Judecatoarea Viorica Dinu, presedintele completului de judecata in dosarul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului, a dispus vineri judecarea cazului in sedinta secreta. Ea a motivat aceasta dispozitie prin faptul ca dosarul este unul foarte mediatizat.

"In aceasta cauza, presiunea mediatica este una foarte mare. Au aparut articole tendentioase chiar si la adresa acestui complet de judecata si din acest motiv dispunem ca acest dosar sa fie judecat in sedinta secreta", a declarat judecatoarea Viorica Dinu.

Avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu au fost de acord cu aceasta dispozitie, sustinand-o in totalitate. Procurorul de sedinta a cerut instantei sa nu dispuna judecarea in sedinta secreta, argumentand ca nu exista niciun temei si nicio imprejurare speciala prevazuta de legislatia romaneasca sau de dispozitiile CEDO care sa motiveze o astfel de decizie.

Dupa anuntarea deciziei, judecatoarea a cerut politistilor sa evacueze reprezentantii presei din sala.

La iesirea din sala, mai multi jurnalisti au comentat negativ decizia instantei, invocand faptul ca pana si fostul sef al FMI Dominque Strauss-Kahn a fost judecat in prezenta presei, inclusiv a camerelor de luat vederi. In Statele Unite.

Jurnalistii romani nici macar nu au pus problema sa inregistreze audio sau video sedinta de judecata, ci doar sa fie prezenti in sala.

Judecatoarea Viorica Dinu a inlocuit-o, in urma unei cereri de recuzare, pe Camelia Bogdan, magistrat contestat de Vintu prin avocatii sai.

In acest caz CSM a demarat si o investigatie prin intermediul inspectiei judiciare pentru a determina daca recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan a fost realizat in mod corect. Parchetul General a sesizat CSM in cazul recuzarii judecatoarei Camelia Bogdan.

Viorica Dinu, noua judecatoare in acest dosar, celebra pentru achitarea unui criminal care si-ar fi transat si fiert victimele

Judecatoarea Viorica Dinu este cunoscuta pentru o sentinta controversata. In urma cu un an, aceasta l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze (Triada), acuzat ca si-a ucis si transat doi conationali in 1995, impreuna cu un complice.

  • Presa a relatat la acea vreme ca anchetatorii stabilisera, in acest caz, cu probe confirmate de criminalisti dar si de martori, ca Zhao Tun Guo si-a ucis doi conationali, pe care ulterior i-a transat, le-a fiert carnea si a aruncat-o in WC-ul unui imobil situat pe bd. Dimitrie Cantemir, din Capitala, in 1995.
  • Cautat de autoritatile romane, suspectul a fost adus in 2007 in tara, dupa ce a fost descoperit intr-o inchisoare din Cehia. Judecatoarea Viorica Dinu a decis sa-l achite pe acesta, pe motiv ca "nu a participat la comiterea faptelor", scandalizand criminalistii. In decembrie 2010, Curtea de Apel a decis sa il condamne pe Tun Guo la inchisoare, insa acesta disparuse la o luna dupa achitare.
  • Judecatoarea Viorica Dinu a deliberat si in cazul asistentei medicale Florentina Cirstea invinuita in dosarul bebelusilor arsi la Maternitatea Giulesti. Pe 30 septembrie Viorica Dinu a decis in recurs ca asistenta medicala Florentina Cirstea sa fie judecata in detentie. Vezi detalii aici
  • De asemenea judecatoare Dinu se afla si pe o lista cu magistrati care au ridica o exceptie de neconstitutionalitate, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Vezi detalii aici
  • Viorica Dinu a fost si cea care a solutionat, in ianuarie 2010, cererea procurorilor Parchetului General de prelungire a arestarii preventive pentru membrii clanului Preda, acuzati de trafic de droguri si furtul armelor de la Ciorogarla. La momentul emiterii prelungirii starii de arest, cei 14 inculpati nu erau trimisi in judecata.

In decembrie 2009, Tribunalul Bucuresti a decis sa emita mandate de arestare preventiva pentru 14 dintre cele 15 persoane retinute de DIICOT, in dosarul de trafic de droguri si al armelor furate de la Ciorogarla.

In declaratia depusa de judecatoarea Dinu in noiembrie 2010 mentioneaza ca detine un teren, trei apartamente in Bucuresti, un autoturism si bijuterii de 10.000 euro. Nu declara imprumuturi sau credite la banci sau persoane fizice. La capitolul venituri a declarat ca in calitate de judecator a castigat 111.000 lei iar in dreptul veniturilor obtinute de sot a mentionat urmatoarele: MIRA, pensionar, comisar sef, 440.400 lei.

Vezi aici declaratia de avere a judecatoarei Viorica Dinu.