Satenii din localitatea constanteana Cuza-Voda sunt ingroziti dupa ce un sarpe de peste cinci metri lungime a fost vazut de mai multe persoane in gospodariile lor. Zeadin Murat, reprezentant al unei asociatii pentru protectia animalelor, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ca "nu este o inventie", in conditiile in care au fost gasite urme de tarare a reptilei care sunt "precum cele lasate de roata unui tractor", sunt mai multe persoane care spun ca au vazut sarpele, iar multora le-au disparut din curti, in ultima perioada, aproape 100 de pasari.

Comandantul Politiei Medgidia, comisar sef Vasile Daogaru, a afirmat ca vineri dupa-amiaza un satean de la marginea localitatii Cuza-Voda a sunat la 112 si a anuntat ca a vazut un sarpe urias in curtea casei sale, in timp ce bea apa dintr-un jgheab pentru animale si pasari.

Autoritatile au intrat in alerta, zeci de politisti, jandarmi si lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, alaturi de voluntari, cautand in zadar reptila.

Potrivit lui Zeadin Murat, ar putea fi vorba despre un sarpe Boa constrictor, reptila fara venin, care isi omoara prada prin strangere, iar prezenta ei in zona respectiva ar putea avea doua explicatii. "Specia respectiva de reptila a trait in Dobrogea in urma cu sute de ani, dar a disparut. Insa este posibil sa fi rezistat. Mai este ipoteza sa fie cineva care si-a achizitionat sarpele de undeva, din Asia, Africa si pentru ca nu a mai putut face fata sa-l intretina i-a dat drumul", a afirmat reprezentantul asociatiei pentru protectia animalelor.

Conform acestuia, cautarile reptilei au fost sistate pentru ca sarpele ar fi foarte greu de gasit, tinand cont de vegetatia abundenta care este in localitatea Cuza-Voda si in imprejurimile acesteia.

"Fermierii, satenii au fost avertizati, iar daca mai vad sarpele sa anunte imediat autoritatile", a precizat Zeadin Murat.

Specialistii in domeniu spun ca sarpele Boa constrictor provine din sudul si centrul Americii si din Caraibe. Unii serpi traiesc langa cursuri de apa dulce, in semi-desert, in regiunile de desert de pe coasta, pe pajisti si in paduri, dar cea mai mare parte traieste in padurile tropicale si in incinsele jungle ecuatoriale.

Boa constrictor este un sarpe neveninos, care isi omoara prada prin strangere si o inghite in intregime. In functie de marimea pradei, digerarea acesteia poate dura cateva zile sau chiar si cateva saptamani. Este cel mai longeviv dintre toate speciile de serpi, are o durata medie de viata de 20 de ani.