Alimentele se vor scumpi cu 3-5% in perioada urmatoare, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a contextului international, au declarat, la un seminar organizat vineri, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Agrostar. Ei pun viitoarele majorari de preturi si pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii si cer demisia ministrului, potrivit Mediafax. La randul sau, Valeriu Tabara spune, la RFI, ca "nu poate sa garanteze" ca alimentele nu se vor scumpi si da vina pe "dezorganizarea producatorilor".

"Ministrul Agriculturii nu poate sa intervina direct in reglarea preturilor, dar poate sa o faca prin politici sectoriale, ceea ce lipseste cu desavarsire la ora actuala. Pot fi luate masuri de stimulare a investitiilor si de crestere a gradului de absorbtie a fondurilor europene", spune Niculae Stefan, presedintele Agrostar.

"In viitor, lupta pentru resursele de hrana ale planetei se va ascuti, iar Romania, desi are potential urias in domeniu, va fi doar o piata de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabara, care sustine ca Romania nu se va confrunta cu o criza alimentara, arata lipsa de realism din partea domniei sale", a adaugat el.

Ministrul Agriculturii spune insa ca "Pana la aceasta data, trebuie sa va spun ca nu ne-am putut plange de conditii climatice nefavorabile, cu foarte-foarte mici exceptii, normal ca apar si probleme legate de temperaturile din timpul iernii, cu mici efecte asupra unor culturi, dar ele nu sunt semnificative. Cel putin pana la aceasta data, productia agricola a Romaniei si culturile de toamna si cele de primavara, pe aproape 95% din teritoriul Romaniei se prezinta la nivel optim. Din punct de vedere al productiei agricole, nu sunt probleme. Doar in conditii exceptionale sau de neglijenta maxima in care n-am putea sa realizam productia agricola in Romania la nivel de necesar, insa noi nu ne propunem un necesar, ci sa fim un actor important in productia agricola pe piata internationala, asa cum am fost in 2010".

La inceputul lunii mai, si presedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara ca preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%. El afirma atunci ca majorarile de preturi au inceput deja, se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni si nu se poate face nimic pentru stoparea lor.

Potrivit datelor INS, inflatia anuala a urcat de la 8,01% in martie la 8,34% in aprilie, atingand maximul din iulie 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,66% in principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si tigarilor.

In primele patru luni ale acestui an, preturile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume si conserve de legume cu 21,2% si in cazul zaharului cu 17,56%. Astfel, marfurile alimentare erau in luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Federatia Agrostar a fost infiintata in 1990 si numara peste 38.000 de membri, avand in componenta sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.