"Fac un apel la conducerea medicilor de familie de a inceta bataia de joc. Avem semnale clare ca reprezentanti ai conducerii medicilor de familie impiedica accesul medicilor de familie in sediile Caselor pentru a semna contractele cu noi. Avem cazuri de acest fel la Dolj. Acolo au semnat aproximativ 10% dintre medici in prima zi. Avem semnale ca medicii vin sa semneze contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Recomandam pacientilor sa se inscrie pe listele medicilor care au semnat cu CNAS si astfel vor continua sa primeasca retete", a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS.

  • "Denunt relatia de concubinaj intre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica. Aceasta se produce o data cu cresterea proportionala a vacantelor exotice ale medicilor. Am gasit 2000 de retete scrise la pacienti decedati de 3 ani si am anuntat Parchetul. Suntem in proces de recuperare al sumelor. Am observat si o crestere a consumului de medicamente.​"

Raspunzand cererilor de a prezenta date mai exacte asupra cazurilor de coruptie a medicilor identificate la controalele CNAS, Lucian Duta a spus ca: "Cateva sute de medici au prescris aceste retete, prejudiciul fiind in valoare de cateva sute de mii de lei. Exista o statistica pe judete efectuate in urma acestui control de rutina. Am gasit o singura farmacie care a prejudiciat CNAS cu 50.000 de euro".

Conducerea CNAS da dreptate medicilor de familie in privinta insuficientelor fonduri pe care le au la dispozitie dar le reproseaza ca "uita sa spuna ca cei care dezechilibreaza sursa de finantare sunt acea parte dintre ei care sunt in relatie cu firmele de medicamente."

Informatizarea sistemului medical nu este o conditie de semnare a Contractului Cadru, dar presedintele CNAS, Lucian Duta a subliniat ca: "informatizarea este principalul mecanism anti-frauda. Cand vom reusi sa introducem pe piata cardul de sanatate nu se vor mai putea fura medicamente. Acesta este motivul pentru care medicii sunt deranjati".