Desi in aceasta dimineata Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a afirmat ca majoritatea medicilor de familie vor semna Contractul Cadru, reprezentantii acestora tocmai au anuntat contrariul. In timp ce Ministerul Sanatatii pozeaza in rolul negociatorului, razboiul dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si asociatiile medicilor de familie continua. Judecati singuri unde se afla dreptatea din succesiunea de declaratii oferite HotNews.ro de catre Lucian Duta, presedintele CNAS, si de Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.​ Cine plange la urma, aflati la final.

Lucian Duta si Rodica TanasescuFoto: Hotnews

Lucian Duta: "Din ce se intampla acum eu inteleg doar ca medicii de familie isi bat joc de pacienti. Am semnat normele Contractului Cadru, le-am trimis la Ministerul Sanatatii care trebuie la randu-i sa le trimita la Monitorul Oficial. Aceste norme prevad o crestere a finantarii medicinei de familie cu 10%, valorile noi de punct ducand la aceasta majorare a bugetului. Modificarile Contractului Cadru au rezolvat toate revendicarile. Medicii de familie

Nu am acuzat si nu voi acuza breasla medicilor de familie, intotdeauna am reclamat persoanele care-i reprezinta.

Lucian Duta, presedintele CNAS

au obtinut tot ce si-au dorit."

Rodica Tanasescu: "Tare frumos ar fi fost sa fie asa, dar din pacate nu este adevarat. Pe valorile noi, anuntate astazi de Ministerul Sanatatii, am facut simulari pentru toate modelele de cabinete de familie si toate cabinetele pierd. Asta se intampla pentru ca s-a modificat formula de calcul. Anul trecut valoarea punctului la per capita a fost de 4,5 lei si acum e de 3 lei. Valoarea punctului la servicii a fost de 0,9 si acum e de 2 lei. La maximum de servicii facute tot nu ne acoperim sumele, care tot scad. Este o minunata crestere negativa."

Lucian Duta: "Am avut mai multe randuri de negocieri cu medicii de familie, am sunat-o personal pe una dintre conducatoarele medicilor de familie si nici macar nu raspunde la telefon. Asta este lipsa de respect fata de pacienti pentru ca nici macar nu vor sa vina sa explice de ce nu semneaza contractele."

Rodica Tanasescu: "Domnul Duta are dreptate. A sunat-o pe colega mea dar noi eram in sedinta cu medicii din Bucuresti, unde a fost si televiziunea. Exact la ora la care dansul suna, doamna doctor Doina Mihaila era in direct la Antena. Nu a vazut ca a fost sunata si a sunat acum. A vorbit cu domnul Presedinte si colega mea ii va demonstra prin simulari noastre ca e vorba de o crestere ca la radio Erevan, pe minus. In general domnul presedinte accepta greu evidentele, dar daca ne va chema la niste consultari rezonabile suntem deschisi pentru ca dorim sa avem o activitate normala."

Lucian Duta: "Sper ca in cursul acestei zile normele vor aparea in Monitorul Oficial si, automat, li se prelungeste printr-un act aditional medicilor de familie contractul, o luna de zile pe noile norme, putand sa dea drumul la retete pentru pacienti. Eu consider la ora aceasta ca atitudinea lor este total nejustificata si exprima respectul real pe care il poarta pacientilor."

Rodica Tanasescu: "Nu are cum sa se prelungeasca automat contractul pe noile norme, odata ce n-am semnat pe noile norme. Exista legi: poti face act aditional la un contract pe care nu l-ai semnat? Noi nu am semnat un contract individual in baza Contractului Cadru si a normelor pe 2011. Daca nu am semnat niciun contract in baza normelor pe 2011, cum poate face aditional la ceva ce n-am semnat?"

Lucian Duta: "Plata cititoarelor de carduri si a informatizarii nu sunt scrise in norme sau in Contractul Cadru. Nu au nicio legatura."

Rodica Tanasescu: "Despre informatizare, presedintele CNAS a declarat in urma cu cateva zile ca va fi conditie de contractare. Orice televiziune poate da aceasta declaratie. Se cere ca medicii de familie sa

Lucian Duta accepta greu evidentele, dar daca ne va chema la niste consultari rezonabile suntem deschisi.

Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei

plateasca costurile acestui program, desi este un program al Casei si al Ministerului. Nu dorim sa ne asumam responsabilitatea functionarii sistemului; de exemplu astazi, colegii care au dorit sa raporteze activitatea pe luna mai nu au putut sa raporteze online pentru ca SIUI-ul nu mergea. Cand vor lucra 40.000 de furnizori online se vor intampla foarte multe defectiuni si Casa Nationala va spune ca medicii de familie sunt vinovati pentru ca nu au achizitionat sisteme performante."

Lucian Duta: "Nu am acuzat si nu voi acuza breasla medicilor de familie. Am tot respectul pentru acesti oameni care se chinuie in conditii grele pentru a trata vietile pacientilor. Intotdeauna am reclamat persoanele care-i reprezinta si care nu sunt in realitate exponentii intereselor majoritatii. In prezent, managerii medicilor de familie fac mult mai multa politica decat medicina propriu-zisa."

Rodica Tanasescu: "Domnul director este om politic. Noi nu. Nu as vrea sa fac o comparatie intre cat de medici suntem noi si cat de medic este presedintele Casei Nationale."

Lucian Duta: "Daca pe 1 iulie medicii de familie nu semneaza (contractele individuale, n.r.) atunci nu stiu ce se va intampla. Inclusiv prevederea prin care prerogativele medicilor de familie puteau fi preluate de catre medicii de ambulator a fost scoasa din Contractul Cadru. Asa ca nu stiu, trebuie discutat cu ministrul Sanatatii."

Rodica Tanasescu: "Toti cei prezenti, din toate judetele tarii, au votat ca nu vor semna. Asta inseamna aproximativ 80% din medicii de familie."

Desi CNAS a satisfacut anumite revendicari ale medicilor de familie, exista cateva puncte asupra carora acestia nu au primit inca satisfactie. Rodica Tanasescu le-a amintit:

  • "In momentul de fata solicitam in primul rand o finantare care sa acopere nevoile de functionare ale cabinetului. Solicitam aceeasi suma pe care Casa Nationala a promis-o anul trecut si nu a onorat-o, adica 1300 milioane de lei. Au fost aprobati 1105 milioane dar nici macar acestia, la executia bugetara, nu au fost acordati asistentei medicale primare. S-au introdus in aceasta suma si plata centrelor de permanenta si plata vaccinarilor pentru gripa porcina. Avem experienta ca in 2010 am fost pacaliti."
  • "In al doilea rand, in aceste norme nu se precizeaza daca pacientul cu mai multe boli cronice poate beneficia de consultatii si altfel decat la trei luni. Este intentionat scris ambiguu. Am patit-o si anul trecut. Multi pacienti nu-si permit sa-si ia retetele pe trei luni."

Daca acest razboi va continua si medicii de familie nu vor semna pana la 1 iulie contractele individuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bolnavii nu vor mai putea primi retete gratuite si compensate si nici trimiteri la specialisti. Atunci sistemul medical romanesc se va bloca.