Inspectorii ANI au sesizat parchetul ICCJ in cazul democrat-liberalei Brandusa Camelia Novac. Inspectorii de integritate sustin ca deputata s-ar afla in conflict de interese. ANI a constat ca "in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a incheiat un numar de 11 contracte de colaborare precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de Director/ manager". Valoarea totala a celor 11 contract fiid de 1194000 lei.

Brandusa NovacFoto: Agerpres

ANI a transmis un comunicat public in care explica de ce deputata PDL se afla in conflict de interes. Iata ce spun inspectorii ANI in comunicatul oficial:

  • incepand cu data de 22.02.2008 si pana in prezent, doamna Brandusa Cornelia NOVAC detine, in baza unor contracte de management, functia de Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti. Doamna Brandusa Cornelia NOVAC exercita, in prezent, mandatul de Deputat in Parlamentul Romaniei, conform Hotararii Camerei Deputatilor nr. 40 din data de 19.12.2008 privind validarea mandatelor deputatilor alesi la data de 30.11.2008. De asemenea, doamna Brandusa Cornelia NOVAC detine si functia de Secretar al Comisiei pentru Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor.
  • in urma evaluarii declaratiilor de avere si de interese depuse de persoana evaluata, precum si a altor date si informatii, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, prevazut de art. 70, si art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei si de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei deoarece, in perioada 05.12.2006 - 12.05.2009, doamna Brandusa Cornelia NOVAC, in calitate de persoana fizica, precum si in calitate de asociat in cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a incheiat un numar de 11 contracte de colaborare precum si contracte pentru realizarea unor spectacole de catre Circul Globus Bucuresti (in prezent "Circ & Variete Globus" Bucuresti), unde ocupa functia de Director/ manager.
  • Conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat ca sunt elemente in sensul incalcarii legislatiei in vigoare, dupa cum urmeaza:
  • incalcarea de catre doamna Brandusa Cornelia NOVAC, Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti si Deputat in Parlamentul Romaniei a dispozitiilor art. 70, si art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind conflictul de interese in materie administrativa, ca urmare a semnarii unui numar de doua contracte de realizare scenariilor si regiei pentru doua spectacole, intre Circ & Variete Globus Bucuresti si doamna Brandusa Cornelia Novac - in calitate de persoana fizica-, precum si a unui contract de colaborare incheiat intre Circ & Variete Globus Bucuresti si S.C. SIDUS ARTIS S.R.L., societate in cadrul careia, doamna Brandusa Cornelia Novac a detinut pana la data de 23.06.2010, calitatea de asociat.
  • Valoarea totala a celor trei contracte semnate in perioada 08.01.2007 - 12.05.2009. este de 443.440 lei.
  • indicii referitoare la posibila savarsire de catre doamna Brandusa Cornelia NOVAC, Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti si Deputat in Parlamentul Romaniei, a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, deoarece a semnat, in perioada 05.12.2006 - 10.04.2008, in calitate de Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti, contracte de realizare a regiei si a scenariilor pentru spectacole cu S.C. SIDUS ARTIS S.R.L., societate in cadrul careia avea calitatea de asociat, cu o cota de participare de 50%.
  • Valoarea totala a celor 11 contracte semnate cu incalcarea legislatiei privind conflictul de interese in materie administrativa precum si a celei  prevazute de Codul Penal al Romaniei  este de 1.194.032 lei. Doamna Brandusa Cornelia NOVAC exercita si functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al "Circ & Variete Globus" Bucuresti.
  • Avand in vedere cele de mai sus, au fost dispuse urmatoarele masuri:
  • initierea demersurilor prevazute de art. 22 alin. (2) din Legea 176/2010 in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica  pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului , ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.
  • sesizarea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibila savarsire de catre doamna Brandusa Cornelia NOVAC, Director/ manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti si Deputat in Parlamentul Romaniei a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei

Inspectorii de integritate au constatat, pe 23 februarie 2011, ca deputatul Brandusa Novac este in stare de incompatibilitate, deoarece exercita si functia de manager al Circului Globus din Bucuresti, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ANI.

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu in acest caz in 16 noiembrie 2010, cu privire la nerespectarea de catre Brandusa Cornelia Novac, in calitate de director al "Circ&Variete Globus" Bucuresti, a regimului juridic privind depunerea si completarea declaratiilor de avere si de interese.

Brandusa Novac detine aceasta functie din 22 februarie 2008. Totodata, Novac este si deputat din data de 19 decembrie 2008.

Potrivit ANI, Novac este in incompatibilitate deoarece exercita smultan, atat functia de deputat, cat si pe cea de conducere a Circului Globus.

ANI precizeaza ca a informat-o pe Brandusa Novac in 31 noiembrie 2010 (adresa nr. 88044/G/I.I.) prin intermediul unei scrisori recomandate, despre declansarea activitatii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale, dar ca mandatul postal a revenit la ANI in 20 decembrie 2010 cu mentiunea "destinatar lipsa domiciliu". Procedura de instiintare a fost indeplinita in 10 februarie, prin transmiterea unei adrese, iar in 17 februarie, Brandusa Novac s-a prezentat la sediul Agentiei.

Deputatul PDL Brandusa Novac a precizat, la 25 februarie 2011, ca va ataca in justitie decizia ANI.