Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a declarat, joi, la Tribunalul Bucuresti, ca un grup de interese din jurul presedintelui Traian Basescu a incercat sa preia Realitatea TV prin intermediul lui Sebastian Ghita, insa el a zadarnicit aceasta actiune prin vanzarea postului de televiziune catre un grup de investitori israelieni, potrivit Agerpres.

Avocatul lui Vintu, Marian Nazat, a precizat ca valoarea tranzactiei in urma careia postul de televiziune a fost vandut lui Elan Schwartzenberg se ridica la 150 de milioane de euro.

Declaratiile au fost facute in timpul dezbaterii recursului formulat de Parchetul General impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 1 din 23 mai prin care a fost revocata arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar intr-un dosar in care sunt acuzati ca l-ar fi santajat pe omul de afaceri Sebastian Ghita, patronul Asesoft.

"Nu sunt acel infractor care alearga prin Bucuresti cu barda dupa infractori mai mari sau mai mici. (...) Sunt zugravit de parchet si de o anumita parte a presei sustinatoare a actualului regim drept un infractor sinistru, pe care nimic nu il poate opri sa savarseasca infractiuni in serie. Sunt aici pentru ca s-a incercat preluarea ostila a postului Realitatea TV, folosind un mic ticalos santajabil. Se credea ca daca sunt arestat, postul va fi preluat de Sebastian Ghita, insa au ignorat informatia ca eram in negocieri de o luna si jumatate cu un grup de investitori israelieni pentru vanzarea postului. Toata strategia pusa la cale de grupul din jurul lui Traian Basescu s-a prabusit dupa vanzarea postului. Aceasta este surpriza pe care i-am pregatit-o lui Traian Basescu. (...) Din ianuarie, domnul Sebastian Ghita nu a mai avut bani. Eu sunt cel care a adus milioane de euro la Realitatea TV, bani din alte afaceri", a spus Vintu.

Omul de afaceri a vorbit si despre proiectele sociale in care s-a implicat, dar a spus si ca a platit studiile a cateva mii de specialisti in domeniul financiar, care acum lucreaza in institutii financiar-bancare.

"Am construit 11.000 de locuri de munca. Trei ani de zile am furnizat reviste culturale si stiintifice pentru scolile din mediul rural. Dupa inchiderea scandalului FNI, am construit trustul Realitatea, o platforma de exprimare libera si de excelenta in jurnalism. Am declansat cu Realitatea o serie de proiecte nationale importante - '10 pentru Romania', pentru a recupera valorile romanilor si 'Romania prinde radacini', prin care am plantat 450.000 de arbori", a aratat Vintu.

La randul sau, Ion Ilie Cezar a afirmat ca nu a incercat niciodata sa il santajeze pe Sebastian Ghita, ci mai degraba erau prieteni, facand planuri sa isi petreaca concediile impreuna.

Pe 23 mai, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar, in stare de arest preventiv, cei doi fiind acuzati ca l-au santajat pe Sebastian Ghita.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

"Actele de amenintare si constrangere au fost intreprinse de inculpatul Sorin Ovidiu Vintu atat personal, cat si prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la randul sau urma sa obtina un folos injust. Inculpatul Vintu Sorin Ovidiu a recurs la amenintari cu moartea la adresa partii vatamate si a familiei, de natura a induce acesteia temerea ca se pot materializa, fapt ce l-a determinat sa-si ia masuri de protectie", sustine Parchetul General.