Acest articol scris pe baza datelor Eurostat aferente anului 2009 a generat multe discutii, astfel incat reiau subiectul, de data aceasta avand la dispozitie datele pentru 2010 provenite din ancheta INS publicata in urma cu doar cateva zile. Aceste informatii au la baza interviuri realizate in 10.000 de locuinte din intreaga tara, volumul esantionului facand ca cifrele prezentate sa aiba un grad foarte mare de acuratete, scrie Cristian Orgonas peblogul sau.

  • Ponderea gospodariilor fara baie in interiorul locuintei

In anul 2009, procentul locuintelor fara baie in interiorul locuintei era de 41,2%. In 2010, procentul a scazut la 38,7%, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire. Daca actualul ritm de scadere se pastreaza, abia peste 12-13 ani vom ajunge la nivelul la care se afla acum Polonia si Ungaria.

Pe medii de rezidenta, in mediul urban procentul locuintelor fara baie era de 10,6%, iar in mediul rural de 75,4%.

  • Locuintele cu probleme

Potrivit cercetarii INS, aproape un sfert dintre gospodarii se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (67% din totalul gospodariilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (48,4%).

Comparatia intre mediile de rezidenta arata ca, in rural, ponderile gospodariilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban la igrasie si deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor, in timp ce, in urban, gospodariile sunt preocupate mai mult de faptul ca locuintele nu au suficienta lumina naturala.

Per total, 9% dintre locuintele din Romania au probleme cu lumina (media UE 7%), iar 22% au probleme cu igrasia, cu ferestrele si peretii (16% media UE).

  • Dotarea cu bunuri de folosinta indelungata

- ponderea gospodariilor care detin un autoturism este de 30,7% (aproximativ 2,2 milioane gospodarii), cel mai mare procent fiind inregistrat in cazul gospodariilor conduse de patroni (80,3%), iar cel mai mic procent in cazul gospodariilor al caror cap de familie este agricultor (12,8%);

- ponderea gospodariilor care detin un telefon fix sau mobil este de 84,8%, ponderea gospodariilor care detin un televizor color este de 96,5%, procentul in cazul gospodariilor care detin un computer este de 39,8%;

De remarcat ca ponderea gospodariilor cu televizor color este mai mare decat cea a gospodariilor care detin un telefon!

- 78,1% dintre gospodarii au o masina de spalat rufe.

Comparativ cu anul trecut, ponderile privind inzestrarea sunt in crestere la aproape toate categoriile socio-ocupationale si bunurile urmarite prin ancheta.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.