Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis luni restituirea la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dosarului privindu-i pe Miron Mitrea, Irina Jianu si Nicolae Popescu, relateaza Agerpres.

Miron MitreaFoto: Agerpres

Judecatorii au respins recursul DNA la decizia Sectiei penale care hotarase, pe 31 ianuarie, restituirea la Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea urmaririi penale a dosarului.

Decizia de luni este definitiva.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei in perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, uz de fals.

In acelasi dosar a fost trimisa in judecata Irina Jianu, fost inspector de stat, sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, aceasta fiind acuzata de dare de mita, folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, a fost trimis in instanta si Nicolae Popescu, fost arhitect-sef la Primaria Voluntari, acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei noi) in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

DNA sustine ca aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de SC Conimpuls SA Bacau, SC Vertcon SA Bacau, SC Durimpuls SRL Bacau si SC Regal Glass SRL Bacau la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Procurorii mai arata ca, la momentul numirii in functia publica, Irina Jianu avea calitatea de vicepresedinte si, respectiv, actionar la aceste societati comerciale.

Lucrarile astfel efectuate au fost evaluate, potrivit procurorilor, la suma de 9.274.202.542 lei vechi (927.420 de lei noi).

Pana in prezent, doar SC Vertcon SA Bacau a recuperat suma de 3,5 miliarde de lei vechi (350.000 de lei noi, din care 158.488 de lei de la Irina Jianu si 191.511 de lei de la Miron Mitrea).

Potrivit DNA, pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor mentionate mai sus, in perioada 2001 - 2006, Irina Jianu i-ar fi determinat pe administratorii si pe unii angajati ai societatilor mentionate sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La inceputul anului 2004, sustin procurorii DNA, Irina Jianu ar fi dat dispozitie administratorilor SC Vertcon SA si SC Conimpuls SA sa stearga inregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa instraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice.

Procurorii mai sustin ca, in cursul anului 2006, Popescu Nicolae, in calitate de arhitect-sef al orasului Voluntari, ar fi falsificat autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, inscris pe care i l-a incredintat, ulterior, lui Mitrea.

La randul sau, Miron Mitrea ar fi predat acest document organelor de urmarire penala. Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinandu-le lui Miron Mitrea si Irina Jianu, in vederea recuperarii prejudiciului produs firmelor de constructii.

Acestea, la randul lor, s-au constituit parti civile in cauza.