Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu si Stefan Iosif Dragulescu se afla in stare de incompatibilitate, conform noii legi a Educatiei Nationale. Potrivit ANI, cei patru sunt in incompatibilitate din 10 februarie 2011, data la care a intrat in vigoare Legea Educatiei, care prevede ca "persoanele care ocupa o functie de (...) demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului" si ca "functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului".

Andronescu, Robu, Popa si DragulescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

ANI a demarat verificarile in luna aprilie, iar trei rectori-parlamentari au fost informati cu privire la declansarea procedurii de evaluare pe data de 19 mai. Stefan Iosif Dragulescu a fost instiintat mai devreme cu o zi, respectiv pe 18 mai, potrivit Agentiei.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: AGERPRES

Ecaterina Andronescu(PSD) este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii Politehnica din Bucuresti si demnitatea de Senator in Parlamentul Romaniei, respectiv functia de Vicepresedinte al Partidului Social Democrat, se arata in comunicatul ANI. "La data de 27.05.2011, avocatul doamnei Ecaterina Andronescu s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat la cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus punctul de vedere al persoanei evaluate", anunta Agentia.

In urma cu o zi, senatorul PSD Ecaterina Andronescu declara ca, "legat de calitatea de senator si cea rector, ea intervine prin Legea 1 a Educatiei. In aceasta lege exista un articol la 'Masuri tranzitorii' in care se vorbeste aplicarea masurilor prevazute de lege din mandatul urmator, ceea ce e firesc pentru ca eu mandatul de rector l-am castigat in primavara anului 2008" (Agerpres).

Stefan Iosif Dragulescu

Stefan Iosif Dragulescu

Foto: Agerpres

Stefan Iosif Dragulescu(PDL) este in incompatibilitate incepand cu aceeasi data, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si demnitatea de Deputat in Parlamentului Romaniei, informeaza Agentia. Acesta, "la data de 27.05.2011, s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus un punct de vedere cu privire la elementele identificate", potrivit Agentiei Nationale de Integritate.

Nicolae Robu

Nicolae Robu

Foto: Agerpres

Nicolae Robu (PNL) este in incompatibilitate deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii Politehnica din Timisoara si demnitatea de Senator in Parlamentului Romaniei, respectiv functia de Presedinteal Partidului National Liberal, filiala Timis, potrivit ANI, care precizeaza ca Robu s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate si a depus un punct de vedere la data de 01.06.2011.

In luna februarie, senatorul Nicolae Robu declara ca actualii rectori pot fi schimbati doar dupa finalizarea mandatelor si ca, personal, considera ca nu ar trebui sa ''abdice'' din una dintre cele doua functii. ''Legea Educatiei, la articolul 364 al. 2, spune foarte limpede ca la epuizarea actualelor mandate, viitoarele vor fi stabilite pe baza prezentei legi. De aici intelegem ca mandatele se deruleaza pana la finele lor, in termenii in care au fost obtinute. Exista un principiu al neretroactivitatii legilor care ar fi trebuit sa functioneze. Sper ca inca suntem un stat de drept si ca se vor respecta aceste prevederi'', sustinea Robu.

Florian Popa

Florian Popa

Foto: Agerpres

Florian Popa (PSD) este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si demnitatea de Deputat in Parlamentul Romaniei, informeaza ANI. Florian Popa a transmis Agentiei Nationale de Integritate "un punct de vedere cu privire la elementele identificate", la data de 01.06.2011, precizeaza comunicatul.

In comunicatul Agentiei Nationale de Integritate se arata ca "au fost identificate elemente in sensul incalcarii regimului juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform art. 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: 'persoanele care ocupa o (...) demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului' iar potrivit art. 215 alin. (4) din acelasi act normativ: 'functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului'".

Potrivit ANI, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Vezi aici comunicatul Agentiei Nationale de Integritate

Cum au incercat rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate

Parlamentarii-rectori au incercat, cu ajutorul parlamentarilor - juristi, sa gaseasca o portita legislativa pentru a-si mentine cele doua functii. Noua lege a Educatiei interzice detinerea simultana a functiei de rector cu cea de parlamentar. Comisia Juridica de la Camera Deputatilor a decis, pe 22 februarie, ca "deputatii care detin si functia de rector nu pot fi declarati incompatibili, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii".

Pe 1 martie, o decizie similara era luata si de Comisia juridica a Senatului. Senatorii juristi au motivat votul spunand ca acest cumul de functii este posibil avand in vedere prevederile Legii privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, act normativ potrivit caruia deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

ANI si un precedent: Deciziile Comisiilor juridice nu sunt opozabile Agentiei

Horia Georgescu

Horia Georgescu

Foto: Agerpres

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca "deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate". Potrivit acestuia, "exista si precedent judiciar in aceasta materie".

Este vorba despre senatorul PNL Paul Ichim, despre care ANI a anuntat la inceputul lunii februarie ca se afla in situatie de incompatibilitate. In perioada 2008 - 2009, el a detinut o functie de conducere in spital, functie incompatibila cu cea de senator. In acest context, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Galati a dispus, pe 16 aprilie 2009, eliberarea lui Paul Ichim din functia de sef de sectie, si apoi suspendarea contractului sau individual de munca pe perioada exercitarii mandatului de senator. Ichim a contestat in instanta deciziile managerului Spitalul 'Sf. Apostol Andrei'. Curtea de Apel Galati a confirmat, insa, printr-o decizie definitiva si irevocabila din data de 11 iunie 2010, legalitatea deciziilor luate de managerul spitalului.

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Articolul din lege pe care rectorii-parlamentari l-au invocat in sustinerea ideii ca incompatibilitatea se aplica de la urmatoarele mandate este urmatorul:

"Articolul 364, alin. (2): La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: Pe 9 februarie au intrat in vigoare si incompatibilitatile de orice fel

Pe 9 februarie, la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara ca in aceeasi zi intra in vigoare si incompatibilitatile de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector sau de director de scoala. "Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar", a explicat Funeriu pentru Mediafax.

Potrivit anuntului facut de ministru, pana in luna aprilie persoanele aflate in aceasta situatie ar fi trebuit sa hotarasca ce aleg - functia de rector, pe cea de parlamentar sau o functie de conducere in partid.

Citeste si: