ANI: Rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu si Iosif Dragulescu se afla in stare de incompatibilitate​

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 3 iunie 2011, 10:00 Actualitate | Esenţial


Andronescu, Robu, Popa si Dragulescu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu si Stefan Iosif Dragulescu se afla in stare de incompatibilitate, conform noii legi a Educatiei Nationale. Potrivit ANI, cei patru sunt in incompatibilitate din 10 februarie 2011, data la care a intrat in vigoare Legea Educatiei, care prevede ca "persoanele care ocupa o functie de (...) demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului" si ca "functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului".

ANI a demarat verificarile in luna aprilie, iar trei rectori-parlamentari au fost informati cu privire la declansarea procedurii de evaluare pe data de 19 mai. Stefan Iosif Dragulescu a fost instiintat mai devreme cu o zi, respectiv pe 18 mai, potrivit Agentiei.

Ecaterina Andronescu
Foto: AGERPRES
Ecaterina Andronescu (PSD) este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii Politehnica din Bucuresti si demnitatea de Senator in Parlamentul Romaniei, respectiv functia de Vicepresedinte al Partidului Social Democrat, se arata in comunicatul ANI. "La data de 27.05.2011, avocatul doamnei Ecaterina Andronescu s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat la cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus punctul de vedere al persoanei evaluate", anunta Agentia.

In urma cu o zi, senatorul PSD Ecaterina Andronescu declara ca, "legat de calitatea de senator si cea rector, ea intervine prin Legea 1 a Educatiei. In aceasta lege exista un articol la 'Masuri tranzitorii' in care se vorbeste aplicarea masurilor prevazute de lege din mandatul urmator, ceea ce e firesc pentru ca eu mandatul de rector l-am castigat in primavara anului 2008" (Agerpres).

Stefan Iosif Dragulescu
Foto: Agerpres
Stefan Iosif Dragulescu (PDL) este in incompatibilitate incepand cu aceeasi data, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si demnitatea de Deputat in Parlamentului Romaniei, informeaza Agentia. Acesta, "la data de 27.05.2011, s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate, ocazie cu care a luat cunostinta de informatiile si datele cuprinse in dosarul de evaluare si a depus un punct de vedere cu privire la elementele identificate", potrivit Agentiei Nationale de Integritate.

Nicolae Robu
Foto: Agerpres
Nicolae Robu (PNL) este in incompatibilitate deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii Politehnica din Timisoara si demnitatea de Senator in Parlamentului Romaniei, respectiv functia  de  Presedinte  al  Partidului  National  Liberal,  filiala  Timis, potrivit ANI, care precizeaza ca Robu s-a prezentat la sediul Agentiei Nationale de Integritate si a depus un punct de vedere la data de 01.06.2011.

In luna februarie, senatorul Nicolae Robu declara ca actualii rectori pot fi schimbati doar dupa finalizarea mandatelor si ca, personal, considera ca nu ar trebui sa ''abdice'' din una dintre cele doua functii. ''Legea Educatiei, la articolul 364 al. 2, spune foarte limpede ca la epuizarea actualelor mandate, viitoarele vor fi stabilite pe baza prezentei legi. De aici intelegem ca mandatele se deruleaza pana la finele lor, in termenii in care au fost obtinute. Exista un principiu al neretroactivitatii legilor care ar fi trebuit sa functioneze. Sper ca inca suntem un stat de drept si ca se vor respecta aceste prevederi'', sustinea Robu.

Florian Popa
Foto: Agerpres
Florian Popa (PSD) este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector si ordonator principal de credite al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si demnitatea de Deputat in Parlamentul Romaniei, informeaza ANI. Florian Popa a transmis Agentiei Nationale de Integritate "un punct de vedere cu privire la elementele identificate", la data de 01.06.2011, precizeaza comunicatul.

In comunicatul Agentiei Nationale de Integritate se arata ca "au fost identificate elemente in sensul incalcarii regimului juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform art. 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011: 'persoanele care ocupa o (...) demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului' iar potrivit art. 215 alin. (4) din acelasi act normativ: 'functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic pe perioada exercitarii mandatului'".

Potrivit ANI, persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Vezi aici comunicatul Agentiei Nationale de Integritate

Cum au incercat rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate

Parlamentarii-rectori au incercat, cu ajutorul parlamentarilor - juristi, sa gaseasca o portita legislativa pentru a-si mentine cele doua functii. Noua lege a Educatiei interzice detinerea simultana a functiei de rector cu cea de parlamentar. Comisia Juridica de la Camera Deputatilor a decis, pe 22 februarie, ca "deputatii care detin si functia de rector nu pot fi declarati incompatibili, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii".

Pe 1 martie, o decizie similara era luata si de Comisia juridica a Senatului. Senatorii juristi au motivat votul spunand ca acest cumul de functii este posibil avand in vedere prevederile Legii privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, act normativ potrivit caruia deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

ANI si un precedent: Deciziile Comisiilor juridice nu sunt opozabile Agentiei

Horia Georgescu
Foto: Agerpres
Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca "deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate". Potrivit acestuia, "exista si precedent judiciar in aceasta materie".

Este vorba despre senatorul PNL Paul Ichim, despre care ANI a anuntat la inceputul lunii februarie ca se afla in situatie de incompatibilitate. In perioada 2008 - 2009, el a detinut o functie de conducere in spital, functie incompatibila cu cea de senator. In acest context, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Galati a dispus, pe 16 aprilie 2009, eliberarea lui Paul Ichim din functia de sef de sectie, si apoi suspendarea contractului sau individual de munca pe perioada exercitarii mandatului de senator. Ichim a contestat in instanta deciziile managerului Spitalul 'Sf. Apostol Andrei'. Curtea de Apel Galati a confirmat, insa, printr-o decizie definitiva si irevocabila din data de 11 iunie 2010, legalitatea deciziilor luate de managerul spitalului.

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Articolul din lege pe care rectorii-parlamentari l-au invocat in sustinerea ideii ca incompatibilitatea se aplica de la urmatoarele mandate este urmatorul:
"Articolul 364, alin. (2): La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi".

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: Pe 9 februarie au intrat in vigoare si incompatibilitatile de orice fel

Pe 9 februarie, la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, declara ca in aceeasi zi intra in vigoare si incompatibilitatile de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector sau de director de scoala. "Incompatibilitatile senatorilor si deputatilor de orice fel, inclusiv cea cu functia de rector, se constata de catre ANI sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar", a explicat Funeriu pentru Mediafax.

Potrivit anuntului facut de ministru, pana in luna aprilie persoanele aflate in aceasta situatie ar fi trebuit sa hotarasca ce aleg - functia de rector, pe cea de parlamentar sau o functie de conducere in partid.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2807 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  acesti "corifei" (Vineri, 3 iunie 2011, 10:57)

  leopold [anonim]

  neintelesi de ANI au contribuit cu succes,alaturi de renumiti ocupanti ai fotoliului ministerial,la declinul si prabusirea sistemului de invatamant romanesc.Explicatia este simpla:ziua are 24 de ore.In acest timp aceste staruri pline de ifose alearga disperate de la parlament la facultate,de la facultate la partid,doamna Andronescu mai da o tura si la Pitesti(din solidaritate cu conducerea partidului ,imbarcata in autobuz).Tot doamna Andronescu mai da o tura si la un salon(trebuie,nu-i asa,sa se tunda,sa se coafeze,sa-si faca unghiile) si la o renumita casa de moda de unde isi cumpara hainele(niciuna mai ieftina de 1000 euro).Acesti distinsi profesori super titrati trebuie sa aiba si activitate stiinfica ,deci trebuie sa participe la congrese,seminarii,sa scrie tomuri care sa revolutioneze stiinta romaneasca.Tot doamna Andronescu este cea care ,daca iti setezi(Doamne,feri) televizorul pe iR si a3 te culci si te trezesti cu ea pe sticla.Daca mi-a scapat ceva ,imi cer scuze,dar am obosit eu numai de atata vajaiala din viata lor.Probabil ca au luat exemplul ilustului Oprescu care si el cred ca bea energizante cu butoiul pe vremea cand era senator,director la doua spitale,profesor universitar.
 • -9 (11 voturi)    
  aceasta (Vineri, 3 iunie 2011, 11:02)

  mmariusm [utilizator]

  trebuie sa se aplice la noile alegeri..nu dupa ce oamenii sunt alesi acolo..asta se face doar ca sa se mentina presiunea pe parlamentari si sa nu ramana actualii fara sustinere!!.e cacealma la nivel parlament!!
 • -2 (2 voturi)    
  Legile lui ... (Vineri, 3 iunie 2011, 11:51)

  Strainul [anonim]

  Legea prevede numai constatarea starii de ..., sau si sanctiuni.

  Legile Roamaniei ar trebui elaborate la Bruxelles sau ...
 • +9 (9 voturi)    
  Parlamentari si rectori (Vineri, 3 iunie 2011, 12:06)

  Gabi M [utilizator]

  Cand au astia timp sa fie si parlamentari si rectori si profesori?Concluzia este ca pe niciuna din aceste slujbe nu le fac cum trebuie!De ce nu renunta la functia de parlamentar daca sunt asa de valorosi?
 • +8 (8 voturi)    
  Am impresia ca trebuie ca legea, (Vineri, 3 iunie 2011, 12:19)

  mircea [anonim]

  Sa se aplice incepand cu parlamentarii,pentru-ca in ultimii 2o de ani parlamentarii si-au creat tot felul de exceptii de la lege,fapt ce a determinat ca si alti cetateni certati cu legea sa incerce sa ocoleasca prevederile legii.Doar suntem egali in fata legii.Nu inteleg de ce parlamentarii accepta ideia ca sunt mai presus de lege si ca sunt o clasa de hoti si mafioti.Si cinstit vorbind numai 30% pot fi considerati implicati in actiuni economice ilegale,dar terfelesc numele la toti.Androneasca si ceilalti se descalifica si ca oameni de cultura si stiinta.Cand treci in tabara celor care incalca legea ,nu te astepti ca populatia sa te aplaude.De Androneasca ne-am saturat de mult si este cu atat mai periculoasa cand vezi ca a facut pui(prozeliti)si prin alte partide.Inteleg ca PSd-istii se agata ca o capusa de viata romanilor si cauta sa-i puna in genunchi,dar ceilalti de la PNL,PDL ce naiba fac?
 • +4 (4 voturi)    
  Bula (Vineri, 3 iunie 2011, 14:21)

  Ipse [anonim]

  Intrebat cum de poate afirma ca lucreaza 25 ore/zi cind ziua nu decit 24 de or, Bula a raspuns:
  - Eu ma scol cu o ora mai devreme!
  • 0 (0 voturi)    
   corect era: (Vineri, 3 iunie 2011, 17:16)

   _Dexter [anonim] i-a raspuns lui Ipse

   mai am o ora pana sa ma culc dar deja trebuie sa ma trezesc...
 • +8 (8 voturi)    
  incompatibilitatile (Vineri, 3 iunie 2011, 14:47)

  universitarul [anonim]

  ma intreb si eu:cum pot rezista acesti oameni la volumul mare de munca ce-l depun? Si faptele raspund:incaseaza SALARIILE BABANE de pomana.Ce rusine!!! Tocmai ei nu respecta legea.
 • +7 (7 voturi)    
  Bulversare (Vineri, 3 iunie 2011, 15:06)

  Trojan.H [utilizator]

  As fi tentat sa acuz ca ANI se dovedeste a fi un instrument politic de hartuire a inamicilor uslasi. Ma impiedica insa un mic amanunt, in aceasta lista il avem si pe pdl-istul Dragulescu. Nu stiu ce sa mai cred, sunt bulversat. Autoritatile astea ale statului ar face bine sa nu mai amestece lucrurile, nu de alta, dar sa putem face si noi face o acuzatie ca lumea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by