Mopedele si triciclurile ar putea fi introduse in categoria autovehiculelor, astfel ca cei care le conduc fara permis ar putea fi sanctionati penal, potrivit unui proiect de lege initiat de MAI. Actul normativ introduce si obligativitatea efectuarii examinarii medicale periodice pentru prelungirea valabilitatii permisului de conducere.

Ministerul Administratiei si Internelor supune dezbaterii publice, incepand de vineri, proiectul Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, informeaza un comunicat de presa al MAI.

Proiectul de act normativ are la baza necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), a caror aplicare urmeaza a se realiza de la data de 19 ianuarie 2013, precizeaza MAI.

Astfel, proiectul de lege supus dezbaterii publice prevede introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenta dispozitiilor legale ce instituie sanctiuni penale pentru conducerea fara permis, aspect de natura sa diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule sa fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu indeplinesc conditiile minime referitoare la cunostintele, aptitudinile si comportamentul rutier adecvat.

Prin acest act normativ se revizuiesc categoriile de autovehicule pentru a caror conducere pe drumurile publice este necesara obtinerea permisului de conducere precum si varstele minime pentru obtinerea acestuia, conditionandu-se conducerea mopedelor si a autovehiculelor asimilate acestora de detinerea unui permis de conducere corespunzator.

Totodata, se introduc norme care conditioneaza prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.

Potrivit MAI, intrucat dispozitiile europene in materia permiselor de conducere consacra o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se in acest fel la subcategorii, proiectul instituie si norme referitoare la echivalari intre categorii si subcategorii de permise de conducere.

Proiectul de lege mai prevede si introducerea duplicatului permisului de conducere in cazul schimbarii numelui, pierderii, furtului ori al deteriorarii permiselor de conducere. Duplicatul se elibereaza cu aceeasi valabilitate administrativa cu documentul inlocuit si nu cu o noua perioada de valabilitate atribuita oricarui document nou eliberat.

Se elimina, astfel, posibilitatea obtinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani in conditiile in care solicitarea de preschimbare a permisului detinut intervine inainte de expirarea valabilitatii documentului in uz.

Totodata, se prevede obligativitatea efectuarii examinarii medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa. In aceste conditii, eliberarea unui document cu o noua perioada de valabilitate administrativa este conditionata de obligativitatea efectuarii verificarii medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis detinute.

Se exclude posibilitatea obtinerii unui nou permis valid pentru o noua perioada de valabilitate administrativa de 10 ani, fara efectuarea verificarii medicale periodice, in conditiile in care solicitarea de preschimbare a permisului detinut intervine inainte de expirarea valabilitatii documentului in uz.

Astfel, incepand cu data de 19 ianuarie 2013 (data punerii in aplicare a prevederilor Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere), se propun urmatoarele modificari:

  • Transformarea tuturor subcategoriilor actuale in categorii ale permisului de conducere;
  • Introducerea a doua noi categorii ale permisului de conducere:

- categoria "AM", destinata conducerii mopedelor si tuturor vehiculelor

asimilitate acestora. Practic, de la 19.01.2013, numai bicicletele vor

mai putea fi conduse pe drumurile publice fara permis de conducere.

- categoria A2, destinata conducerii motocicletelor ale caror perfomante

si caracteristici tehnice se situeaza intre actuala subcategorie "A1"

(viitoarea categorie "A1") si categoria "A". Astfel, se completeaza, la

un nivel superior al sigurantei rutiere, principiul accesului progresiv de

la o categorie inferioara la cea imediat superioara acesteia;

  • Marirea limitei de varsta pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE, de la 21 la 24 ani;
  • Revizuirea perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile permisului de conducere, astfel:

- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;

- 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 si BE.

Reducerea perioadei de valabilitate administrativa pentru categoriile destinate "soferilor profesionisti" are in vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificari suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc.).

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, pana la data de 30.05.2011.