MAE considera regretabila orice actiune care ar viza inaugurarea unei "reprezentante" a unei asa-zise "unitati administrativ-teritoriale" din Romania care nu exista si nu are fundament constitutional sau legal, se arata intr-un comunicat de presa transmis joi de Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la anuntul referitor la deschiderea la Bruxelles a unei reprezentante a "Tinutului Secuiesc".

"Potrivit practicii la nivel UE, unitati teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot sa isi deschida birouri de reprezentare la Bruxelles, in vederea promovarii intereselor lor la nivel european", informeaza MAE, care mentioneaza ca "Romania incurajeaza o reprezentare activa la nivel european, a tuturor entitatilor administrative, legal constituite, care pot aduce un plus de valoare la aprofundarea integrarii europene, cu respectarea deplina a legislatiei nationale".

MAE precizeaza ca a intreprins demersuri in directia clarificarii acestei situatii inca de la momentul aparitiei primelor informatii in acest sens si va actiona, potrivit competentelor sale, pentru a se asigura ca normele relevante sunt respectate.

Potrivit sursei citate, in prezent, la Bruxelles isi desfasoara activitatea urmatoarele birouri care au competente de reprezentare a autoritatilor locale din Romania :

  • Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, organizatie non-guvernamentala care reuneste, pe baza liberului consimtamant, toate consiliile judetene din tara noastra;
  • Biroul de la Bruxelles al Asociatiilor Municipiilor din Romania, care asigura reprezentarea acestei asociatii si participarea la Consiliul European al Municipalitatilor si Regiunilor;
  • Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Centru care are ca obiectiv promovarea activa a sase judete (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), in vederea atingerii obiectivelor dedezvoltare durabila si competitivitate economica.
  • Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Membrii Parlamentului European au primit o invitatie din partea eurodeputatilor Laszlo Tokes, Csaba Sogor si Iuliu Winkler la o receptie ocazionata de deschiderea "reprezentantei Tinutului Secuiesc'' la Bruxelles, transmite Agerpres. Deocamdata nu este clar unde ar urma sa fie sediul acestei reprezentante.

Invitatia anunta ca receptia inaugurala va avea loc in Salonul membrilor din Parlamentul European la data de 31 mai, intre orele 17,00 si 19,00.

Invitatia este scrisa in limbile ungara si engleza si este semnata de ''Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European, Csaba Sogor si Gyula Winkler, membri ai Parlamentului European''. In partea de jos a invitatiei este trecuta sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, din care fac parte cei trei eurodeputati UDMR.