Dominique Strauss-Kahn a demisionat din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a fost arestat in SUA, acuzat de agresiune sexuala de o camerista a hotelului in care era cazat

Sefia FMI este in mod traditional atribuita unui european, dar tarile emergente, care au un rol major in economia mondiala, fac presiuni ca sa obtina postul, scrie Reuters.

Regula Fondului spune ca organismul poate fi condus de o persoana care nu are mai mult de 70 de ani. Aceasta inseamna ca sunt excluse unele nume vehiculate in ultimele zile precum guvernatorul bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, indianul Montek Singh Ahluwlia sau preseditele Bancii centrale Europene Jean-Claude Trichet al carui mandat expira in octombrie.

Iata lista cu posibilii succesori ai lui Dominique Strauss-Kahn

KEMAL DERVIS (Turcia)

Vazut ca principalul candidat pentru postul de director al FMI daca acesta va reveni unui non-european. Dervis, in varsta de 62 de ani, este apreciat pentru readucerea la liman a Turciei dupa criza financiara, prin reforme dure. A fost vicepresedintele Bancii Mondiale in 1996.

CHRISTINE LAGARDE (Franta)

Daca postul va fi adjudecat tot de un european, ministrul francez de Finante Christine Lagarde, in varsta de 55 de ani, este favorita. Ar fi prima femeie care ar deveni sefului FMI.

Castigatoare, in tinerete a unei medalii la inot sincron cu echipa Frantei, primul presedinte de sex feminin al firmei de avocatura americane Baker MacKenzie, Lagarde a castigat respect public in timpul crizei financiare globale. A contribuit la cresterea rolului Frantei in promovarea unor reforme in cadrul G20, scrie Reuters.

Un perfect vorbitor de engleza, Lagarde a fost votat cel mai bun ministru de finante in Europa de catre Financial Times, in 2009.

In defavoarea ei este nationalitatea sa. Un francez a condus timp de 26 de ani FMI, iar situatia lui Strauss-Kahn face dificila pentru Paris sustinerea unui candidat tot francez.

Lagarde se confrunta si cu o ancheta privind posibilul abuz de autoritate in cadrul unui arbitraj favorabil fostului si controversatului om de afaceri Bernard Tapie in 2007.

AXEL WEBER (Germania)

Weber, in varsta de 53 de ani, fost presedinte al Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), in aprilie 2004 - 2011. A fost membru al Consiliului guvernatorilor al Bancii Centrale Europene. Era vazut posibil succesor al lui Jean-Claude Trichet, la sefia Bancii Centrale Europene inainte sa se excluda singur din cursa in februarie.

El a fost recent numit profesor de economie la Universitatea din Chicago, Booth School of Business.

ZHU MIN (China)

China face presiuni tot mai mari ca locul lui DSK sa fie luat de un chinez.

"China are un numar mare de persoane capabile sa detina acest post", afirma comentatorul Shan Renping, intr-un articol aparut in cotidianul oficial Global Times. El l-a dat ca exemplu pe Zhu Min, fost guvernator al Bancii Populare a Chinei, devenit ulterior consilier special al directorului general al FMI.

TREVOR MANUEL (Africa de Sud)

Manuel, in varsta de 55 de ani, este foarte respectat in cercurile financiare mondiale. A fost ministru de finante in Africa de Sud in perioada 1996 - 2009. El a fost mult timp vazut ca un posibil candidat pentru FMI si Banca Mondiala. Unii din interiorul FMI cred ca este cel mai potrivit pentru a lupta impotriva saraciei, daca ar fi la conducerea Bancii Mondiale.

AGUSTIN CARSTENS (Mexic)

Carstens, de 52 de ani, s-a ocupat de-a lungul carierei sale de politici economice in tara de origine, devenind guvernator al Bancii Centrale din Mexic, in ianuarie anul trecut, dupa ce fusese economist sef al bancii.

ARMINIO FRAGA (Brazilia)

Fraga, in varsta de 54 de ani, a fost descris ca fiind unul dintre cei mai de succes presedinti ai Bancii Centrale a Braziliei, post detinut intre 1999 si 2002 intr-o perioada de mari probleme economice.