SRI estimeaza, pe termen mediu si lung, o crestere graduala a pericolului terorist, insa romanii nu au de ce sa se teama in acest moment de o amenintare terorista explicita, a declarat duminica, la Pro Tv, directorul SRI, George Maior, potrivit Mediafax: "In mod clar si evident prezinta, dincolo de aspectele de securitate pe care le furnizeaza aceste evolutii, si anumite riscuri (amplasarea scutului antiracheta in Romania - n.red.), pe care Serviciul le are in vedere, riscuri pe care le analizam permanent, cotidian, as spune, informatii pe care le culegem si, din perspectiva duratei pe termen mediu si lung, estimam o intensificare, o crestere graduala a pericolului terorist".

Directorul SRI a subliniat insa ca este vorba de o perspectiva pe termen mediu si lung si ca romanii nu au de ce sa se teama in acest moment de o amenintare explicita in acest domeniu.

Intrebat daca au fost dejucate atentate teroriste pe teritoriul Romaniei, George Maior a mentionat ca au fost demantelate celule care aveau un potential operational important chiar si pe teritoriul tarii. "Si, din acest punct de vedere, as vrea sa mentionez ca, chiar daca n u exista o amenintare explicita si directa, in acest moment, terorista, la adresa teritoriului Romaniei, asemenea actiuni - unele cu caracter preventiv si sper ca cele mai multe cu caracter preventiv si pe viitor - au rolul de a asigura securitatea cetatenilor Romaniei si a aliatilor nostri europeni si euro-atlantici pe acest palier".

Chestionat daca au fost dintre acestea si celule al-Qaida care aveau activitate pe teritoriul Romaniei, directorul SRI a raspuns: "Cu ramificatii si spre aceasta organizatie".

El a subliniat cooperarea permanenta externa a SRI cu alte servicii de informatii. "Informatii provenind de la Servicul Roman de Informatii au condus si la asemenea demantelari de celule sau chiar preveniri de actiuni mai ostile pe teritoriul altor state ", a adaugat Maior.

Directorul SRI a mai spus ca anul trecut au fost expulzate cinci persoane provenind din Afganistan care intentionau sa desfasoare activitati teroriste intr-un stat european. "Au fost expulzate din Romania pe baza contributiei Serviciului, in cooperare cu un alt serviciu european important".

De asemenea, George Maior a fost intrebat daca a schimbat ceva eliminarea lui Osama bin Laden in rangul amenintarilor prezente pe teritoriul Romaniei, eventual cu expunere catre alte state. "Fara indoiala, din punct de vedere al impactului international, acest eveniment a generat o anumita schimbare in ceea ce priveste structurarea principalei organizatii teroriste cu care ne confruntam in plan global, al-Qaida. Acest vid de putere lasat de bin Laden vom vedea cum va fi structurat in ierarhia organizatiei si ce potential va avea organizatia din punct de vedere operativ. Exista o atentie sporita din partea multor state (...) Exista o alerta mai sporita si in cooperarea intre servicii si in atentia pe care o acordam fenomenului dupa acest eveniment".