Manuscrisele din fondul Cioran, donate, in luna aprilie, Academiei Romane, de omul de afaceri George Brailoiu, care au intrat recent in posesia prestigiosului for de cultura, vor fi prezentate miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, desfasurate in Sala Heliade Radulescu Bibliotecii Academiei Romane (BAR).

Potrivit Gabrielei Dumitrescu, seful Departamentului "Manuscrise Carte Rara" din cadrul BAR, la eveniment vor participa membri ai conducerii Academiei Romane, scrie Agerpres.

"Este, iata, o actiune dusa pana la capat, un act patriotic si cultural facut de domnul Brailoiu, care s-a tinut de cuvant, in sensul ca a dat o parte din averea lui pe aceste manuscrise, a promis ca le va aduce in tara si le va dona Academiei Romane si s-a tinut de cuvant", a declarat, pentru Agerpres, fostul presedinte al inaltului for, acad. Eugen Simion.

"Va fi o mica ceremonie", a precizat acad. Eugen Simion, care a mentionat ca acestea sunt "manuscrise de tinerete" ale lui Emil Cioran.

Manuscrisele lui Emil Cioran cumparate de omul de afaceri George Brailoiu la o licitatie la Paris, in aprilie, si donate de acesta Bibliotecii Academiei Romane,au intrat saptamana trecuta in posesia Academiei.

Omul de afaceri George Brailoiu, care a achizitionat, luna trecuta, la o licitatie organizata la Paris, manuscrise Emil Cioran, a anuntat public, in 12 aprilie, ca le-a donat Bibliotecii Academiei Romane.

"Am promis ca astazi voi anunta cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat ca Academia Romana care are menirea de a pastra si cultiva limba si literatura romana este institutia care trebuie sa aiba grija de manuscrisele Cioran cumparate de mine", a spus George Brailoiu, in Clubul academicienilor.

El a precizat ca va definitiva actele de transport, iar destinatarul va fi direct Academia Romana, facturile fiind achitate, detaliile tehnice urmand a fi stabilite ulterior.

Prezent la eveniment, Eugen Simion a afirmat ca manuscrisele Cioran vor fi publicate asemenea celor eminesciene. In aceeasi zi, George Brailoiu a primit, in Aula Academiei, Diploma Meritul Academic.