Rusia a interzis, joi, importurile de legume proaspete din toate tarile Uniunii Europene, din cauza epidemiei cauzate de bacteria E. coli, a anuntat agentia rusa pentru protectia consumatorilor, informeaza AFP. "Interdictia asupra importurilor de legume proaspete, care se refera la toate tarile Uniunii Europene, intra in vigoare incepand de joi", a declarat Ghenadi Oniscenko, seful agentiei pentru protectia consumatorilor, citat de agentia de stiri Interfax.

CastravetiFoto: Reuters

CE a ridicat miercuri seara avertismentul impotriva "castravetelui spaniol" suspectat ca ar fi cauza epidemiei. "Ultimele teste realizate in Spania si Germania pe castraveti produsi in Spania nu au dezvaluit prezenta tulpinii 0104 a bacteriei E.Coli, iar Comisia a anulat, prin urmare, alerta lansata la nivel european", precizeaza CE intr-un comunicat.

Testele de laborator pe doi castraveti proveniti din Spania arata prezenta unei alte tulpine a bacteriei E.coli decat cea care a provocat 16 decese in Europa. "Sursa intoxicatiilor alimentare nu a fost identificata", a declarat Cornelia Prufer-Storcks, oficial din Hamburg, primul oras in care oficialitatile au facut legatura intre valul de decese si castravetii spanioli.

Uniunea Europeana se confrunta cu o "criza grava si trebuie facut totul pentru a identifica cat mai rapid posibil cauza epidemiei ", a declarat comisarul european pentru Sanatate, John Dalli. Comisia Europeana a vorbit, recent, de o "criza de consum raspandita in Europa si o reducere drastica a consumului de fructe si legume, si nu doar castraveti", a declarat un purtator de cuvant al CE.