Universitatile de stat, fara locuri cu taxa - propunerea legislativa a doi parlamentari PDL

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 17 mai 2011, 13:33 Actualitate | Esenţial


Catalin Croitoru si Petru Filip
Foto: Agerpres
 documente
Universitatile de stat ar trebui sa fie gratuite si, in consecinta, sa elimine locurile cu taxa. La universitatile private, carta universitara este singura care ar trebui sa prevada situatiile de conflict de interese si incompatibilitati. Propunerile fac parte dintr-un proiect de lege initiat si depus la Parlament de deputatul PDL Catalin Croitoru si de senatorul PDL Petru Filip, care vor sa modifice astfel Legea Educatiei Nationale. In expunerea de motive, cei doi arata ca actualele reglementari ale legii "pot afecta negativ universitatile particulare si confesionale. (...) Daca nu se asigura o autonomie organizatorica a acestor universitati, acestea sunt sortite sa dispara".   
 • Vezi care sunt modificarile aduse de propunerea legislativa si stadiul acesteia
 • Citeste cine sunt initiatorii si reactia Ministerului Educatiei
Principalele modificari aduse Legii Educatiei Nationale prin acest proiect:
 • Introducerea a 15 noi principii pe care se bazeaza sistemul national de invatamant superior, printre care principiul gratuitatii invatamantului superior de stat si principiul organizarii invatamantului confesional potrivit autonomiei si cerintelor specifice fiecarui cult
 • Eliminarea taxei la institutiile de invatamant superior de stat
 • Universitatile particulare sunt fondate din initiativa si cu resursele materiale si financiare ale unei persoane fizice, ale unui grup de persoane fizice, ale unei fundatii, asociatii, ale unui cult religios sau ale unui alt furnizor de educatie denumiti fondatori
 • Carta universitara trebuie sa se refere in mod expres la:
 • modalitatile de desemnare si revocare a mandatelor structurilor si organismelor de conducere ale universitatii si a oricarui membru al acestora
 • situatiile de conflicte de interese si incompatibilitati, incluzand prevederea ca in universitatile de stat nu pot avea in acelasi timp functii de conducere in aceleasi organisme sau in organisme aflate in relatii directe de subordonare persoane avand calitatea de sot, sotie, rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv.
 • in invatamantul superior particular si confesional situatiile de conflict de interese si incompatibilitati se stabilesc prin Carta universitara;
 • modul in care se realizeaza gestiunea si protectia resurselor universitatii
 • conditiile in care se constituie fondurile proprii si stabilirea in mod independent a destinatiei acestora si a conditiilor in care sunt utilizate
 • conditiile in care universitatea se poate asocia cu alte institutii de invatamant superior sau cu alte organizatii pentru indeplinirea misiunii sale;
 • modalitatile in care se deruleaza actiunile de cooperare internationala ale institutiei de invatamant superior, incheierea de contracte si participarea la organizatiile europene si internationale;
 • Carta universitara se elaboreaza si se adopta de catre Senatul universitar, numai dupa dezbaterea cu comunitatea universitara.
 • Structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare si confesionale particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, cu avizul conform al fondatorilor si aprobate de senatul universitar. Deciziile definitive in acest sens apartin fondatorilor.
 • Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare pot infiinta functia de presedinte al universitatii, cu atributii stabilite de Carta universitara.
 • Dizolvarea, lichidarea sau desfiintarea institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare se poate face si la propunerea fondatorilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 • In caz de desfiintare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare revine fondatorilor.
 • Toate deciziile privind patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare sunt luate de catre consiliul de administratie.
Vezi aici textul integral al Propunerii legislative 

Catalin Croitoru
Foto: Agerpres
Potrivit declaratie de avere semnate la 1 noiembrie 2010 si postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Catalin Croitoru, unul dintre initiatorii propunerii legislative de modificare a Legii Educatiei, este lector universitar in cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, unde, in anul 2009, a fost remunerat cu 19.872 de lei.

Catalin Croitoru este si membru al Federatiei Educatiei Nationale.  Este membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării si, din 2008, Coordonator al Comisiei pentru educaţie şi cercetare a Partidului Democrat Liberal.

Petru Filip
Foto: Agerpres
Senatorul Petru Filip, cel de-al doilea initiator al propunerii legislative, este, potrivit declaratiei de avere semnate la 1 noiembrie 2010, profesor in cadrul Universitatii Oradea si in cadrul Universitatii Agora Oradea, unde, in anul 2009, a fost remunerat cu 8.500 de lei. (Sursa)

Expunerea de motive

In expunerea de motive, deputatul PDL Catalin Croitoru si de senatorul PDL Petru Filip sustin ca "actualele reglementari prevazute de Legea educatiei nationale pot afecta negativ universitatile particulare si confesionale. Astfel, acestora, desi statutul nu le asigura finantarea, li s-au creat interdictii majore inclusiv in domeniul propriu managerial".

"Daca nu se asigura o autonomie organizatorica a acestor universitati, cel putin la nivelul Legii 480/2006, acestea sunt sortite sa dispara. (...) De asemenea, aceasta propunere legislativa este menita sa reechilibreze, in general, managementul tuturor universitatilor si sa dea un continut european conceptului constitutional de autonomie universitara care este garantat pentru intregul invatamant superior romanesc", se mai arata in motivatie.

Vezi aici: Expunerea de motive

Traseul si stadiul propunerii legislative in Parlament

La inceputul lunii mai, senatorul PDL Petru Filip si deputatul PDL Catalin Croitoru au depus propunerea legislativa la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, "pentru a fi supusa dezbaterii si adoptarii in procedura de urgenta". Nu s-a aprobat insa procedura de urgenta solicitata de initiatori.

Proiectul a fost inregistrat la Camera pentru dezbatere, initiatorii au solicitat aviz de la Consiliul Legislativ, cu termen pana in 23 mai, au solicitat punct de vedere de la Guvern (termen de asemenea pana in 23 mai) si aviz de la Consiliul Economic Social (termen: 28 mai) (Sursa).

Ministerul Educatiei: Nu vom initia un act de modificare a Legii educatiei nationale

Secretarul de stat pentru invatamantul superior, Catalin Baba a declarat, pentru Mediafax ca Ministerul nu va initia un act de modificare a Legii educatiei nationale. "Nu am initiat si nu vom initia un act de modificare a Legii Educatiei Nationale. Legea este in curs de implementare. Mai mult, in Legea educatiei nationale universitatile de stat si particulare sunt tratate la fel. Atat universitatile de stat, cat si cele private fac parte din sistemul national de invatamant. Institutiile de invatamant de stat si particulare se supun acelorasi legi", a declarat Catalin Baba.

Federatia Alma Mater: Proiectul introduce discriminari flagrante intre sistemul de invatamant universitar de stat si cel privat

Prima reactie a venit de la Federatia Alma Mater, care a semnalat intr-un comunicat transmis HotNews.ro ca a aflat "cu stupoare" de acest proiect, "elaborat in spatele usilor inchise pentru partenerii sociali". "La trei luni si 7 zile de la asumarea Legii Educatiei Nationale, puterea actuala propune modificarea acestei legi fara consultarea partenerilor de dialog social", se mai arata in comunicatul care precizeaza ca modificarile legii asumate "introduce discriminari flagrante intre sistemul de invatamant universitar de stat si cel privat".

Discriminarile sunt legate de faptul ca li se interzice universitatilor de stat organizarea de studii cu taxa si din faptul ca, "daca la invatamintul de stat incompatibilitatile sunt clar precizate, la invatamintul particular aceeasi sfera a incompatibilitatilor sunt precizate numai prin Carta Universitara".

"In aceste conditii, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, singura federatie a personalului din invatamintul superior, isi exprima profundul dezacord fata de aceasta initiativa de modificare a Legii Educatiei Nationale. Dezacordul se refera atit la marea parte a continutului modificarilor cit si la modul in care acestea sunt promovate", incheie comunicatul semnat de presedintele FNS Alma Mater, Anton Hadar.

Vezi atasat un tabel comparativ: Legea Educatiei Nationale si Propunerile de modificare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8962 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  in sfarsit gandeste cienva (Marţi, 17 mai 2011, 12:49)

  Dedalus [anonim]

  "Discriminarile sunt legate de faptul ca li se interzice universitatilor de stat organizarea de studii cu taxa".

  Ba e chiar foarte bine! Este chiar excelent!

  Universitatile de stat sunt finantate din munca noastra a tuturor, inca dinainte de 1989 si dupa aceea, cel putin prin sistemul oribil al "finantarii cercetarii universitare", care de fapt finanteazza EXCLUSIV universitati de stat....

  Mie mi se pare proiectul excelent.

  O idee imbecila este aceea a impunerii programei de studii universitatilor private. Aceasta impiedica universitatile private sa se adapteze cererilor de piata, adica le impiedica exact ratiunea de a exista.

  Totul e legat insa de strategia incompetentilor din minister prin care se tot evalueaza jde mii de criterii, dar nimeni nu se gandeste ca singura modalitate in care se apreciaza calitatea invatamantului este prin recunoasterea de catre piata a calificarilor absolventilor.
  • +1 (15 voturi)    
   ineptie (Marţi, 17 mai 2011, 13:23)

   dman [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   care este problema ta ca universitatile de stat au si locuri cu taxa, cat timp ofera suficiente locuri fara taxa?
   Acest proiect de lege este extrem de stupid din toate punctele de vedere.
   Universitatile trebuie sa aibe si finantari alternative, nu numai de la bugetul de stat.
   Oricum proiectul este o ineptie atat de mare incat are 0 sanse sa treaca.
   • +1 (5 voturi)    
    calcule (Marţi, 17 mai 2011, 14:35)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui dman

    Deocamdata, singurii care au luaty bani prin "concurs" de la stat pe programe de cercetare au fost cei de la stat, asa ca au avut si au suficiente "finantari alternative".

    De ce crezi ca exista "suficiente locuri fara taxa"? Cum ai calculat ca sunt "suficiente"?
    • +4 (6 voturi)    
     simplu (Marţi, 17 mai 2011, 14:45)

     dman [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     ia arunca o privire aici:
     http://admitere.pub.ro/index.php?action=info_generale
     In medie sunt cam 4 locuri fara taxa la unul cu taxa. Cred ca e destul de decent nu ti se pare?
     La Electronica sunt 474 locuri fara taxa si doar 35 cu taxa.

     Si daca mai vrei, cauta si nr de studenti pe loc in medie, si asa vei intelege ce inseamna "suficient".

     Pai si la ce te asteptai, sa ia bani ptr cercetare cei de la facultatile particulare?Cum ar fi sa le dea celor de la spiru haret bani ptr cercetare in conditiile in care majoritatea studentilor lor abia a luat bacul sau chiar nu l-a dat deloc.
     • +1 (1 vot)    
      Cei cu taxa primesc alta prestatie? (Marţi, 17 mai 2011, 15:01)

      Victor [anonim] i-a raspuns lui dman

      u nu cunosc mod.de la fac.romane,de asta si intrebarea la"subiect"
      Nu stiu,cei care platesc primesc o alta educatie decat cei care nu platesc?
      Fac.asta are la dispoz.509 locuri ptr.anul respectiv(de ex.),atunci de ce este asa impartita?De ce nu sunt toate locurile ocupate fara taxa?
      In general percepi o taxa si ptr.asta trebuie sa faci ceva.
      Nu am nimic impotriva taxei,dar logica de a percepe taxa inseamna:sa prestezi ceva ptr.acesti bani si nu totul la gramada.
      • 0 (0 voturi)    
       raspuns.. (Miercuri, 25 aprilie 2012, 17:17)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui Victor

       Pai nu sunt toate locrurile fara taxa pentru ca statul prin ARACIS aproba un anumit numar de locuri (in functie de capacitate, numar de profesori etc.), dar finantare ofera pentru un numar mult mai mic., si de aici diferenta.
     • -1 (3 voturi)    
      nu ai adus nici un argument (Marţi, 17 mai 2011, 15:06)

      Dedalus [anonim] i-a raspuns lui dman

      "In medie sunt cam 4 locuri fara taxa la unul cu taxa. Cred ca e destul de decent nu ti se pare?"

      Nu mi se pare nimic. Eu te-am intrebat de ce crezi ca sunt "suficiente", cum ai ajuns la aceasta concluzie ca ar fi "suficiente".

      Tu nu mi-ai raspuns, mi-ai spus doar CATE sunt, nu si de ce crezi ca sunt suficiente.

      Ai continuat cu o incercare de a-mi arata ce inseamana "suficient" din care nu rezulta nimic.

      Tu ai facut aceasta afirmatie, tu trebuie sa o demonstrezi (argumetnezi).

      Deocamdata nu ai demonstrat nimic si nici incercarea de derutare nu tine.
      • +1 (3 voturi)    
       suficient (Marţi, 17 mai 2011, 16:00)

       dman [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

       ne putem certa pana maine asupra lui "suficient".
       Suficient inseamna ptr mine un echilibru in ceea ce priveste sansele studentilor de a beneficia de invatamant superior gratis, asigurarea competitivitatii ptr selectia candidatilor si asigurarea bugetului facultatii respective.
      • +1 (5 voturi)    
       dificili sunt unii (Marţi, 17 mai 2011, 16:04)

       zambara [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

       1. Omul a spus ce crede. Vi se pare ca si parerile trebuie demonstrate?.
       2.L-ati intrebat de ce crede ca locurile cu taxa sunt suficiente?
       A raspuns: pentru ca raportul e de 4 la 1 in favaoarea celor fara taxa. Ce nu e clar in raspuns?
    • 0 (2 voturi)    
     Bani prin concurs (Marţi, 17 mai 2011, 16:04)

     EU [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Bani prin concurs au primit si universitatile private sub forma proiectelor de cercetare. Dar, deoarece cadrele didactice de la aceste universitati sunt praştie nr. acestor proiecte câştigate prin concurs sunt foarte puţine.
   • +1 (1 vot)    
    am si eu o intrebare... (Marţi, 17 mai 2011, 16:20)

    Vendetta [anonim] i-a raspuns lui dman

    de ce naiba crezi tu ca trebuie sa avem n'spe mii de locuri la buget sau mai mult de ce crezi tu ca trebuie sa fie n'spe zeci de mii de studenti??? Am ajuns in situatia in care toti "terminatii" sa faca o facultate... Nu este nici o rusine sa muncesti in agricultura sau in constructii fara sa ai diploma de inginer sau economist (etc)... Nu crezi?

    In esenta, initiativa, pdleilor este buna (poate mai trebuie 'pilita pe ici pe colo'), dar nefericirea face ca baietii din pdl sunt experti in a transforma o idee buna intr-o masura (foarte) gresita...
  • +6 (6 voturi)    
   bine ca nu decizi tu ... (Marţi, 17 mai 2011, 14:38)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Cei care in opinia ta "gandesc", de fapt se gandesc la locul de unde isi iau banii - de la facultatile particulare. Acolo unde fac studii toti soferii, toate modelele si in general toti cei care nu au timp sa treaca pe la scoala sau vor sa ia diploma fara emotii...
   Ca pitzipoancele si pitziponcii fac toti Dreptul si isi iau si licenta, dar nu la Fac. de Drept a Universitatii Bucuresti, ma intelegi?
   Ar fi bine sa nu fie nevoite sa faca singure rost de bani, dar cand nu sunt bani de salarii si pensii tu faci aici pe socialistul? Oricum sunt destule locuri gratuite pentru cei foarte buni, iar cei de pe locurile cu taxa nu ridica ciocul ca la fac. particulare ca zbor imediat ...
   • -3 (5 voturi)    
    calcule clare (Marţi, 17 mai 2011, 14:33)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Daca e sa mai iau dupa pregatire, in nici un caz nu as lucra cu cineva care a terminat Dreptul la Stat in Bucuresti, de exemplu.

    Pregatirea lor e precara si faptul ca stiu cu 5% mai mult decat nimic, nu ii face cu nimic mai buni decat cei de la Spiru Haret care stiu cu 2% mai mult decat nimic.

    Nu e vorba de "socialism" aici, ci de tocmai de libera concurenta, care e caracteristica capitalismului:

    Baza materiala a facutatilor de stat este facuta fara nici un efort privat, e facuta de tine si de mine- pe cand cea a universitatilor private e facuta cu bani... privati.

    Daca tu ai avea o firma in care ai baga 5 milioane de euro din banii tai si ar trebui sa concurezi cu o firma care ar avea aceeasi baza materiala cu a a ta, dar primita gratis de la stat, cum te-ai simti?

    Crezi ca ai avea sanse sa concurezi cu acea firma, adaugand la toate preturile tale si amortizarea?
    • +7 (7 voturi)    
     ha ha ha! clare-s calculele! :P (Marţi, 17 mai 2011, 15:55)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     O sa-ti prezint niste analfabeti care au terminat particulare! Sa stii ca nu-s putini!!
     Ha ha ha! Si explicatia ta, ca nu vrei sa "lucrezi" cu absolventi la stat ca oricum sunt doar putin mai destepti decat cei de la particulare care sunt zero barat este cam de gaga, nu crezi ?!?
     Si nu ma lua nici cu corectitudinea banului privat. Nimeni nu-i obliga sa faca bani din invatamant ! Invatamant inseamna responsabilitate, nu ca floraresele, bodyguarzii si analfabetii sa faca facultate si ei mancati-as !
     Particularele sunt fabrici de facut bani, asa ca lasa fariseismul asta. Stim clar despre ce vorbim! Concurenta incepe de la calitate si de la corectitudine ori pana cand o sa apara vreun Harward ar trebui sa protejam facultatile cu traditie, unde profesorii predau din pasiune si cu mandrie, nu ca sa-si faca norma ca la uzina...
     • 0 (4 voturi)    
      capitalul =/ management (Marţi, 17 mai 2011, 15:09)

      Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

      Iti prezint si eu analfabeti cu studii la stat. Si sa stii ca nici astia nu sunt putini.

      De ce sa nu intemeieze universitati florareresele? Daca ai avea o Universitate SA, ar fie perfect posibil ca detinatorii de actiuni sa fie florarese, gunoieri etc. Ce are a face pregatirea celui care pune capitalul cu conducerea universitatii??

      Este o forma de conduecere corporatista, in care detiantaorii capitalului sunt diferiti de manageri.

      "ar trebui sa protejam facultatile cu traditie, unde profesorii predau din pasiune si cu mandrie" - > pai daca sunt cu traditie si cu pasiune, rezulta ca se pot apra singure- eu nu am stiinta de vreo autoritate de stat care sa apere Harvardul, de exemplu
      • 0 (0 voturi)    
       EU (Miercuri, 18 mai 2011, 9:50)

       EU [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

       Particularele sunt fabrici de facut bani
     • 0 (0 voturi)    
      so what? (Marţi, 17 mai 2011, 18:51)

      leaf [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

      Si ce daca se fac bani din invatamant? Profesorii care investesc in perfectionarea proprie, nu studiaza 8 ore pe zi, ci se folosesc de tot materialul cu care intra in contact. Efortul intelectual trebuie rasplatit. Toti vor profesori bine pregatiti dar cand vine vorba sa fie platiti, pauza.

      Chestia aia inepta si cu totul tampita despre analfabetii din particulare este jalnica pentru ca studentii de la economicele de stat nu stiu ce e o linie de fractie (caz real).

      Deci, las-o cu fariseismul.
    • +2 (2 voturi)    
     EU (Marţi, 17 mai 2011, 16:13)

     EU [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Baza materiala a facultatilor de stat A FOST realizata cu bani de la buget inainte de '89. Ce s-a realizat dupa '89 este mult prea putin!

     Daca studentii de la particulare sunt asa de buni de ce picau pe capete la examenele de licenta organizate de catre facultatile de stat ?
     Licenta de la ASE era sustinuta cu succes de aproximatic 25% dintre cei de la ARTIFEX (sunt sigur ca nu stiti ca exista o asemenea universitate), Spiru Haret, etc.
    • +4 (4 voturi)    
     logica gresita (Marţi, 17 mai 2011, 16:16)

     zambara [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     1. Facultatile nu sunt firme si scopul infiintarii lor nu e sa produca bani pentru patron. (Asta teoretic, pt. ca la noi bineinteles e altfel decat in lumea civilizata)
     2. Da, baza materiala a universitatilor private e facuta cu bani privati dar e cvasi inexistenta.
     In domeniile unde e nevoie de baza materiala (medicina, stiinte, inginerie) privatii nu prea exista. Asta pentru ca ei vor sa faca (doar) bani nu sa educe. Asa ca investitiile lor se rezuma la birouri si carti in pdf, in domenii unde fiecare secretara sau bodyguard poate avea o diploma fara efort....psiho, drept, media, economic, relatii internationale si bilaterale reciproc avantajoase, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   De acord cu tine...si la mai mare pana o crapa! (Marţi, 17 mai 2011, 15:15)

   Cetateanu' Turmentat [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Asa cred si eu, ca e mai important sa aiba clienti, cred ca de asta ii doare cel mai mult. In rest crezi ca-i pasa cuiva de programe, daca are diploma sau nu? Daca se vor angaja in economie si vor inventa noi produse derivate? Sau vor construi poduri care nu vor rezista? Vezi exemple gen permise auto la kilogram de la Arges....Cine raspunde pentru inconstienta astora de conduc, fac legi si iau decizii in sistemul asta de doi bani in care unul se spala pe celalalt pana nu mai ramane pic de bun simt? Aia din justitie care conduc beti morti si mint mai ceva ca Pinochioo? Hai sa fim seriosi, ii doare undeva de ce gandesti mata!:) Si cu atat mai putin ii poti acuza ca ei chiar gandesc!!:)
  • +1 (1 vot)    
   . (Marţi, 17 mai 2011, 17:00)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Eu as lasa si particularele si cele de stat in pace.

   INSA, m-as asigura de examene la sange incepand cu bacalaureatul pana la doctorat si as elimina notele intermediare, optand pentru admis/respins sau, mai bine, punctaj cvasi-integral necesar (85 raspunsuri corecte din 100, pentru trecerea examenului).

   Camere de luat vederi peste tot si pedepse penale pentru vinovati, fie ca sunt profesori sau studenti.

   Domnia legii inapoi cu implementare serioasa !!
  • -1 (1 vot)    
   are dreptate! (Marţi, 17 mai 2011, 18:47)

   leaf [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Diferenta dintre universitatile de stat si cele private este tocmai proprietatea privata. Daca universitatile private nu obtin nici un leu de la stat, ci sunt proprietatea celor care o infiinteaza, de ce sa se supuna acelorasi standarde?

   Daca tu ai un bun cumparat de tine, din banii tai, ti s-ar parea corect ca statul sa iti impuna pe ce sa-i cheltui?
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns (Marţi, 17 mai 2011, 20:18)

    sherginio [utilizator] i-a raspuns lui leaf

    Pentru ca ele functioneaza pe o "piata" reglementata de stat. La fel ca "piata" invatamantului universitar exista si alte piete reglementate unde nu este suficient sa vina cineva cu aport de capital si sa infiinteze un SA sau stiu eu ce, trebuie sa se adapteze reglementarilor existente in domeniu. Daca este de acord bine, daca nu poate sa investeasca in mini-marketuri (vezi mic.ro :D) sau stiu eu ce alte domenii.
  • 0 (0 voturi)    
   oare? (Miercuri, 18 mai 2011, 10:39)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Ce s-ar intampla daca facultatile particulare ar avea dreptul sa stabileasca singure programele? Daca acum, cu programe impuse si tot se intampla ceea ce se intampla, la Spiru Haret & Co, ce s-ar intampla daca nu ar avea deloc reguli? Iti spun eu, o imbecilitate.

   Trebuie sa existe reguli foarte clare asupra cum poate o universitate sa se organizeze, ce programe poate oferi. Ideea cretina ca piata hotaraste si elimina universitatile neperformante nu sta in picioare. Acest lucru se intampla, dar e un proces care dureaza zeci de ani, ani pe care nu ne permitem sa-i pierdem. Exista criterii de organizare, exista "bune practici", exista experienta (in tara sau in afara), iar a arunca la gunoi aceste lucruri e o aberatie.

   Tot imbecila e ideea ca invatamantul universitar trebuie sa fie finantat de stat. In mod normal la toate universitatile trebuie sa se plateasca taxe. Singura finantare data de catre stat trebuie sa fie acordata individual, pe baza de contract, direct studentului. Indiferent daca este la o facultate de stat sau privata.

   Finantarile pentru cercetare trebuie date pe baza de proiecte, cu obiective clare si cuantificabile, indiferent ca e vorba de universitati de stat sau private. In rest universitatile trebuie sa se autofinanteze.
  • 0 (0 voturi)    
   ATENTIE!!! (Marţi, 6 septembrie 2011, 14:32)

   Profesor contrariat [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Oameni buni! Discutia despre bani v-a orbit! Problema este ca se face o discriminare inadmisibila intre facultatile de stat si particulare.

   In vreme ce la stat se prevad clar incompatibilitatile (nu poti avea in functii de conducere membrii aceleiasi familii) la particulare cica trebuie sa le prevada carta universitara...

   Adica la stat nu e ok sa ai rector si prorector sot- sotie, in schimb la particular ar putea fi ok, daca asa zice Carta- pe care tot particulara o stabileste. Pai cum vine asta?
 • 0 (10 voturi)    
  Parere (Marţi, 17 mai 2011, 13:03)

  Ion [anonim]

  Parerea mea este ca singura salvare a sistemului nostru universitar este desfiintarea totala a locurilor gratis cu exceptia bursierilor. Mai pe scurt, daca cineva vrea sa nu plateasca pentru universitate sa faca bine sa invete in liceu astfel incat sa primeasca o bursa de studii. Iar taxa sa fie cea corecta, nu una sociala. Facultatea/Universitatea ar trebui sa-si desfasoare activitatea exclusiv din aceste taxe de studiu, sponsorizari si contracte de cercetare cu firme private.

  Acest lucru ar reglementa de la sine si situatia facultatilor proaste gen masini agricole unde nu ar da nimeni bani sa se inscrie si deci facultatea ar fi desfiintat din lipsa de fonduri. In acelasi timp am si scapa de aberatia din ziua de astazi cand fiecare tampit are la activ o diploma universitara.
  • +2 (2 voturi)    
   parere (Marţi, 17 mai 2011, 14:34)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Raportandu-ne la exemplul tau, citez ``facultati proaste gen masini agricole``....Nu putem aprecia in acest mod, ca o facultate este proasta sau nu.Faptul ca o pregatirea intr-un anumit domeniu este mult mai solicitata comparativ cu alte domenii, nu inseamna ca-i confera un plus de valoare.Desigur, in Romania nu exista strategii clare privind pregatirea de specialisti pentru diversele domenii de activitate in raport cu cerintele pietei fortei de munca, cum nu exista nici strategii de dezvoltare ale sectorului agricol, economic s.a. Asa se face ca in piete, nu mai gasim nicio leguma sau fructe din productia autohtona.Pana si cartofii, care sunt hrana de baza pentru multi romani ....sunt de import!
   Pacat ca Romania, care era, nu cu foarte multi ani in urma tara agricola de referinta pentru productia vegetala a ajuns cersetoarea Europei......Avem nevoie de strategii in toate domeniile!!!
  • -2 (2 voturi)    
   exact (Marţi, 17 mai 2011, 14:38)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Pai da, ar trebui sa fie subventionat studentul, nu universitatea unde se duce el.

   Dar asa ceva nu ai sa vezi, pentru ca in Romania cei care fac legea sunt cei de la stat, normal ca isi dau ei bani lor.

   Si da- bursa ar trebui sa fie de merit, ca de-aia plaetsc eu impozit, sa-l ajut pe Gigica sa faca o facultate, adica sa depuna si el un efort. Acum, impozitul meu se duce la universitati de stat, unde sunt cateva locuri fara taxa si alte locuri- cu taxa....
  • -1 (1 vot)    
   corect (Marţi, 17 mai 2011, 15:54)

   fvb [anonim] i-a raspuns lui Ion

   sunt aproape 100% de acord cu tine.

   as avea un mic amendament. in domenii care nu sunt asa de lucrative precum drept sau stiinte economice de exemplu, si unde oricum vin putini studenti, ar trebui asigurate niste locuri fara taxa.

   ma refer la facultati ca istorie, geografie, de unde in principal iesi profesor.

   unele domenii nu le poti lasa doar in voia pietii. orice tara are nevoie de profesori.
  • +3 (3 voturi)    
   alta parere (Marţi, 17 mai 2011, 16:22)

   zambara [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   da' tare logica mai ai. Daca vrei sa inveti trebuie sa platesti. Noroc ca la capsuni ne primesc pe gratis.
   Pai ce ne trebuie noua oameni educati?. La sapa cu ei, ce atata scoala?

   Tare te'o fi stresat vreo profa prin scoala de esti asa alergic la ideea de invatatura !!!
   • -1 (1 vot)    
    alt unghi (Marţi, 17 mai 2011, 17:43)

    me [anonim] i-a raspuns lui zambara

    daca privesti lucrurile ca inveti in liceu ca sa nu platesti in facultate poate intelegi si tu ce a vrut omul sa spuna si sunt total de acord cu optica asta
 • +1 (5 voturi)    
  O idee buna (Marţi, 17 mai 2011, 13:13)

  Florin [anonim]

  Trebuie insa asociata si cu ideea ca la stat sa ramana angajati strict absolventi de studii de stat fara taxa si la forma de invatamant zi, iar cei cu facultati particulare sa lucreze numai la particular. Ca majoritatea pilangiilor din primarii, consilii judetene, agentii, etc au terminat la Spiru sau la alte particulare. Si se mai reduce povara pe buget.
  • +4 (4 voturi)    
   O idee proasta (Marţi, 17 mai 2011, 14:04)

   dman [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Auzi tu traiesti pe lumea asta?
   In afara de faptul ca asemenea lege este inaplicabila intr-o lume civilizata fiind complet discriminatorie si fara sens, care e problema ta cu absolventii cu taxa de la stat? Daca ai fi dat vreodata pe la o facultate ai fi inteles ca nu e nici o diferenta intre studentii cu taxa sau fara taxa. Nu exista tratament diferentiat, grupele de studenti sunt mixte.
   Si oricum in general cei are ajung sa lucreze intr-o universitate sunt absolventi ai acelei facultati la zi (dat fiind ca incep prin a fi laboranti/ asistenti ai unor profesori din facultatea respectiva).
   E mai bine sa ne dam cu parerea atunci cand suntem si cate de cat in cunostinta de cauza.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns (Marţi, 17 mai 2011, 15:24)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui dman

    Cand am trecut eu pe la facultate nu exista in Romania invatamant cu taxa. In 1990 au aparut facultatile particulare. De atunci a inceput sa se inrautateasca invatamantul superior. Facultatea particulara in loc sa fie o alternativa de pregatire, a fost o alternativa de obtinere a patalamalei. Practic cu bani se putea obtine diploma de studii superioare. Nu mai era necesar concursul, nu mai trebuia stiinta. Riposta invatamantului de stat, in locul oferirii unei pregatiri temeinice, a fost inventarea locurilor cu taxa.
    Asadar solutia propusa de mine e corecta. Accederea in invatamantul superior de stat trebuie sa fie prin concurs si sa ofere siguranta locului de munca (pe vremea mea era repartitia). Invatamantul particular trebuie sa ofere pregatire nu patalamale.
    • +3 (3 voturi)    
     persisti in greseala (Marţi, 17 mai 2011, 15:39)

     dman [anonim] i-a raspuns lui Florin

     "Riposta invatamantului de stat, in locul oferirii unei pregatiri temeinice, a fost inventarea locurilor cu taxa."
     Gresit. Facultatile nu au scazut deloc in calitate o data cu introducerea locurilor cu taxa. Din contra!
     Luand cazul meu, am terminat facultatea de automatica si calculatoare. Cand eu am intrat era pe la inceputurile locurile cu taxa. Pe atunci facultatea avea dotari jalnice. Calculatoare extrem de vechi pe care rula doar dos etc..Lucrurile s-au schimbat odata cu noile surse de venit. Laboratoarele au fost complet modernizate, in general conditiile de invatamant mult imbunatatite
     Si sa nu crezi ca pe locurile cu taxa se intra automat! Se intra prin alunecare in functie de medie, deci nu toata lumea prinde.
     O diploma nu poate oferi siguranta locului de munca, asta se intampla in comunism, se pare ca ai ramas dupa vechile obiceiuri. Ptr un loc de munca mai trebuie sa dovedesti si competenta. Doar o diploma nu e suficienta.
   • +2 (2 voturi)    
    iti spun eu care e problema (Marţi, 17 mai 2011, 15:55)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui dman

    problema este ca facultatile scot studenti pe banda rulanta. Orice student care nu e trecut in anul 2 este un ban pierdut care iti poate afecta salariul. Este un proces asemanator inflatiei... o gramada de studenti fara valoare sunt aruncati pe piata. Astfel e nevoie de inca o partajare intre ei. Masterul. Apoi fiindca toti vor face master, doctoratul. In curand vom fi o natie de profesori universitari analfabeti.
    • +3 (3 voturi)    
     fals (Marţi, 17 mai 2011, 15:11)

     dman [anonim] i-a raspuns lui gogu

     Diferenta o fac abilitatile omului respectiv, bagajul informational cu care a ramas din facultate si capacitatile lui de a aplica teoria in practica, inteligenta nativa si cea dobandita (discutabil) etc... O companie nu va angaja niciodata un om doar ptr ca a absolvit o anumita facultate. Doar o diploma nu te va duce prea de parte, nu e niciodata suficienta. Masterul de cele mai multe ori este o pierdere de timp (exceptie facand cazurile in care studentul face masterul ptr este efectiv pasionat de domeniu).
  • 0 (0 voturi)    
   Ro cu 2 sisteme?! (Marţi, 17 mai 2011, 14:41)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Florin

   "Trebuie insa asociata si cu ideea ca la stat sa ramana angajati strict absolventi de studii de stat fara taxa si la forma de invatamant zi, iar cei cu facultati particulare sa lucreze numai la particular."

   - Asa ceva ar conduce la un haos pe piata muncii, avand in vedere ca de fapt la stat nu ar avea cum sa fie disponibile posturi in anumite domenii (comert imi vine acum in cap).
 • +5 (5 voturi)    
  Decat universitati ca Spiru Haret,mai bine lipsa. (Marţi, 17 mai 2011, 13:23)

  mircea [anonim]

  Am intalnit destui absolventi la Spiru Haret.Sunt de groaza,Nimic nu stiu.Deci propunerea celor doi parlamentari nu este buna.Sa se respecte legea educatiei si totul va fi bine.Nu trebuie ca invatamantul din Romania sa functioneze dupa doua legi diferite.Si daca universitatile de stat nu mai au voie la locuri cu plata,se vor inghesui fraierii la particulare.Si Universitatile particulare sa-si promoveze profesorii conform legii.Asa vom vedea Universitatea Gigi Becali,cu Becali rector.Ca doar are bani si fraieri se gasesc.
  • -2 (2 voturi)    
   piatra-n cap sau capu-n piatra? (Marţi, 17 mai 2011, 14:47)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Si care ar fi problema daca ar face Becali o UIniversitate? Aici e vorba despre investitie, Becali ar fi suficient de inteligent sa puna pe cineva capabil rector.

   Piata stabileste cine e bine pregatit si cine nu, nu ministerul, oricat s-ar stradui.

   Pana acum strategia "asigurarii calitatii" pe cale administrativa a dus la "egalara in jos" a tuturor universitatilor.

   Au nu vad nici o deosebire intre absolventii de la Spiru Haret si cei de la alte universitati- nici unii nu stiu mai nimic, in sensul ca nu stiu ceea ce se cere pe piata muncii, ci tot felul de aberatii inutile.

   Asa ca sa fiu sincer, daca ar fi sa angajez pe cineva, as acoperi numele universitatii absolvite cu o hartie si l-as pune pe catindat la proba practica.

   Din fericire, Codul Muncii actual permite asemenea abordare, abordare care e de una mie ori mai buna decat orice gulgute de genul "cei de la stat sunt mai buni decat cei de la parti", chestie total neadevarata.
 • +8 (10 voturi)    
  extraordinar... (Marţi, 17 mai 2011, 13:42)

  me [anonim]

  ce lege buna... da universitatile de unde o sa faca rost de bani?!
  iubesc legile din romania: ne gamdim fix la jumatate din problema ;)
  • +1 (3 voturi)    
   ideea e sa dispara universitatile de stat (Marţi, 17 mai 2011, 13:16)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui me

   ce e atat de greu de priceput?
  • +2 (2 voturi)    
   proiecte (Marţi, 17 mai 2011, 14:29)

   gheo [anonim] i-a raspuns lui me

   Dar de proiecte de cercetare a auzit cineva? Ma refer la proiecte reale, nu aberatiile CNCSIS. Cati din ghiftuitii de profi universitari romani vor merge la Proposers Day la Budapesta, pentru proiecte cu finantarea EU? Invatamantul universitar este hiperfinantat in raport cu performanta stiintifica si cu bagajul de cunostinte utile pe care ar trebui sa il certifice diploma.
   • 0 (0 voturi)    
    din punctul meu de vedere... (Marţi, 17 mai 2011, 15:34)

    me [anonim] i-a raspuns lui gheo

    invatamantul romanesc (de stat si particular) este 0 barat in multe discipline (ITu fiind una)!

    asta totusi nu face propunerea lor buna.
    sa dea legi prin care sa creasca invatamantul, nu sa scada finantarea
   • 0 (0 voturi)    
    impartirea universitatilor pe categorii (Marţi, 17 mai 2011, 16:08)

    fvb [anonim] i-a raspuns lui gheo

    e un lucru, in principiu bun, care se intampla acum.

    cercetare, cercetare-predare, predare

    in mod normal, un lector la o universitate de cercetare ar fi evaluat diferit de unul la o universitate de predare. cel de la o universitate de predare ar trebui sa aibe norma didactica mai multe ore, si sa conteze mai mult calitatea predarii decat numarul de articole. iar unul de la o universitate de cercetare ar trebui fie sa tina pasul cu cerintele de acolo, fie sa isi gaseasca loc din timp la o universitate mai mica unde sa se mute.
 • +5 (7 voturi)    
  prostie (Marţi, 17 mai 2011, 14:02)

  nume [anonim]

  e foarte interesant: universitatile de stat nu au voie sa scoata locuri cu taxa iar cele particulare au dreptul la subventii de la stat; s-or fi gandit mult saracii ? dar in oglinda s-or fi uitat ? pacat ca prostia nu doare !!!
 • +5 (5 voturi)    
  aloo (Marţi, 17 mai 2011, 14:12)

  MirceaA [utilizator]

  pai dupa ce ca abia se tin pe picioare, ca de la buget li se taie mereu banii, acum le luati si taxele? Ideea ar fi buna daca bugetul invatamantului ar ajunge ca in tarile CIVILIZATE, adica de vreo 3 ori mai mare decat acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce sa spun (Marţi, 17 mai 2011, 14:20)

  anonim [anonim]

  Hai sa fentam legea Funeriu, ca nu ne mai lasa "autonomia".
 • +1 (1 vot)    
  Astia va vor prosti (Marţi, 17 mai 2011, 14:21)

  Alui [anonim]

  Vor sa-i faca pe profesorii de la univ de stat sa plece la cele private cu totul. E clar o lege cu dedicatie.
  Ba, voi astia cu cel putin doi neuroni valabili, cat mai rezistati in Romanika?
 • -1 (1 vot)    
  buna initiativa! (Marţi, 17 mai 2011, 14:26)

  Adrian [anonim]

  E o initiativa buna. Au ajuns baronii universitari sa creada ca banii optinuti prin taxa, se pot varsa direct in salariul lor. Gresit! Toat ce e in patrimoniul facultatilor de stat apartine statului. STATUL e singurul actionar, el dispune de cum se gestioneaza patrimoniul si veniturile. Dar baronii au ajuns sa se creada tartori peste averea statului. Asta au inteles ei prin "autonomie universitara", ca pot face ce vor cu averea statului.
 • +3 (3 voturi)    
  lege depusa de profesori de la univ private... (Marţi, 17 mai 2011, 14:27)

  un cititor [anonim]

  ce sa mai spui dupa o asemenea tampenie de lege....e plin de universitati private de 2 bani...gen Spiru Haret, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Vasile Goldis...univ noastre de stat, asa cum sunt ele, sunt incomparabil mai bune decat aceste fabrici de diplome, cu elevi slab pregatiti, examene tip grila, cu grilele publicate pe net inainte etc. Cei 2 nesimtiti care au propus asemenea lege ar trebui sa isi dea demisia!
 • +4 (4 voturi)    
  o prostie ! de ce ne mai miram... (Marţi, 17 mai 2011, 14:29)

  Bogdan [anonim]

  Am facut si eu o prestigioasa facultate de stat si dotarea era la pamant. Locurile cu taxa au fost ca o gura de oxigen. De ce sa le-o ia ?!? Ce le ofera in schimb ?!?
  Pana una-alta facultatile particulare nu si-au castigat credibilitatea, majoritatea studentilor de aici fiind foarte slab pregatiti. D-aia studentii prefera sa dea niste bani si sa faca o facultate de stat, nu o particulara. La particulare merg cei care vor sa ia diploma fara mari emotii, sa recunoastem asta! Asa ca acesti deputati care isi iau bani de la facultati particulare ar trebui sa se ocupe de cresterea nivelului de pregatire si de corectitudinea acestor facultati (unde cam totul se rezolva cu bani), nu sa puna bete in roate si asa mult-incercatelor facultati de stat...
  • 0 (0 voturi)    
   domnul meu... (Marţi, 17 mai 2011, 18:06)

   neutrino [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   daca celebra dumneavoastra faculate avea dotarea la pamant, putea aplica pentru fonduri structurale, proiecte...etc. Lucru, pe care, se pare, ca nu l-a facut-din compoditate sau prostie. Oricum, faptul ca "traia" cum dumneavoastra spuneti, din taxele, inseamna ca era un parazit pe piata unversitara.

   In aceste conditii, multumim de anuntare si de faptul ca, inca o data, ne-ati confirmat avantajele acestei legi-de a scapa de parzitii universitari.
 • +3 (3 voturi)    
  nu e ok (Marţi, 17 mai 2011, 14:30)

  mark_atmail [utilizator]

  asta e rezultatul uni lobby de 2 bani facut de facultatile private, care vad cum un procent din studenti se duc la stat.
  facultatile noastre private din pacate sunt fabrici de diplome, pentru cei care ajung acolo, dupa ce au picat la facultatile de stat.
  dur, dar adevarat.
  acum vor veni comentarii anti si minusuri de la studentii si absolventii de private :)
 • +1 (1 vot)    
  nu reusesc sa pricep ce vor?! (Marţi, 17 mai 2011, 14:34)

  Luk [utilizator]

  1. Situatii limpezi de conflict de interese (ex: sot-sotie in raport de subordonare ad-tiva) exista doar la institutii publice? Adica?

  2. Locuri cu taxa doar la facultatile private?! Adica?

  Astia doi sunt niste mascarici.
 • 0 (0 voturi)    
  o alta propunere (Marţi, 17 mai 2011, 14:44)

  alex [anonim]

  sa nu mai fie recunoscute de catre stat ,ca si angajator , universitatile particulare. sa ii lase pe "privati" daca vor asemenea "specialisti"
 • +1 (1 vot)    
  dar de banii de la stat de ce nu zice nimeni nimic (Marţi, 17 mai 2011, 14:48)

  ioanis [anonim]

  dar de faptul ca statul de vreo 2 ani nu vireaza nici macar in intregime alocatia normala per student de ce nu zice nimeni nimic? cum sa traiasca universitatile? cum sa isi plateasca cota parte la proiectele europene? vorbiti fara sa stiti. Sunt de acord sa se ierarhizeze odata universitatile in functie de rezultate si atunci mai discutam. Pina atunci ministerul arunca aiurea cu bani spre Oradea, PItesti, ba chiar acum vor sa dea si la Spiru. Halal! O sa facem performanta la pastele cailor in ritmul acesta de subfinantare.
  • 0 (0 voturi)    
   intr-adevar (Marţi, 17 mai 2011, 16:15)

   fvb [anonim] i-a raspuns lui ioanis

   statul ar trebui sa isi aleaga cateva universitati ce sunt recunoscute dupa clasamente internationale ca fiind cel mai sus dintre cele din romania si pe alea sa le finanteze cel mai mult.

   universitatea din iasi
   universitatea din bucuresti
   ase
   politehnica bucuresti

   si poate ar mai fi una sau doua de care am uitat.
 • -1 (1 vot)    
  e un demers normal (Marţi, 17 mai 2011, 15:03)

  moa [anonim]

  Locurile cu taxa ar trebui sa existe doar in cazuri exceptionale, poate chiar deloc. Dar pentru a regla capacitatea de absorbtie a universitatilor de stat, trebuie sa li se schimbe si strategia. Generatii la rand s-au "produs" numai valuri de economisti, juristi si psihologi/sociologi. 90% din absolventii de drept nu profeseaza in mediul juridic, nici macar in unul conex. Si uite asa "blonda de la drept" a ajuns secretara. Necesitatea de economisti este la fel de mica, pentru ca oricat de mare este o firma/organizatie, economistii acesteia ii numeri pe degete. In prezent lipsesc inginerii, specialistii in IT, meseriasii (cei ce termina scoli profesionale).
 • +2 (2 voturi)    
  Sa dispara! (Marţi, 17 mai 2011, 15:29)

  Lucifer [anonim]

  Daca universitatile particulare au o problema de competitivitate pe piata, atunci nu au decat sa dispara. Numai bine, s-ar face curatenie de la sine. Proiectul, si cei ce l-au gandit, este de-a dreptul idiot.
 • +4 (4 voturi)    
  interbelic (Marţi, 17 mai 2011, 15:34)

  gica [anonim]

  Înainte de războiul mondial, in România capitalista nu erau permise DECÂT universități de stat !!!
  Dar.....TOATE erau cu taxa, si chiar taxe foarte mari. La 100 de locuri cu taxa putea exista si un loc gratuit, evident pentru cei cu mediile cele mai mari.
  Examenele se plateau suplimentar !!! Profesorii primeau o mare parte a banilor din examene, asa ca te puteau pica si de zece ori !!! uh.
  Nu știu dacă statul cheltuia prea mult cu universitățile astea "de stat", banii veneau mai mult de la studenți.
  Studentii puteau repeta examenele si anii de studiu ...de foarte multe ori, nici o problema, doar plateau !!!
  La multe examene se putea ven9i cu oricate carti, documentatie dorea studentul...de ce ? Subiectele erau asa de grele incat trebuia sa stii foarte bine materia ca sa poti face fata !!!
  Rezultatul---> absolventi putini dar de o calitate excelenta !!!
 • +2 (2 voturi)    
  discriminatoriu (Marţi, 17 mai 2011, 15:35)

  bogdan [anonim]

  Pentru cei care fac a doua facultate tot la stat ce se va intampla? Un cetatean roman nu are dreptul decat la o singura facultate in sistem fara plata. Daca vrei sa faci o a doua facultate trebuie sa platesti.
  Un proiect elucubrant.
 • +2 (2 voturi)    
  Vrajeala (Marţi, 17 mai 2011, 15:49)

  bratudnl [anonim]

  Hai sa murim de grija altora! Deoarece la unele universitati particulare se intra ca la metrou, patronii evita sa angajeze absolventii acestora. Asa ca hai sa facem mai multi someri cu diploma ! Dupa prostia cu dublarea filmelor credeam ca nu voi maI auzi asa curand idei emise "din putul gandirii"
 • 0 (0 voturi)    
  Cool (Marţi, 17 mai 2011, 16:17)

  Kuku [anonim]

  Ha, super propunerea! Lasati universitatile de state sa produca specialisti care sa intre exclusiv prin concurs, fara bani. Restul sa mearga la particulari, unde sunt convins ca va trebui sa invete daca vor dori locuri de munca. Dar nu inteleg de ce se baga statul in conducerea universitatilor confesionale? Lasati-le, mai, in pace sa-si pregateasca absolventii cum vor. Ce, de unde stie statul roman cum trebuie sa arata un preot sau pastor sau ce-or mai avea ei?
  • 0 (0 voturi)    
   Prostia omeneasca (Miercuri, 18 mai 2011, 9:58)

   EU [anonim] i-a raspuns lui Kuku

   Daca universitatile private (care au locuri cu taxa) vor primi finantare de la stat atunci de ce universitatile de stat nu trebuie sa scoata la concurs locuri cu taxa ?

   Creierul tau nu vede nici o discriminare ?
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Miercuri, 18 mai 2011, 16:37)

    Kuku [anonim] i-a raspuns lui EU

    Mai, nene, am zis eu sa fie finantate de la stat universitatile private? NU! Universitatile de stat sa fie finantate exclusiv de la stat, iar cele private sa fie finantate exclusiv din fonduri private (la fel si cele confesionale). Ce-i greu de priceput? Fiecare sa se descurce singura. Ce, nu-i drept asa?
 • -1 (1 vot)    
  Sustin propunerea (Marţi, 17 mai 2011, 16:33)

  Bog [anonim]

  Fratilor cu mult timp in urma nu existau locuri cu taxa la facultate. Intrau numai cei mai buni.. Acum wtf intra la gramada si cum zicea cineva mai jos.. instititutiile astea produc someri pe banda rulanta.. Eu sustin propunerea
 • 0 (0 voturi)    
  Universitatile de stat... (Marţi, 17 mai 2011, 17:04)

  Costica [anonim]

  ...trebuie sa aiba numai absolventi bugetari. Ele sunt niste fabrici de diplome caci banii atrasi de la buget sunt legati de numarul de studenbti, aberatia suprema (nu de calitatea invatamantului) si de aceea creste permanent numarul de absolventi care nu vor profesa niciodata, doar ca o groaza de "universitari" sa-si asigure salariie. De ce toti absolventii de liceu au posibilitatea sa faca studii superioare? De ce avem atatia incompetenti in adiministratii? Pentru ca se poate obtine o diploma universitara, inclusiv de catre idioti...
 • 0 (0 voturi)    
  Parca PDL zicea ca e de dreapta (Marţi, 17 mai 2011, 17:09)

  exx [anonim]

  Sau nu?
 • 0 (0 voturi)    
  stat particular (Marţi, 17 mai 2011, 19:43)

  nicolae [anonim]

  Am absolvit o facultate la particular ...Geografia la Sibiu unde am invatat pe rupte !!!Usor de intrat .. greu de absolvit Anu I au icep 120 ...absolv an V 27 !!!! Am absolvit Sociologia tot la Sibiu la stat la zi!!!!Unde nu am invatat mai nimic da am terminat usor.... Deci depinde de universitate!!! Plata rexaminarii marita ar motiva ff bine fie la sta fie la particular! (de pe iphone)!!!
 • +1 (1 vot)    
  Interese, Interese!! (Marţi, 17 mai 2011, 21:53)

  Olga Popescu [anonim]

  Uitati-va la mutrele celor 2 parlamentari mai sus. Nu ca seamana intre ei. Sunt 2 animale de prada care isi apara interesele lor. Universitatile private la care predau ei trebuiau desfiintate de mult. Studentii care vin acolo nu stiu sa citeasca sau sa scrie bine. Am fost acolo si am vazut. Incearca sa taie universitatilor de stat una din putinele surse de venit pe care le au.

  Un fost sef de sindicat care si-a tradat sindicalistii. Ce cauta in PDL si in comisia prezidentiala, adica langa presedintele tarii Basescu, un astfel de gangster? Si nici celalalt nu e mai prejos, isi face concurenta neloiala propriei universitati!! Vor sa lase pe drumuri mii de dascali de la stat ca sa-si umple ei buzunarele!!

  Pacat ca-i scump trenul pana la Bucuresti....ce ar merita astia doi....
 • 0 (0 voturi)    
  O ineptie da si nu (Marţi, 17 mai 2011, 23:14)

  SW [anonim]

  Scoatem diplome pe banda rulanta si nu e bine..
  Sistemul in care am invatat eu ,era si este in felul urmator:
  -sunt 25 de locuri fara plata si 75 cu plata, pentru cele 25 se da examen de admitere. In decursul celor 4 ani studentul aflat la fara plata trebuie sa obtina o medie superioara celor aflati la cu plata pentru asi mentine locul la fara plata in caz contrar cel de la cu plata ii va lua locul.
  Sistemul este bun din punctul meu de vedere pentru a scoate intradevar valori.
  Parerea mea doar 20% sa fie fara plata restul cu plata si batalia sa inceapa si sa se desfasoare pe cei 3-4 ani de studiu.
  Nu stiu cate facultati in alte state ofera invatamant superior gratuit.
  Am avut coleg la o alta facultate de stat ,243 de candidati pe 250 de locuri fiecare trebuia sa ia 5. Acum un elev de 5 la matematica / fizica sa faca o facultate pe banii statului timp de 4 ani este strigator la cer.
  Daca eu as fi eu statul as investii in cei care mi-ar aduce sigur beneficii de ce sa-l scolarizez pe unul iar dupa el sa munceasca in Franta.(acum o sa fiu atacat si-o sa zica multi de ce nu tot eu ca stat sa-i creez loc de munca mai bun , pai tot eu ca stat trebuie sa-l storc ca sa devin cat mai productiv)
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu-i mai aperi pe profesori Croitorule ? (Miercuri, 18 mai 2011, 7:10)

  fhsdfhfhhfdfdhhfshfhfsd [anonim]

  Ai ajuns la masa bogatilor datorita sustinerii pe care ai avut-o ca lider sindical si nu ai facut nimic pentru cadrele didactice. O sa zici ca ai incercat -dar incercarile nereusite nu au valoare, si cainele din lant latra la hot si spune apoi ca si-a facut datoria.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 18 mai 2011, 8:28)

  BalL [utilizator]

  Ati vazut ce salarii au profesorii din universitatile de stat ? De unde fonduri ? Nu din taxele astea platite de-a-n boulea ? Care-i diferenta atunci intre invatamantul de stat si cel particular ? Studentii care-si platesc serviciile au ceva in plus pentru banii lor ? Diplomele lor se deosebesc de celelalte,se face vreo mentiune in sensul asta ?
  • 0 (0 voturi)    
   Salarii profesori (Miercuri, 18 mai 2011, 13:22)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui BalL

   Vorbiti de salarii insa va uitati doar la unele dintre ele... Presa spune ca unii din profesorii de la stat au 10.000 de lei pe luna, astia sunt putini, cei mai multi au salarii de 1000-3000 lei. Sunt anumiti politicieni, "profesori" pe la 5 universitati private si la una de stat.... Astia cu care sistem or tine? Aici trebuie facuta curatenie! Daca exista proiecte de cercetare, de tipul celor europene, salariul unui cercetator/profesor poate fi potrivit legii romanesti de pana la 4200 EURO! Asta inseamna 17000 lei pe luna! Care ar fi problema? Vrem calitate (e de discutat ce inseamna calitate) cu salarii de portar sau femeie de serviciu (nu am nimic cu acestia, si ei merita sa castige decent)? Totusi, calitatea muncii trebuie apreciata! Un profesor universitar din SUA la o universitate de stat castiga in medie 120.000 USD/an! Daca vrem performanta ar trebui sa o stimulam prin politici adevarate destinate dezvoltarii sistemului de invatamant si a cercetarii!
 • 0 (0 voturi)    
  Gesturi care deconspira (Miercuri, 18 mai 2011, 10:19)

  Marius [anonim]

  Domnul Croitoru si colegul sau par a nu fi auzit de conflictul de interese. In nici un stat din lume un parlamentar nu are voie sa initieze sau sa voteze un proiect de lege care ii aduce avantaje materiale. Las la o parte faptul ca legea educatiei abia a fost votata. Initiativa Croitoru denota o totala lipsa de coerenta legislativa si atitudine politica. Nu intru in detalii de competente profesionale caci sunt stiute de cei care il cunosc. Ramane intrebarea retorica: clasa politica ramane consecventa construirii unui invatamnt competitiv european sau reprezinta interesele unor frustrati care trebuie sa-si scrie pe cartea de vizita - profesor universitar doctor (academician). Elena Ceausescu a fost blamata. Oamenii acestia nu simt ca au intrecut-o dat fiind ca in afara politicii sunt nimeni oricate titluri si-ar fabrica? ANI ce zice?
 • 0 (0 voturi)    
  Universitati de stat si private (Miercuri, 18 mai 2011, 13:10)

  Gogu [anonim]

  Nu stiu daca toti care isi dau cu parerea pe aici au habar ce inseamna invatamant superior sau cercetare... Daca vrem invatamant de calitate trebuie sa se aplice reguli unitare pentru toti! Stiti cumva in ce tari din UE exista invatamant superior privat? In cateva din tarile foste comuniste... Stiti ca in SUA invatamant cu taxa exista si la stat si la privat? Taxele sunt cuprinse intre 8000 si 30000 USD pe an! Stiti cat are bugetul Harvard University? Cam 25% din bugetul Romaniei!!! Vrem calitate? Asta inseamna instituirea unor reguli stricte si clare care sa implice admiterea tuturor celor care se califica (de exemplu, in functie de nota de la Bac si de un interviu). Daca, sa spunem, ai avut nota 7,5 la Bac nu vei putea intra niciodata la Medicina! Sa spunem ca intra in primul an la facultate 1000 de absolventi de liceu. La sfarsitul primului an raman doar 500, ceilalti se lasa pagubasi sau se orienteaza spre altceva. In final, din cei 1000 inscrisi, doar 100 primesc diploma de licenta! Trebuie facuta selectie functie de performanta! Apoi, daca un student este prins copiind, este exmatriculat definitiv din sistemul de invatamant si nu mai are dreptul sa revina in aceiasi universitate niciodata. Profesorii sunt, in general, foarte bine pregatiti si exemple de MORALITATE si de daruire pentru studenti. Daca un profesor divorteaza din motive imputabile lui (adulter, etc) este pus pe liber imediat. Sistemul american prevede faptul ca norma unui profesor trebuie sa aiba 25-50% din timp alocat cercetarii. Cum poti sa vi in fata studentilor si sa-i inveti doar din experienta altora? Ar fi multe de spus! Care este situatia in Romania? Domina incompetenta, marlanismul, sarlatanismul, impostura, curvasareala si la propriu si la figurat... Politicienii fac gargara si spun cum mai sustin ei invatamantul si cercetarea, care invatamant, care cercetare. Daca ar fi sa fim corecti pana la capat ar trebui desfiintate cam 50% din universitatile de stat si 100% din cele private!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by