Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, duminica, ca Romania nu a primit loturi de castraveti din Spania, mentionand ca infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli a fost posibila din cauza faptului ca respectivele persoane nu au respectat normele minime de igiena.

"Mentionam ca tara noastra, in cadrul comertului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de leguma", a precizat sursa citata.

Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene sa monitorizeze in continuare lanturile de magazine, in special legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, cele de la care pot aparea infectiile cu E.coli, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

"Pentru a lamuri si mai bine populatia Romaniei, trebuie sa spunem ca, practic, in acest caz nu este vorba de o problema de siguranta a alimentelor propriu-zisa ci de o problema in respectarea unor norme minime de igiena in cadrul manipularii si consumarii acestor legume crescute bio, cum sunt spalarea lor sub jet de apa, spalarea mainilor si a eventualelor ustensile dupa manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le invatam de mici in familie si la scoala, dar pe care uneori le uitam!" a declarat presedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis-Chetan.

"De aceea reamintim ca, mai ales in aceasta perioada cand consumam multe legume proaspete, trebuie sa le spalam sub jet de apa inainte de a le consuma si trebuie sa ne spalam pe maini, mai ales in cazul copiilor, batranilor si persoanele bolnave, cu imunitatea mai scazuta, deoarece mai ales in cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boala!", a mai spus presedintele ANSVSA.

Una dintre sursele infectiei cu bacteria E.coli enterohemoragica ar putea fi castravetii importati din Spania, scrie Reuters. Infectia cu E. coli, care provoaca diaree acuta, a afectat peste o suta de persoane din Germania, cel putin una dintre acestea decedand in urma bolii.

Castraveti spanioli contaminati cu bacteria intestinala EHEC, care a facut cel putin doi morti in Germania, au fost importati in Republica Ceha, a indicat agentia de presa CTK, citand autoritatile sanitare ale tarii.

Bacteria EHEC /E. coli enterohemoragic/ provoaca hemoragii in sistemul digestiv si este potential mortala.

Autoritatile sanitare germane au anuntat in ultimele zile alte 60 de cazuri de boala transmisa prin castraveti, ridicand bilantul la 276 de persoane afectate. Numarul de decese atribuite bacteriei a urcat la 10 sambata, dar numai doua dintre ele erau confirmate oficial in asteptarea rezultatelor analizelor. Au fost identificate de asemenea cazuri in Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria si in Elvetia.

Autoritatile germane au declarat ca sursa contaminarii legumelor nu a fost inca identificata, relateaza AFP.

"Atat timp cat expertii din Germania si Spania nu sunt capabili sa identifice cu certitudine originea agentului patogen, alarma generala ramane valabila", a declarat duminica ministrul german pentru alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorilor, Ilse Aiger, intr-un interviu pentru ziarul Bild am Sonntag.