Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit, propunerea legislativa a deputatului Mircia Giurgiu (PDL) potrivit careia se elimina din legea educatiei prevederea privind obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale, anunta Mediafax. Initiativa legislativa a fost adoptata tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind camera decizionala.

Mircia GiurgiuFoto: Agerpres

Mircia Giurgiu a propus, in proiect, abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Comisia pentru invatamant a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Expunerea de motive: Exista scoli particulare in limba minoritatilor nationale, nu vedem sensul ca in scolile de stat Istoria si Geografia sa fie predate in limba materna

In expunerea de motive, initiatorul Mircia Giurgiu spune urmatoarele: "Constitutia - actul fundamental pe care se bazeaza intreaga legislatie romaneasca - statuteaza faptul ca Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. Totodata, in Constitutie se mai precizeaza ca in Romania limba oficiala este limba romana.

De aceea, in conditiile in care exista unitati de invatamant particulare in limba minoritatilor nationale, nu vedem sensul ca in scolile de stat Istoria si Geografia sa fie predate in limba materna a popoarelor conlocuitoare, mai ales ca acestea au posibilitatea de a studia in limba materna".

Derularea procedurii legislative (Vezi aici traseul propunerii legislative)

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa, pe 16 martie, insa a trimis initiatorului o serie de observatii si propuneri. "Sub aspectul reglementarii, fara a ne pronunta asupra oportunitatii solutiei legislative propuse, sugeram reanalizarea propunerii de abrogare a alin. (8) al art. 46 in raport cu dispozitiile art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, care garanteaza minoritatilor nationale dreptul de a invata limba lor materna si de a fi instruite in aceasta limba, modalitatile de exercitare a acestor drepturi fiind stabilite prin lege.

Comisia juridica din Camera Deputatilor a hotarat, cu unanimitate de voturi, avizarea negativa a propunerii legislative. Deputatii juristi si-au motivat decizia prin faptul ca "prin art.32 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata, persoanelor apartinand minoritatilor nationale le este garantat dreptul de a invata in limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba, modalitatile de exercitare a acestor drepturi fiind stabilite prin lege".

Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor a hotarat, cu majoritate de voturi, sa avizeze favorabil propunerea legislativa.

Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera a decis cu majoritate de voturi sa ii acorde aviz favorabil.

Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor a acordat aviz negativ propunerii, cu 11 voturi pentru adoptare si 12 voturi impotriva. In raport, Comisia argumenteaza ca propune Plenului Camerei Deputatilor respingerea propunerii legislative pentru ca "art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a invata in limba lor materna si dreptul de a putea fi instruit in aceasta limba".

Un alt motiv invocat de Comisia pentru invatamant este acesta: "prin abrogarea alin. (8) al art. 46 din Legea nr. 1/2011, Romania incalca Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, incheiata la Strasbourg la 1 februarie 1995, ratificata prin Legea nr. 33/1995, si Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, adoptata la Strasbourg la 5 noiembrie 1992 si semnata la 17 iulie 1995, in care se prevede nediscriminarea, promovarea unei egalitati reale a minoritatilor, promovarea si protectia limbii acestora".

Consiliul Economic si Social a avizat negativ propunerea, cu urmatoarea motivare: "Art. 32 alin. (3) din Constitutia Romaniei prevede garantarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata in limba lor materna si de a putea fi instruite in aceasta limba".

In cadrul dezbaterilor din Parlament, deputatul PDL Mircia Giurgiu a declarat ca nu are nimic "cu nicio minoritate nationala". "O sa fiu de acord cu predarea istoriei si geografiei in limba maghiara atunci cand si romanii care traiesc in Ungaria vor invata in limba romana", a sustinut acesta.