un plan special de actiune pentru aderarea la spatiul Schengen si sa elaboreze o abordare comuna cu Grecia si Turcia pentru a face fata unei posibile cresteri a presiunii exercitate de migratie".

Deputatii europeni au adoptat, de asemenea, un amendament prin care cer statelor membre in cauza sa anunte PE si Consiliul, in scris, in urmatoarele sase luni de la data intrarii in vigoare a deciziei de integrare, cu privire la orice deficiente si punerea in aplicare a acestor masuri suplimentare.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta decizie nu inseamna o decuplare a celor doua state: "Politic suntem impreuna, pentru ca e un singur tratat. Am aderat impreuna la UE, la fel este si la Schengen, un singur tratat. Faptul ca Bulgaria trebuie sa aplice acest plan special pentru o mai mare securitate impotriva migratiei ilegale impreuna cu Turcia si Grecia nu inseamna ca ne decuplam politic, ci pur si simplu inseamna sarcini suplimentare si specifice pentru Bulgaria pe frontiera externa terestra de la granita cu Turcia. In ambele tari MCV-ul va continua pentru ca aceste tari sa-si indeplineasca promisiunile de la data aderarii in materie de anti-coruptie, anti-crima organizata".

  • Care sunt urmatorii pasi pentru aderare

Verificarea indeplinirii tuturor cerintelor Schengen de catre noii membri (control de teren, frontiere maritime si aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea politieneasca, conectarea si utilizarea Sistemului de Informatii Schengen si de protectie a datelor) este o preconditie pentru ca, in urma consultarii PE, Consiliul de Ministri sa decida eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.

"Schengen reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale UE, pe care nu avem voie sa o distrugem cu decizii pripite. Sistemul Schengen ofera cele mai inalte standarde pentru managementul frontierelor. Romania si Bulgaria indeplinesc aceste criterii - in consecinta, nu trebuie sa amanam integrarea lor. Solicit Consiliului sa urmeze recomandarile votului exprimat azi de o mare majoritate a Parlamentului European", a declarat presedintele Jerzy Buzek.

Decizia de integrare va trebui sa fie luata de catre Consiliu, prin decizia unanima a tuturor Guvernelor din statele care deja fac parte din spatiul Schengen.

  • Spatiul Schengen in cifre: 25 de state-membre, 400 de milioane de locuitori

Spatiul Schengen cuprinde, in prezent, 25 de state-membre: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovaca si Slovenia) si trei tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda si Elvetia). Liechtenstein ar urma sa devina in curand a patra tara asociata.

In prezent, libera circulatie este garantata in cadrul unui teritoriu care cuprinde 42,673 km de coasta si 7,721 km de frontiere terestre, in interiorul caruia traiesc in jur de 400 de milioane de persoane.