Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat sambata ca invita firmele straine de constructii care nu isi respecta contractele pentru lucrari la infrastructura sa plece in tarile lor, spunand ca exista un aeroport cu un terminal nou si le vor fi asigurate bilete la business class, relateaza Mediafax.

Anca BoagiuFoto: HotNews / DP

Boagiu a declarat, intr-o conferinta de presa la Husi, ca "debandada din implementarea contractelor pe constructii de drumuri, cai ferate si cai navale in Romania trebuie sa se opreasca".

"Prin noile contracte toti constructorii sunt obligati sa aiba grafice de executie cu sase termene intermediare. Nerespectarea unuia dintre ele atrage dupa sine o penalizare de 500.000 de euro, iar pentru fiecare zi de intarziere o suplimentare de 0,1 la suta pe zi din valoarea contractului. In momentul in care se ajunge la o valoare de 15 la suta din contract, atunci acesta se reziliaza. Stiu ca nu a placut acest lucru, nici rezilierile care au fost pana acum si nici penalitatile care le-am aplicat, de 40 de milioane de euro in ultimele zile pentru constructorii de drumuri si inca 24 de milioane de euro pentru firma care executa reabilitarea caii ferate de pe Valea Prahovei. Nu place nimanui, dar debandada din implementarea contractelor pe constructii de drumuri, cai ferate si cai navale in Romania trebuie sa se opreasca", a afirmat Anca Boagiu.

Ea a spus ca i-a invitat pe constructorii din strainatate sa plece daca nu reusesc sa isi duca la indeplinire contractele in termenele prevazute.

"Cine nu vrea sa munceasca in Romania, exista un aeroport cu un terminal nou, frumos, in forma de vioara. Ii insotim cu servicii de protocol, le asiguram si bilete la business class si ii rugam frumos sa plece in tarile de unde au venit, cu penalitatile aferente. Daca vin cu un pedigree care ii califica in momentul in care semneaza contractul cu noi, atunci sa-l metina si in Romania", a mai declarat Boagiu.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca si prefectii au "mana libera" sa urmareasa lucrarile din teritoriu si sa intervina atunci cand este cazul, alaturi de regionalele de drumuri si cai ferate.