Bruxellesul a promis marti sa examineze modalitatile prin care i-ar putea ajuta pe cultivatorii de legume, care se confrunta in prezent cu o criza de incredere de proportii in ceea ce priveste siguranta produselor cultivate de ei, in urma unei epidemii de diaree, soldata cu numeroase decese, care a fost pusa pe seama castravetilor spanioli contaminati cu bacteria E.coli, relateaza AFP.

Dupa o reuniune la Debrecen (Ungaria) cu ministrii europeni de resort, comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos a promis sa "incerce toate marjele de actiune" de care dispune pentru a le veni in ajutor producatorilor, recunoscand ca acestea sunt insa "imitate".

El nu a precizat insa care vor fi masurile preconizate pentru perioada imediat urmatoare.

Testele de laborator pe doi castraveti proveniti din Spania arata prezenta unei alte tulpine a bacteriei E.coli decat cea care a provocat 16 decese in Europa, anunta AFP, care citeaza autoritatile sanitare din Hamburg. "Sursa intoxicatiilor alimentare nu a fost identificata", a declarat Cornelia Prufer-Storcks, oficial din Hamburg, primul oras in care oficialitatile au facut legatura intre valul de decese si castravetii spanioli.

Spania a cerut marti compensatii din partea Uniunii Europene pentru prabusirea vanzarilor de legume in ultimele zile. Situatia este "extrem de grava" pentru sectorul fructelor si legumelor spaniole, care a suferit pierderi de mai mult de 200 de milioane de euro,a spus ministrul spaniol al Agriculturii.