Presedintele Traian Basescu a declarat joi, intr-un interviu pentru TVR1, ca declaratiile presedintelui rus Dmitri Medvedev cu privire la scutul antiracheta nu trebuie dramatizate, insa Romania va trebui sa ii asigure "confortul ca aceste instrumente militare nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse".

Potrivit sefului statului, declaratia presedintelui rus "trebuie tratata cu condescendenta necesara unui sef de stat, a unei mari puteri nucleare."

"Ceea ce inseamna ca domnului presedinte Medvedev, la momentul potrivit, va trebui sa-i dam confortul ca aceste instrumente militare nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse si mai ales ca - n-am niciun dubiu - domnul Medvedev este gata sa dea si dansul Romaniei garantii ca nicio racheta care exista acum pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata teritoriul Romaniei," a afirmat Basescu.

Presedintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri ca Rusia ar putea abandona noul tratat de dezarmare nucleara START, semnat cu Statele Unite, cu riscul de a se reveni la epoca Razboiului Rece, daca nu se ajunge la un acord intre cele doua tari asupra scutului american antiracheta.

"Sper ca la acele probleme ridicate impreuna cu prietenul meu, presedintele SUA, Barack Obama, vor veni raspunsuri si vom putea elabora un model de colaborare legat de sistemul de aparare aeriana. Daca nu vom reusi acest lucru, vom fi obligati la masuri de raspuns, ceea ce nu dorim absolut deloc, adica sa vorbim despre dezvoltarea potentialului nostru nuclear de atac: ar fi un scenariu dintre cele mai rele posibile, pentru ca acest scenariu ne-ar arunca inapoi in razboiul rece", a spus Medvedev.

"Eu n-as face o drama din aceasta afirmatie. Ne vedem de interesul nostru national si tratam cu respect pozitia oricui. Dansul doreste garantii juridice. Sigur ca si Romania se intreaba - 'Oare noi avem vreo garantie juridica?' Constatam ca n-avem. Avem dreptul sa discutam subiectul", a mai spus presedintele.

Romania si SUA au ajuns la un acord asupra amplasarii elementelor scutului american anti-racheta in localitatea Deveselu - un pas important pe drumul constituirii scutului american in Europa Centrala si de Est. Rusia s-a aratat in repetate rinduri iritata de colaborarea militara strinsa intre SUA si statele din zona controlata pina in urma cu doua decenii de fosta URSS.