Aparitia unor ziare false cu mesaje denigratoare la adresa PLDM pune pe jar autoritatile din Republica Moldova, relateaza presa locala. Numere clonate ale ziarelor Timpul si Ziarul de Garda apar chiar in plina campanie electorala pentru primaria Chisinaului - marea miza a viitoarelor alegeri locale din RM.

In urma cu citeva zile, au fost retinuti doi cetateni ucraineni care, potrivit dovezilor acumulate, faceau parte din reteaua de distributie a acestor ziare false. Reteaua era vasta, fiindca ziarele falsificate nu s-au distribuit doar in Chisinau.

Printr-o decizie suprinzatoare a a justitiei de la Chisinau, cei doi cetateni ucraineni au fost eliberati marti si li s-a impus interdictia de a nu parasi capitala.

"Surprinde aceasta decizie a instantei judecatoresti. Aceasta decizie nu este adecvata circumstantelor, deoarece eliberarea celor doi ar putea periclita buna desfasurare a urmaririi penale. Acum inculpatii s-ar putea intalni cu comanditarii, distruge probele si vor putea influenta martorii", a declarat colonelului Chiril Motpan, sef al Directiei relatii publice a MAI.

"Cetatenii ucraineni Oleg Cabici din Cernauti si Iaroslav Cociuba din Kiev, suspectati de editarea editiilor false ale ziarelor "Timpul de Chisinau" si "Ziarul de Chisinau", au fost retinuti vineri, 13 mai, de catre politie. In urma perchezitiilor intr-un apartament inchiriat de cei doi, au fost depistate mai multe numere a editiilor falsificate, tehnica de calcul, precum si mostre ale unor ziare falsificate in limba ucraineana. MAI anunta ca falsificatorii pregateau distribuirea unui nou fals gazetaresc. Potrivit sursei, acesta continea materiale denigratoare la adresa unor concurenti electorali", relateaza Unimedia.

Surse avizate au declarat sub acoperirea anonimatului pentru HotNews.md ca serviciile secrete rusesti s-au implicat activ in campania electorala din R. Moldova si au asigurat logistica unui amplu plan de activitati, menite sa compromita actuala conducere din Chisinau si doua formatiuni politice, PL si PLDM.

Si comentatorul Petre Bogatu considera ca politia, prin arestarea celor doi falsificatori de ziare, "a zgandarit un cuib de viespi ai spionajului strain la Chisinau. Faptul ca inculpatii sunt cetateni ucraineni nu trebuie sa ne insele. Indaratul lor se intrezareste mana Moscovei".