Premierul Emil Boc a transmis sefului statului propunerea de numire a lui Sebastian Lazaroiu in functia de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, informeaza un comunicat al Guvernului.

Sebastian LazaroiuFoto: Agerpres

"Primul-ministru Emil Boc a inaintat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, propunerea de numire in functia de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in persoana domnului Laurentiu Sebastian Lazaroiu. Perioada de interimat la conducerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, asigurata de premierul Emil Boc, se incheie astazi, 3 iunie 2011", precizeaza comunicatul.

UPDATE - Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Sebastian Lazaroiu in functia de ministru al Muncii, a anuntat Administratia Prezidentiala.

UPDATE ora 18.00 - Sebastian Lazaroiu a depus juramantul de investitura ca ministru al Muncii, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au participat premierul Emil Boc si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

"Domnule ministru, este prima data de cand ne cunoastem, de cand ati lucrat cu mine, cand vorbesc numai eu. Va felicit pentru desemnare, sunteti unul dintre oamenii care stiu foarte bine, de la nivel de institutie prezidentiala, problemele tarii, din care fac parte si cele legate de munca si asistenta sociala", i-a spus presedintele Traian Basescu noului ministru al Muncii, dupa depunerea juramantului.

"As spune ca desemnarea dumneavoastra se face intr-un moment favorabil, pentru ca reforma sistemului social este pornita, chiar daca mai sunt multe lucruri de facut. Chiar saptamana aceasta a fost aprobat un credit de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondiala penrtru perfectionarea si eficientizarea sistemului de asistenta sociala", a continuat seful statului.

"Nu va ascund ca imi fac iluzii ca veti ramane un promotor al ideilor pe care le-am impartasit amandoi cat ati lucrat in functia de consilier prezidential. Si ma gandesc si la cele pe care incercam sa le introducem intr-o Constitutie modernizata, care sa scoata anumite sisteme si categorii din drepturile de stapani feudali (...) Sper ca ideile pe care le-am discutat, de multe ori pana dupa miezul noptii si ore in sir, vor fi promovate si in Guvern. Sunteti unul dintre sociologii care ati decis sa nu ramana doar la nivelul de a da sfaturi", i-a mai spus Basescu lui Lazaroiu, urandu-i succes in noua functie.

"Va doresc succes. As vrea sa reusiti", a incheiat seful statului, anuntat ca ceremonia de depunere a juramantului s-a terminat si adaugand ca "sampanie nu-i, ca-i recesiune".

Sebastian Lazaroiu a fost eliberat din functia de consilier prezidential in 28 aprilie, printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu. El spunea atunci ca doreste sa se dedice analizei politice si ca nu vrea ca analizele sale politice sa fie asociate institutiei prezidentiale.

"Nu ma grabesc sa castig bani pentru ca nu sunt un om sarac, n-am fost nici cand am venit la Cotroceni. (...) Am din ce sa traiesc, asta nu inseamna ca nu mai vreau sa muncesc. O sa raman o voce in analiza politica, deocamdata n-as vrea sa lucrez pentru mine, vreau doar ca analizele mele sa fie publice. Eu cred in proiectul unei Romanii moderne, al unui stat reformat, de aia am stat la Cotroceni, de aia am stat alaturi de presedinte, nu ma dezic in nici un fel de asta si in continuare asta voi sustine", declara Sebastian Lazaroiu, pe 4 mai, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

  • Sebastian Lazaroiu, sustinator al schimbarii lui Emil Boc din fruntea Guvernului, in favoarea unui premier tehnocrat

In cadrul discutiei online cu cititorii HotNews.ro din 4 mai, Sebastian Lazaroiu declara despre viitorul sau sef: "Emil Boc este unul din foarte putinii politicieni onesti ai momentului. Un punct slab este ca e prea sentimental si asta il face prea conservator. Prea dispus sa impace pe toata lumea. E cam greu sa faci asta. Poate fi si o calitate, dar uneori e nevoie de decizii ferme, oricat de greu ti ar fi din punct de vedere personal".

Tot el afirmase, in 16 mai, pentru Evenimentul Zilei, ca "ratiunea ar trebui sa-l indemne pe Boc sa lase locul unui tehnocrat": "Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului. Dar nu stiu cum arata analiza lor. Ce pun ei mai mult in balanta. Un tehnocrat apropiat de PDL poate sa intareasca identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea in sine a premierului, impreuna cu o mica remaniere, in mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de masurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate sa se reflecte destul de repede si in recredibilizarea partidului".

In 23 mai, Sebastian Lazaroiu declara in cadrul unei emisiuni televizate ca "cea mai buna si mai realista solutie pentru Romania in acest moment ar fi ca Emil Boc sa-si dea demisia si in locul lui sa avem un premier tehnocrat si ministri politici, pentru ca ministrii trebuie sustinuti politic". "Demisia lui Emil Boc ar ajuta nu doar tara, ci si partidul. Daca nu pleaca acum de la Palatul Victoria, PD-L nu va reusi sa se recredibilizeze", spunea Lazaroiu.

Lazaroiu s-a pronuntat de mai multe ori in favoarea unui premier tehnocrat. "Un premier independent poate fi o solutie pentru aceasta perioada, pentru ca nu mai sunt aceleasi zguduieli care apar in perioada in care ai sindicate in strada, lumea e nemultumita, pe buna dreptate, de masurile de austeritate si atunci un tehnocrat care sa aiba competente economice poate fi o solutie optima pentru o perioada de genul asta", declara acesta in 11 martie.

Mai mult, Sebastian Lazaroiu a recunoscut, la HotNews.ro, ca a plecat de la Cotroceni si din cauza declaratiilor pe care le-a facut despre UDMR. "Plecarea mea de la Cotroceni a fost una amiabila. Eu nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a existat nicio legatura cu acele declaratii referitoare la UDMR. Dar nu a fost o legatura directa. Presedintele a fost foarte ingaduitor cu mine. A spus-o si public ca nu poate sa interzica consilierilor sa aiba pareri personale, sa se exprime in calitatea profesiei pe care o au. Si asta am facut in special in ultimul an", spunea Lazaroiu in interviul pentru HotNews.ro din 4 mai. El se va alatura acum echipei guvernamentale formata din PDL si UDMR.

* Sebastian Lazaroiu a ocupat din 2007 pana in mai 2011 functia de consilier prezidential in cadrul Departamentului de Planificare si Analiza Politica.

* Pana sa ocupe aceasta pozitie in cadrul Administratiei Prezidentiale, Lazaroiu era cunoscut ca director general al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala - CURS S.A si ca analist politic. Lazaroiu a condus acest institut din 2002 pana la inceputul lunii martie 2007, cand a demisionat motivandu-si gestul prin dorinta de a trece de la producerea sondajelor, la analiza lor.

* Sebastian Lazaroiu este profesor asociat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, program de master comunicare politica, SNSPA, din 2003 si profesor asociat la Facultatea de Sociologie, program de master marketing si sondaje de opinie, Universitatea din Bucuresti, din 2004.

* In trecut a mai fost lector universitar la Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, din 2000-2006, director de cercetare - CSOP/TNS, 1999-2000, cercetator - CURS, 1997 - 1999, expert parlamentar la Senat, in 1997, director de cercetare - GISO, 1995-1996.