Caii semisalbatici din Padurea Letea, care urmau sa fie sacrificati intr-un abator de la Sfantu Gheorghe, au fost adoptati de fundatia Vier Pfoten, a declarat, luni, prefectul judetului Braila, Dumitru Popa, citat de Agerpres. In prezent, animalele se afla intr-o ferma din comuna braileana Urleasca.

Caii din DeltaFoto: Fundatia Vier Pfoten

"S-a incheiat un protocol prin care caii au fost adoptati de Vier Pfoten. Ei sunt stapanii lor de acum inainte si vor proceda ca un stapan de buna-credinta. Acum se fac analizele si se recolteaza probele, iar in functie de rezultatele acestora cei bolnavi vor fi transportati la un abator autorizat pentru sacrificare, iar de cei sanatosi se va ocupa Vier Pfoten", a spus Popa.

Potrivit prefectului, "toata ingrijirea - insemnand apa, mancare, paza si tratamente medicale - va fi facuta pe cheltuiala lor, urmand ca Vier Pfoten sa le gaseasca noi locatii.

Scandalul legat de caii din localitatea C. A. Rosetti, aflata in zona de protectie a Deltei Dunarii, a izbucnit miercurea trecuta, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi la un abator. Retelele de socializare s-au umplut de mesaje continand cuvinte precum "masacru" si de indemnuri disperate la transmiterea de petitii catre autoritati, de la primarul din comuna tulceana pana la seful statului.

In noaptea de vineri spre sambata, un echipaj al Politiei Rutiere Ianca a oprit transportul animalelor, ofiterii stabilind ca, desi existau documente valabile de transport, provenienta si sanatate, animalele prezentau leziuni si o stare vadita de iritare, nerespectandu-se regulile speciale de transport privind hrana si adapatul.

Voluntarii asociatiilor pentru protectia animalelor au venit la fata locului si au fost nevoiti sa resusciteze o mare parte dintre cai, care se aflau intr-o stare avansata de deshidratare.

La recomandarea reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila s-a luat masura transportarii cailor intr-o ferma din localitatea Urleasca, loc stabilit de asociatiile pentru protectia animalelor, pentru a fi hraniti, adapati si ingrijiti medical.

Imaginile cailor de le Letea au starnit in ultimele zile compasiune, manie si reactii publice.