Judecatoria Sectorului 5 se pronunta, miercuri, in procesul in care presedintele Traian Basescu l-a actionat in judecata pe deputatul Mugurel Surupaceanu pentru afirmatiile acestuia privind incurajarea de catre seful statului a consumului de droguri, informeaza Agerpres.

La termenul din 18 mai, Traian Basescu si Mugurel Surupaceanu au raspuns, pe rand, intrebarilor adresate prin intermediul instantei si au fost puse concluzii pe fond de catre avocatii celor doi.

"Cred ca spatiul public a ajuns extrem de poluat de declaratii de multe ori lipsite de responsabilitate. Eu am considerat ca trebuie sa reactionez, pentru ca Traian Basescu nu este orice persoana, reprezint statul roman in viata mea de zi cu zi. (...) Dupa ce ies de aici continui sa fiu presedintele Romaniei. Am vazut reactiile pe bloguri, am vazut acuzatiile la adresa Administratiei Prezidentiale", a declarat seful statului in fata instantei.

Potrivit acestuia, ar trebui sa se inteleaga ca Administratia Prezidentiala este reprezentata de un singur om, de presedintele Romaniei.

"Nu stiu ce a spus paratul exact in afara acuzatiilor pe care le-am reclamat. Marturisesc ca in faza initiala nici nu am dat atentie, abia cand am vazut efectele in presa, cu afirmatii 'Basescu si-a finantat campania din droguri', abia atunci mi-am dat seama ce efect nefericit a putut sa aiba. (...) Am considerat ca trebuie sa reactionez", a explicat seful statului.

El a precizat ca ordonanta de urgenta privind etnobotanicele nu are nicio legatura cu Presedintia.

Traian Basescu a amintit ca, in 2009, a desemnat, pe baza de accept personal, o comisie formata din specialisti care sa analizeze mediul social din Romania si riscurile societatii romanesti, in vederea intocmirii unui raport.

"Raportul nu cere dezincriminarea consumului de droguri. Raportul face propunere de analiza daca riscurile pentru consumatorii de droguri ar fi mai mici in cazul in care ar fi incriminat consumul de droguri puternice, lasand neincriminat consumul de droguri usoare. (...) Se fac niste propuneri care urmau sa fie analizate de Guvern, de Legislativ. Raportul nu este un raport care legifereaza", a declarat presedintele.

Deputatul social-democrat Mugurel Surupaceanu a sustinut ca prin atitudinea sa Traian Basescu ar fi putut "induce populatiei tinere un sentiment ca drogurile de tip etnobotanic sunt droguri legale".

"Legea pe care am initiat-o eu a fost adoptata cu o zi inainte de adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privitoare la substantele etnobotanice. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea adoptata deja de ambele Camere ale Parlamentului", si-a motivat Surupaceanu afirmatiile.

La cererea avocatilor lui Traian Basescu de a nominaliza trei persoane care ar fi facut afirmatii privind finantarea campaniei prezidentiale cu fonduri obtinute din comercializarea etnobotanicelor, Surupaceanu nu a putut sa dea un raspuns concret, dar a spus ca in mediul politic si in mass-media circulau astfel de zvonuri.

Totodata, Surupaceanu a spus ca afirmatiile sale nu au fost facute la adresa persoanei Traian Basescu, ci la adresa institutiei prezidentiale.

De asemenea, Surupaceanu a explicat ca a facut anumite precizari pe site-ul personal in care a mentionat ca era vorba de substante etnobotanice si nu de droguri ilegale si aceste precizari au fost preluate de multe institutii media.

Avocatii lui Traian Basescu, reprezentanti ai Casei de Avocatura 'Tuca si Asociatii', au cerut admiterea cererii de chemare in judecata si acordarea unei despagubiri simbolice.

"Afirmatiile privindu-l pe Traian Basescu au fost facute intr-o conferinta de presa cu intentia clara de a afecta imaginea presedintelui. Prea mult, prea des se fac astfel de afirmatii. Domnul Surupaceanu a vorbit despre campania electorala in care era implicat Traian Basescu, nu institutia Presedintiei", a afirmat unul dintre avocatii lui Traian Basescu.

Acestia au afirmat ca efectul pe care l-au produs acele afirmatii s-a reflectat in reactiile principalelor posturi de televiziune, provocand o reactie negativa la adresa presedintelui Romaniei.

Dupa terminarea procesului, Mugurel Surupaceanu a declarat ca isi mentine afirmatiile facute pana in acest moment insa nu mai poate spune ca Traian Basescu mai incurajeaza consumul de droguri usoare.

'Traian Basescu a dat putin inapoi de cand a inceput procesul si schimbarea atitudinii sale s-a produs si datorita dumneavoastra, presei, care ati actionat foarte vehement la afirmatiile sale', a mai spus Mugurel Surupaceanu.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus, la cererea lui Mugurel Surupaceanu, citarea presedintelui Traian Basescu in procesul in care acesta cere obligarea deputatului PSD la plata unor daune morale simbolice in valoare de un leu pentru declaratiile legate de magazinele care comercializeaza produse etnobotanice.

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, initiator al unei legi antidrog, anunta, pe 14 februarie 2010, ca a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de ancheta in privinta magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice, sugerand ca ar exista anumite grupuri de interese din PDL legate in mod direct de aceasta afacere a drogurilor usoare.

Mugurel Surupaceanu a apreciat ca prin emiterea ordonantei de urgenta privind interzicerea produselor etnobotanice, Guvernul Boc a dat posibilitatea comerciantilor de droguri usoare sa isi vanda produsele ramase catre populatie sau traficantii din piata neagra, sub forma lichidarilor de stocuri la preturi foarte mici.

El a mentionat ca in unele cazuri pretul este de patru ori mai mic decat cel initial si ca acest lucru se face prin antedatarea facturilor de vanzare fata de termenul de intrare in vigoare a OUG, in asa fel incat sa existe o aparenta forma de legalitate.

Deputatul a subliniat ca in legea pe care a initiat-o impreuna cu alti cinci parlamentari nu era specificat un interval de zece zile care sa permita comerciantilor sa isi lichideze stocurile, termen prevazut insa de ordonanta.