Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a participat, miercuri seara, la deschiderea asa-numitei "reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles", care va functiona in Casa regiunilor ungare din capitala belgiana, relateaza Agerpres.

La eveniment au mai luat parte, printre altii, ambasadorul Ungariei in Belgia, Zoltan Hernyes, eurodeputatul roman Sogor Csaba, presedintii consiliilor judetene Covasna si Harghita, Tamas Sandor si, respectiv, Borboly Csaba.

Casa regiunilor ungare din Bruxelles a oferit spatiu gratuit judetelor Covasna si Harghita, unde vor lucra in schimburi de cate trei luni doua persoane, una din judetul Covasna si una din Harghita. Acestea vor avea, printre altele, rolul de a strange, procesa si transmite informatii despre politicile si problemele institutionale ale UE, de a informa despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeana si celelalte organisme ale UE, de a sprijini proiectele de interes local, a stabili parteneriate cu regiuni din cadrul UE si de a derula activitati de lobby.

Emil Boc: Guvernul nu poate recunoaste reprezentanta 'Tinutului Secuiesc' pentru ca aceasta entitate nu este prevazuta in Constitutie

"Guvernul Romaniei nu a recunoscut si nu va recunoaste niciodata niciun fel de entitate care nu este recunoscuta de Constitutia Romaniei si nu are acoperire legala in Romania. Este un punct de vedere clar, ferm, fara echivoc al Constitutiei si al Guvernului Romaniei", a declarat premierul Emil Boc, miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, referitor la deschiderea la Bruxelles a 'reprezentantei Tinutului Secuiesc', citeaza Agerpres.

El a subliniat ca niciun reprezentant al Partidului Popular European, din care face parte si Partidul Democrat Liberal, nu a participat la evenimentul de la Bruxelles de lansare a acestei reprezentante.

Intrebat de jurnalisti daca a discutat in cadrul coalitiei de guvernare cu reprezentantii UDMR acest subiect, premierul a raspuns ca acesta nu a fost deschis de partenerii din coalitie iar el poate doar sa comunice punctul de vedere oficial al Guvernului.

Cseke Attila: Eu nu vad nicio problema in deschiderea reprezentantei la Bruxelles a 'Tinutului Secuiesc'

"Pot sa va spun ca, din ceea ce stiu eu, este o reprezentanta a celor trei judete care din traditie si din istorie se numesc si Tinut Secuiesc. Pot sa va spun ca sub aceasta denumire mai sunt si alte zone ale tarii, regiuni din Romania care poarta denumiri asemanatoare - Tara Hategului sau Tara Barsei. Eu nu vad niciun fel de problema din acest punct de vedere", a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila, miercuri seara, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, raspunzand unei intrebari a presei, citeaza Agerpres.

El a mentionat ca nu vede nicio problema in faptul ca acest birou de reprezentare ocupa un spatiu cedat gratuit de Casa Regiunilor din Ungaria, adaugand ca orice oferta 'gratis' trebuie acceptata.

"Nu stiu daca este finantat de catre un alt stat, dar va rog sa verificati informatia daca au existat agentii de dezvoltare regionale din Romania care au avut spatiu inchiriat de la vreun land din Germania. Si alte regiuni ale Romaniei si-au deschis birouri inchiriate sau puse la dispozitie de catre alte state, deci iarasi nu vad nicio problema. Eu am fost invatat cand cineva iti ofera pe gratis ceva sa accepti. Daca se ofera pe gratis un spatiu, eu as fi de acord", a spus Cseke Attila.

Intrebat de jurnalisti daca prin aceste consideratii este de acord cu punctul de vedere al Guvernului in aceasta privinta exprimat in aceeasi conferinta de presa, cu cateva minute mai devreme, de premierul Emil Boc, ministrul Sanatatii a mentionat ca seful Guvernului s-a referit la altceva.

"Nu, este putin altceva. Dansul s-a referit la un aspect, eu m-am referit la alt aspect. Si v-am spus ca sub aceasta denumire de regiune mai exista si alte regiuni din Romania si in care nu locuiesc majoritar etnici maghiari. Este vointa oricarei zone, regiuni daca vrea sa se prezinte si la nivel international", a mai afirmat ministrul Cseke Attila.