Judecatoarea care a decis eliberarea lui Sorin Ovidiu Vintu spune ca lipsa de mobilitate a acestuia, imobilizat intr-un scaun rulant, il pune in situatii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului intr-o camera de detinere nedotata pentru persoane cu handicap, potrivit Mediafax.

Judecatoarea Gratiela Lazureanu, de la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti, arata ca in ceea ce priveste pericolul concret pentru ordinea publica pe care il reprezinta lasarea in libertate a inculpatilor Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar, ea retine ca, potrivit practicii constate a Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasburg, este unanim admis ca trecerea timpului prin sine insasi duce la stingerea rezonantei sociale negative a faptelor.

In speta, a intervenit dupa arestarea inculpatilor o situatie noua care este apta sa stinga pericolul social concret pe care l-ar reprezenta lasarea lor in libertate. Astfel, potrivit acuzarii, partea vatamata a fost santajata sa dea o suma de bani si sa aiba o anumita atitudine in derularea unui contract de management incheiat intre SC Asesoft SA si SC Realitatea Media, inculpatii savarsind actele de intimidare, "deoarece Sorin Ovidiu Vintu era direct interesat in derularea contractului in conditiile in care membrii familiei sale erau actionari majoritari".

"Este notorie imprejurarea ca dupa arestarea preventiva familia inculpatului Sorin Ovidiu Vintu a vandut actiunile pe care le detinea la SC Realitatea Media, iar in consecinta, nu se mai poate retine ca acesta are un interes actual in derularea acelui contract, deci nu mai exista niciun interes de natura sa ii determine pe inculpati sa intervina intr-un mod sau altul in derularea contractului", apreciaza judecatoarea Lazureanu.

In opinia ei, rezulta ca lasarea in libertate a inculpatilor nu mai poate constitui un pericol pentru activitatea partii vatamate.

Alte elemente (care fiind coroborate cu stingerea rezonantei sociale ca urmare a trecerii timpului si cu incetarea starii de pericol pentru activitatea comerciala a partii vatamate ca urmare a vinderii actiunilor) conduc la concluzia ca mentinerea starii de arest nu mai corespunde scopului procesului penal in sensul articolului 136 Cpp, mai noteaza judecatoarea

In acest sens sunt invocate de judecatoare: "starea evident deteriorata a sanatatii inculpatului Sorin Ovidiu Vintu; lipsa de mobilitate a inculpatului care este imobilizat intr-un scaun rulant il pune pe acesta in situatii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta traiului intr-o camera de detinere care nu este dotata cu instalatiile necesare unei persoane cu handicap".

"Asadar, din aceasta perspectiva, odata cu trecerea timpului si avand in vedere ca inculpatul nu mai poate reprezenta un factor de presiune pentru partea vatamata dupa vanzarea actiunilor, instanta retine ca eforturile pe care le depune inculpatul pentru a se adapta vietii in camera de detentie apar ca disproportionate raportat la scopul procesului penal", spune judecatoarea Gratiela Lazureanu.

In ceea ce il priveste pe inculpatul Ilie Ion Cezar concluzia judecatoarei este ca "mentinerea in stare de arest nu mai corespunde scopului procesului penal este conturata si de actele nou depuse in fata instantei (acte de studii, contract de munca)".

"Rezulta din continutul acestora ca inculpatul are o pregatire profesionala fiind absolvent de studii superioare, iar la data faptei desfasura activitate in baza unui contract de munca. Aceste elemente coroborate cu lipsa antecedentelor penale nu mai sustin datele initial prezentate cu privire la persoana inculpatului in sensul de persoana cu anturaj dubios", scrie judecatoarea in decizia sa.

In consecinta, instanta constata ca a incetat starea de pericol pe care ar reprezenta-o pentru ordinea publica punerea in libertate a inculpatilor si ca starea de arest nu mai corespunde scopului procesului penal.

Marti, Gratiela Lazureanu de la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a decis ca Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar sa fie judecati in stare de libertate, insa cei doi au ramas in arest intrucat Parchetul a declarat recurs, care va fi solutionat de Tribunalul Capitalei.

Luni, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest preventiv, pentru santajarea managerului Realitatea TV Sebastian Ghita, iar Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a fost sesizata sa se pronunte cu privire la legalitatea masurii preventive, care urma sa expire vineri, astfel ca marti a decis revocarea acesteia.

Procesul celor doi incepe in 10 iunie la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, luni, trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar, pentru santaj.

Potrivit acuzarii, in perioada martie - aprilie 2011, inculpatii Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita, parte vatamata in dosar, sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

Concret, constrangerea a fost realizata de catre inculpati, prin amenintarea cu uciderea partii vatamate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice. Mijloacele intrebuintate, datorita succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natura sa creeze temere partii vatamate, astfel incat aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma sa ajunga la inculpatul Vintu in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmarit de ambii inculpati, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.