Testele de laborator pe doi castraveti proveniti din Spania arata prezenta unei alte tulpine a bacteriei E.coli decat cea care a provocat 16 decese in Europa, anunta AFP, care citeaza autoritatile sanitare din Hamburg.

"Sursa intoxicatiilor alimentare nu a fost identificata", a declarat Cornelia Prufer-Storcks, oficial din Hamburg, primul oras in care oficialitatile au facut legatura intre valul de decese si castravetii spanioli.

Madridul a respins vehement aceasta acuzatie si a acuzat Germania ca a acuzat pe nedrept producatorii spanioli de legume. Fermierii din sudul Spaniei inregistreaza pierderi zilnice de 7-10 milioane de euro dupa ce cererea pentru produsele lor a scazut dramatic.

Pina in acest moment, in Germania au fost inregistrate 15 decese din cauza infestarii cu E.coli, iar in Suedia - un deces.

Spania si Olanda au cerut marti compensatii din partea Uniunii Europene pentru prabusirea vanzarilor de legume in ultimele zile, ca urmare a izbucnirii unei epidemii ce a dus la moartea a 16 persoane, relateaza AFP.

Situatia este "extrem de grava" pentru sectorul fructelor si legumelor spaniole, care a suferit pierderi de mai mult de 200 de milioane de euro pe saptamana, a spus ministrul spaniol al Agriculturii Rosa Aguilar, la sosirea la o intalnire informala cu omologii europeni in Debrecen, estul Ungariei.

"La o problema europeana, avem nevoie de o solutie europeana", a apreciat ea, cerand "o compensatie nu numai pentru producatorii spanioli, ci pentru toti producatorii europeni afectati de aceasta situatie".

Olanda la randul ei si-a vazut exporturile de legume catre Germania practic blocate peste noapte si intentioneaza de asemenea sa solicite UE un sprijin financiar pentru producatorii de legume, a declarat marti ministrul pentru Afaceri Economice si Agricultura.

Germania importa legume de aproape 10 milioane de euro din Olanda, a declarat, luni, ministrul olandez Henk Bleker, prezent la Debrecen.