"Exista perceptii depasite, dar tenace, despre intentiile si actiunile Romaniei", a declarat ministrul Teodor Baconschi, aflat la Chisinau, unde a deschis alaturi de ministrul moldovean de externe, Iurie Leanca, Forumul Societatii Civile Romania-Republica Moldova. Afirmand ca faza europenizarii Republicii Moldova nu a fost depasita, Iurie Leanca crede ca modelul Romaniei, "cu care avem atat de multe afinitati", trebuie preluat la Chisinau.

Teodor BaconschiFoto: Agerpres

"Fara o societate civila care stie ce vrea nu ne putem astepta de la elita politica sa ne garanteze mai multe libertati si sa tina cont de ceea ce societatea civila doreste. In ultimii 10 ani, in Romania, s-a produs o dezafectare civica. Societatea civila are misiunea de a-i trezi pe romani, conform indicatiei din imnul national, si a-i face sa inteleaga ca cine nu-si asuma prin voluntariat destinul comunitar, nici nu are un destin comunitar. E important sa nu ne blazam din punct de vedere civic nici in Romania. Nu putem lasa soarta tarii numai pe mana unui electorat asistat", a mai afirmat ministrul Teodor Baconschi.

Cel putin la nivel declarativ, dorinta autoritatilor de la Chisinau de a prelua si invata din experienta Bucurestiului este evidenta, Iurie Leanca considerand ca "Inca nu am reusit sa depasim faza europenizarii Republicii Moldova si, tocmai de aceea, rolul societatii civile este cu atat mai mare. Insist pe teza ca, daca suntem europeni, ceea ce functioneaza in cazul Romaniei sau al Poloniei sau al Germaniei trebuie sa functioneze si in cazul Replubicii Moldova. Trebuie sa preluam acest model, in special din Romania cu care avem atat de multe afinitati. Am reusit impreuna sa identificam zonele foarte punctuale in care dorim sa preluam experienta institutionala din Romania".

Ministrul Teodor Baconschi a mai ca "In relatia Romania – Republica Moldova elementul societatii civile este foarte important. Exista perceptii depasite, dar tenace, despre intentiile si actiunile Romaniei. Avem de risipit efectul de smog a zeci de ani de propaganda anti-romaneasca. Aceste lucruri persista chiar si 20 de ani dupa anii 90."