Senatorul PDL Mircea Banias nu are voie sa paraseasca tara. El este acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 24 mai 2011, 12:41 Actualitate | Esenţial

Mircea Banias
Foto: Agerpres
Senatorul PDL Mircea Banias nu are voie sa paraseasca tara timp de 30 de zile, potrivit interdictiei impuse marti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Senatorul este acuzat de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare, precizeaza DNA, intr-un comunicat de presa.

Procurorii DNA ancheteaza 30 de inculpati in acest dosar, pentru infractiuni de coruptie in legatura cu activitatile de import - export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directie Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanta.

Care sunt acuzatiile procurilor:
 • In perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul autoritatilor vamale si portuare din Municipiul Constanta, s-a constituit un grup infractional organizat ce are scopul de a controla institutiile Statului Roman cu atributii in activitatile de import - export de marfuri prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanta, dar si din Municipiul Bucuresti.
 • Grupul infractional include un important numar de persoane, intre care oameni politici detinatori ai unor importante functii de stat (cum ar fi cea de Senator in Parlamentul Romaniei sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu functii de conducere din sistemul vamal, lucratori vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicati in activitatea de import-export de marfuri, persoane fizice beneficiare curente a marfurilor importate in Romania si transportatori.
 • Toate persoanele implicate in aceasta vasta activitate infractionala actionau in mod coordonat in scopul facilitarii contrabandei cu marfuri de orice gen, din afara granitelor UE, in schimbul remiterii unor sume de bani sub forma de mita, functionarii vamali avand atributia de a nu constata sau denunta infractiuni sau contraventii comise la una din cele mai importante vami din Romania.
 • Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 1.000 si 7.000 USD pentru fiecare transport. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.186,12 lei si 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal.
 • In mod concret, comisionari vamali, vamesi si persoane din conducerea Vamii Constanta Sud Agigea (dar si persoane din mediul privat - in speta, contrabandisti ori complici ai acestora), prin acte materiale avand continuitate uneori de la o zi la alta, au sprijinit un grup infractional organizat, la care au aderat in prealabil, incadrandu-se intr-o structura determinata cu roluri prestabilite, in sensul unui mecanism integrat de desfasurare a activitatilor de colectare a banilor primiti cu titlu de mita, precum si de redistribuire a lor in cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicatiei intre membrii grupului si a asigurarii protectiei acestuia, inclusiv a contrabandistilor impotriva unei eventuale deconspirari.
 • Astfel, au fost introduse in Romania marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe si au fost falsificate documente de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora). Pe de alta parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamala legala a marfurilor licit introduse in Romania.
 • La data de 22 octombrie 2010, inculpatul Mircea Marius Banias, senator al Romaniei, i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A., sa ii remita cu titlu gratuit mai multe produse provenite din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.
 • In schimbul acestor foloase materiale, in cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu ca isi va folosi influenta detinuta in virtutea functiei sale pentru a directiona mai multe proiecte economico - administrative in sensul impus de interesele lui Eugen Bogatu si ale intregului grup infractional.
 • Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu ca se va implica personal in blocarea unui proiect de restructurare a autoritatii vamale de pe raza judetului Constanta si a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea, ca va interveni pentru ca o persoana, ce nu era agreata de grupul infractional, sa nu fie numita intr-o functie de conducere in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta si ca isi va folosi influenta pentru mentinerea in functie a unui fost director al Directiei Sanitar Veterinare Constanta.
 • De asemenea, acesta a promis ca va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.
 • Bunurile mentionate mai sus au fost puse la dispozitia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale.
 • La data de 3 iunie 2010, inculpatul Laurentiu Mironescu, in calitate de presedinte al organizatiei municipale a PDL Constanta, i-a cerut inculpatului Pilca Aurelian Catalin suma de 8.000 RON pentru a castiga o functie de conducere la nivelul respectivei organizatii politice.
 • In schimbul sumei de bani platite de Pilca Aurelian-Catalin, Mironescu Laurentiu a promis sa isi foloseasca influenta politica pe langa factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilca Aurelian-Catalin sa fie numit director in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A., urmand ca acesta sa lase locul unei persoane alese de Pilca Aurelian-Catalin si de catre ceilalti membri ai grupului infractional.
 • In cursul anului 2010, Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuare si lider al grupului infractional, s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Tudoran Dragos Iulian si Tiripan Valentin si a intervenit la Durbac Liviu, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operatiuni ilicite de import de marfuri subevaluate de catre o societate comerciala.
 • De asemenea, in data de 22 octombrie 2010, Eugen Bogatu a ordonat blocarea completa a tuturor marfurilor importate prin Biroul Vamal Constanta Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin si Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa sa isi achite "taxele" catre membrii grupului infractional.
 • In perioada 2010-2011, inculpatii Cadir Sunai, director al D.R.A.O.V. Constanta, Durbac Liviu, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Bratu Liviu Costel, in calitate de adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, au aderat si sprijinit grupul infractional organizat descris mai sus prin folosirea in mod discretionar a functiilor publice detinute.
 • La randul sau, inculpatul Olteanu Claudiu-Constantin, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, atat singur, cat si impreuna cu subordonatii sai Milea Adrian si Rosculet Valentin, prin intermediul comisionarului Tudoran Dragos Iulian, a pretins diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali si importatori, printre care Ahmad El Haj, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, Mohamad Rouchdi, Culea Mihai si Catargiu Laurentiu.
 • Banii au fost pretinsi atat in scopul de a-si incalca atributiile de serviciu si de a permite intrarea in tara, in mod ilegal, a unor containere cu marfuri din import, cat si in scopul de a-si indeplini indatoririle de serviciu, prin procesarea respectivelor containere, permitand accesul lor in tara, in loc sa fie blocate in vama fara vreun temei legal plauzibil.
 • De asemenea, in schimbul unor sume de bani provenind de la comisionarii vamali Tudoran Dragos Iulian, Tiripan Valentin si Budai Sorin, Olteanu Claudiu Constantin a pus la dispozitia membrilor grupului informatiile necesare desfasurarii activitatilor ilegale la nivelul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.
 • Didilescu Ioan-Dan, inspector vamal in cadrul D.J.A.O.V. Constanta, a pretins de la Iordanescu Marian-Ionut, comisionar vamal in cadrul S.C. Marinco S.R.L., diverse sume de bani in scopurile mentionate mai sus.
 • In lunile iunie si septembrie 2010, inculpatul Patrascu Adrian Sorin, ofiter de politie, comandantul "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.), a pus la dispozitia inculpatilor Guo Ning, comerciant chinez si Tiripan Valentin, comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L., informatii confidentiale detinute in virtutea atributiilor de serviciu si de natura sa le protejeze acestora activitatea infractionala. In schimb, acesta a primit marfuri importate din China si bauturi alcoolice.
 • La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scriosteanu Ionut Marius, sef al Biroului Vamal Slobozia, a primit de la Tudoran Dragos-Iulian suma de 5.700 USD, colectata de la un client al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanta, pentru a incheia in mod ilegal 6 operatiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.
 • In perioada de referinta, comisionarii vamali: Pilca Aurelian Catalin, Tudoran Dragos Iulian, Tiripan Valentin (personal sau impreuna cu Ciobanu Mihai, intermediar vamal), Budai Sorin, Iordanescu Marian-Ionut si Paun Corneliu au avut rolul de a intermedia activitatea de dare si luare de mita intre functionarii publici cu atributii de control din cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea si beneficiarii acestor activitati de introducere in tara de marfuri in mod ilegal (cum ar fi inculpatii Catargiu Laurentiu, Dodu Marin, Ali Amer, Zhang Quing, Mohamad Rouchdi).
 • Spre exemplu, inculpatul Budai Sorin s-a angajat sa remita inculpatului Bogatu Eugen importante sume de bani de la Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, in conditiile in care respectivii bani erau partial destinati si lucratorilor vamali de la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea pentru permiterea intrarii in tara a unor containere cu marfuri introduse in vama.
 • La randul sau, inculpatul Paun Lucian, angajat al Container Clearance Services S.R.L. Constanta, a exercitat rolul de intermediar in comunicarea dintre seful sau, Tudoran Dragos Iulian si lucratorii vamali.
In aceasta cauza au fost retinuti 28 de inculpati:

Mironescu Laurentiu, secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • trafic de influenta;
Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • cumparare de influenta,
 • instigare la dare de mita,
 • instigare la delapidare;
Liviu Adrian Drubac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent Sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti si Liviu Bratu Costel, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, acuzati de
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup;
Claudiu Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita in forma continuata;
Adrian Milea, sef control fizic containere in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea si Valentin Rosculet, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, auzati de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • luare de mita, in forma continuata;
Ioan-Dan Didilescu, inspector vamal in cadrul D.J.A.O.V. Constanta, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • luare de mita, in forma continuata;

Adrian Sorin Patrascu, ofiter de politie, Comandant al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.), acuzat de luare de mita in forma continuata;

Ionut Marius Scriosteanu, lucrator vamal, sef al Biroului Vamal Slobozia, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • luare de mita;
Horia Dan Tudoran, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si delapidare;

Sorin Budai, comisionar vamal, asociat in cadrul S.C. Air & Sea Container Shipping S.R.L., acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • complicitate la dare de mita, in forma continuata,
 • complicitate la infractiunea de folosire de acte falsificate la autoritatea vamala;

Laurentiu Cataragiu, angajat al S.C. Lemnking Industry Com S.R.L., acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si
 • complicitate la dare de mita, in forma continuata;
Mihai Culea, asociat la S.C. Mirand International S.R.L., acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si
 • dare de mita, in forma continuata;

Marian Ionut Iordanescu, asociat la S.C. Marinco S.R.L. si S.C. Galmondos S.R.L. Constanta, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si
 • dare de mita, in forma continuata;
Corneliu Paun, administrator la S.C. Flavia Com S.R.L., acuzat de:
initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
complicitate la dare de mita, in forma continuata,
complicitate la luare de mita;

Dragos-Iulian Tudoran, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanta si Aurelian-Catalin Pilca, administrator al S.C. Container Clearance Services S.R.L. Constanta, acuzati de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • cumparare de influenta,
 • complicitate la trafic de influenta, in forma continuata si
 • dare de mita;
Valentin Tiripan, asociat la S.C. Container Clearance Services S.R.L. si administrator la S.C. Alvalexino S.R.L., acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita in forma continuata,
 • complicitate la dare de mita, in forma continuata,
 • complicitate la luare de mita;
Mihai Ciobanu, intermediar vamal, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • complicitate la luare de mita, in forma continuata,
 • complicitate la dare de mita, in forma continuata,
 • dare de mita;
Marin Dodu, intermediar vamal, actionar la S.C. Fotbal Club Progresul Bucuresti S.A., acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita, in forma continuata;
Amer Ali, intermediar vamal si om de afaceri, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita, in forma continuata;
Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa, cetatean iordanian, intermediar vamal, acuzat de:
 • dare de mita, in forma continuata,
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata;
Mohamad Rouchdi, cetatean sirian, intermediar vamal, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita, in forma continuata;
Zhang Qing, cetatean chinez, intermediar vamal, acuzat de:
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup,
 • dare de mita in forma continuata;
Lucian Paun, acuzat de:
 • complicitate la luare de mita, in forma continuata,
 • complicitate la dare de mita, in forma continuata,
 • initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup;
Sunai Cadir, acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup;

Guo Ning, cetatean chinez, acuzat de dare de mita, in forma continuata.

Fata de inculpatul El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal, procurorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa. In sarcina acestuia s-au retinut infractiunile de: initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si dare de mita, in forma continuata.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 23 mai 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor 28 de inculpati mentionati mai sus pe o perioada de 24 de ore, urmand ca marti, 24 mai 2011, sa fie prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucratori din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

2418 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  E voie sa nu (Marţi, 24 mai 2011, 12:45)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  paraseasca nici celula?!
  Si el, si voicu, si bombo, si ridzi, si copos, si voiculescu si vantu, si oprisan, si caltabos, si goagal, si... toti!
  Ce aer curat ar fi pe afara!
  • -1 (3 voturi)    
   Exact (Marţi, 24 mai 2011, 13:06)

   A [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Exact, ca bine zici. In cazul Banias Voiculescu e de vina. Ajutat de Vant binenteles. Si-a revenit netu in Modrogan?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version