Pierderea subita a cunostintei, a vederii sau auzului, puls si tensiune anormale, febra persistenta cateva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continua si deshidratare severa sunt printre criteriile care permit internarile din 1 iunie, potrivit proiectului privind normele la contractul cadru pentru 2011-2012, citat de Mediafax.

Internarile in spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012, se arata in proiectul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), postat pe site-ul institutiei.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subita a cunostintei, care include coma sau incapacitate de raspuns la stimuli, schimbare acuta in starea de constienta a pacientului si pierderea cunostintei ca urmare a traumelor, mai putin dezorientare sau confuzie.

De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adica frecventa periferica sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, inregistrata cu doua ocazii separate la distanta de cel putin cinci minute.

Proiectul mai prevede ca pot fi internate persoanele cu tensiune anormala (presiune sistolica sub 90 sau peste 200 mmHg si o valoare diastolica de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acuta a vederii sau a auzului (pierdere severa partiala sau totala si care s-a instalat rapid si a persista in momentul internarii) sau a capacitatii de a misca o parte importanta a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit rani cauzate de traume majore (fractura a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau bratului, fractura a coloanei vertebrale in zona cervicala, disfagie acuta cu risc de aspiratie), dar nu si cele care au rani izolate ale mainilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede ca pot fi internati bolnavii cu febra persistenta de cel putin cinci zile (trei zile cu temperatura de peste 38 de grade Celsius), cei cu sangerare abundenta (hemoragie continua cu orice localizare, care nu se poate trata in Departamentul de urgenta) si orice caz in care exista suspiciune de sangerare interna.

Totodata, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severa la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezinta durere paralizanta sau durere severa cu suspiciune de urgenta medicala si care nu poate fi diagnosticata sau tratata adecvat in Departamentul de urgenta.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisa internarea in cazul persoanelor care trebuie sa primeasca anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.