Presedintele Traian Basescu propune eliminarea din Constitutie a prezumtiei privind caracterul licit al dobandirii averii. El a motivat ca actuala formulare din legea fundamentala a blocat recuperarea daunelor provocate statului.

"Probabil articolul care va produce o puternica dezbatere e modificarea art. 44, care elimina prezumtia caracterului licit al dobandirii averii", a declarat miercuri seful statului, intr-o conferinta de presa.

Concret, aliniatul 8 din articolul 44 al Constitutiei prevede: "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

In propunerile de modificare a Constitutiei, se mentine formularea "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata" dar se elimina sintagma "Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

"Suntem unici in Europa cu o astfel de prevedere si ea a fost paravanul sub care, desi s-a stiut de averi dobandite ilicit, acestea nu au putut fi confiscate", a sustinu el.

Traian Basescu a precizat ca "nu va porni nimeni o cruciada sa vada cum stau pensionarii cu averea" sau "muncitorii de la uzinele din Pitesti..."

"Dar prezumarea caracterului licit al averii se poate face in lege, nu e nevoie sa fie in Constitutie, pentru ca aici se poate face si descrierea conditiilor", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca aceasta formulare "a generat blocarea recuperarii daunelor statului, implicit a daunelor cu care a fost pagubit orice cetatean".